Synkopa,
pogubiłem się w jakiej kolejności i co właściwie było remontowane u Ciebie.
Dzwoniłem do Obzun w Łodzi. Pan powiedział, że nie spotkał się z czymś takim, choć była sytuacja z Avensisem, gdzie nie chciał wchodzić drugi bieg, nie opłacało się wymieniać elementów "dwójki" i wstawiono całą skrzynię - problemem była wspomniana przez Mech z toyoty piasta.
Gdyby ktoś znał kogoś obeznanego, kto mógłby zdiagnozować "organoleptycznie" problem, w Skierniewicach, Żyrardowie, Grodzisku Mazowieckim, to byłbym wdzięczny za info.
W Zduńskiej Woli jest dobry fachowiec od Toyot, mogę dać Ci namiary. Jak coś się dzieję typowo usterkowego dla tej marki uderzam do niego. W Łodzi w Obzunie dobre chłopaki Pan Krzysiek nie raz mi pomógł ale naprawa skrzyni to raczej nie u nich... jak napisałeś sam historię a avensisie>> metoda kupna drugiej i wymiany to typowe dla większości warsztatów.
Skrzynię trzeba rozebrać i wiedzieć co się zużyło, czyli najlepiej w tym siedzieć. Bo tak można wszystko po kolei wymieniać i nie trafić.. Przerabiałem to kiedyś w Suzuki tam skrzynie to pięta Achillesowa tej marki. 60 tys i problemy..
Pogadaj z Mechem z Toyoty to chyba jego konik.... jak masz za daleko do Wrocławia to w Siedlcach jest dobry fachowiec od skrzyń. Wiem od znajomych co corolle E12 tak naprawiali. Jak coś też mogę podać namiary na p.w. Pozdrawiam