Autor Wątek: Jaka ładowarka do akumulatora 12V  (Przeczytany 26282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
Jaka ładowarka do akumulatora 12V
« dnia: 28 Stycznia 2022, 17:02:37 »
W związku z faktem, że nasze Corolle mają mały i dosyć często rozładowujący się akumulator 12V, oraz z chęci jak najdłuższego korzystania z fabrycznego akumulatora poradźcie proszę co wybrać?

Na oku mam dwa modele ładowarek automatycznych firmy Noco. Noco Genius 5 i Noco Genius 10.

Pierwsza ma możliwość ładowania prądem do 5A. Druga natomiast jest w stanie osiągnąć 10A. Przy założeniu, że ładowarka będzie używana do akumulatorów o pojemności 45Ah (ten z Corolli) i 55 Ah, która będzie spisywała się lepiej? Cena jest pomijalna. Liczy się tylko funkcjonalność i bezpieczeństwo dla ww. akumulatorów.

Teorię o ładowaniu akumulatorów prądem o wielkości 1/10 pojemności znam. Wskazywałoby to na wybór modelu Genius 5. Genius 10 jednak posiada jedną funkcję, której Genius 5 nie posiada. Mowa o trybie "Supply", który to pozwala tymczasowo zasilać urządzenia pokładowe prądem do 10A co czasami mogłoby się przydać.

Czy w związku z tym będę mógł bezproblemowo używać Genius 10 z ww. akumulatorami, czy może jednak prąd 10A jest za duży i powinienem wybrać model Genius 5?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Jaka ładowarka do akumulatora 12V
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2022, 18:03:22 »
Jest już wątek o ładowarkach zresztą nie jeden.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,45038.0.html
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2022, 20:35:09 »
Niestety przytoczony przez Ciebie temat nie porusza mojego problemu w ogóle. Zresztą wiedziałbym jakby było inaczej, gdyż sam brałem w nim udział :)

Nie znajduję na forum tematu, który choć w przybliżeniu odnosiłby się do mojego problemu.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2022, 22:57:13 »
To po co zakładasz nowy temat jak już pytałeś w tamtym.

Po co ci 10A ?

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2022, 04:52:12 »
Mam do Ciebie prośbę. Jak chcesz mi pomóc i odpowiedzieć na moje pytania to proszę najpierw je przeczytaj. W pierwszym moim poście w tym temacie zawarte są wszystkie informacje i moje pytania i wątpliwości, na które nie znalazłem odpowiedzi na forum. Przeczytaj również temat, który tu wstawiłeś. Jeśli nie to bardzo Ci dziękuję za chęć pomocy, jednak tym razem się nie udało.

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2022, 10:13:03 »
Teorię o ładowaniu akumulatorów prądem o wielkości 1/10 pojemności znam. Wskazywałoby to na wybór modelu Genius 5. Genius 10 jednak posiada jedną funkcję, której Genius 5 nie posiada. Mowa o trybie "Supply", który to pozwala tymczasowo zasilać urządzenia pokładowe prądem do 10A co czasami mogłoby się przydać.
Moim zdaniem z tej funkcji raczej nigdy nie skorzystasz. Używam od lat ładowarek CTEK i wersja MXS 7 też ma funkcję SUPPLY lecz nigdy z niej nie skorzystałem. CTEK posiadają opcję RECOND i to jest moim zdaniem bardziej przydatna funkcja gdyż raz do roku jej używam dla akumulatora w celu nazwijmy "odświeżenia". Też słyszałem o tym, że akumulatory 12V w Corollach hybrydach mają tendencję do rozładowania się lecz jest to w przypadku gdy samochód dłużej stoi, tak było też w mojej  gdy stała na placu ok 10 dni bez uruchamiania. Po zakupie staram się raz na miesiąc doładować akumulator mimo, że samochód teraz jeździ prawie co dzień. Podpinam CTEK 5A i nic się złego nie dzieje z elektroniką samochodu a akumulator powinien dłużej być sprawny tak jak oczekujesz i ja także :-)
3miasto duże i małe :-)

Offline lukasz1983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2022, 17:49:55 »
Tak się zastanawiam czy nie można poprostu wsadzić aku o większej pojemności

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2022, 18:14:06 »
Tak się zastanawiam czy nie można poprostu wsadzić aku o większej pojemności
Oczywiście , że możesz wsadzić aku o większej pojemności tylko to raczej nic nie da. Każdy agregat ,,alternator " dostosowany jest fabrycznie do ładowania danego typu akumulatora o danej pojemności. Więc montaż większego aku chyba mija się z celem skoro ,,alternator'' go nie doładuje.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2022, 19:59:49 »
Dlaczego miałby nie doładować?. Będzie lądował 30minut i pomyśli że za długo i przestanie? Może jednak działa jak każdy opierając się na napięciu i ładuje tyle ile akumulator przyjmie.

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2022, 20:09:20 »
Dlaczego miałby nie doładować?. Będzie lądował 30minut i pomyśli że za długo i przestanie? Może jednak działa jak każdy opierając się na napięciu i ładuje tyle ile akumulator przyjmie.

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka
Proponuję czytanie ze zrozumieniem. Czy ja w swoim poście wspomniałem o ładowaniu akumulatora ładowarką czy prostownikiem ?

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Stycznia 2022, 20:25:11 »
Moim zdaniem z tej funkcji raczej nigdy nie skorzystasz. Używam od lat ładowarek CTEK i wersja MXS 7 też ma funkcję SUPPLY lecz nigdy z niej nie skorzystałem. CTEK posiadają opcję RECOND i to jest moim zdaniem bardziej przydatna funkcja gdyż raz do roku jej używam dla akumulatora w celu nazwijmy "odświeżenia". Też słyszałem o tym, że akumulatory 12V w Corollach hybrydach mają tendencję do rozładowania się lecz jest to w przypadku gdy samochód dłużej stoi, tak było też w mojej  gdy stała na placu ok 10 dni bez uruchamiania. Po zakupie staram się raz na miesiąc doładować akumulator mimo, że samochód teraz jeździ prawie co dzień. Podpinam CTEK 5A i nic się złego nie dzieje z elektroniką samochodu a akumulator powinien dłużej być sprawny tak jak oczekujesz i ja także :-)
Mógłbyś opisać jak używasz cteka? Instrukcja samochodu mówi, aby odpiąć masę i podpiąć ładowarkę. Instrukcja cteka mówi, aby podpiąć "plus" a masę do jakiegoś elementu auta zamiast do akumulatora.
Osobiście zrobiłem tak jak sugeruje instrukcja samochodu.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Stycznia 2022, 22:09:39 »
DarekGaTS w ładowarkach Noco dostępna jest funkcja "REPAIR". Nie jestem pewien lecz wydaje mi się, że jest to podobna funkcja do tej z ładowarek CTEK. Chyba rzeczywiście nie ma sensu wydawać więcej na ładowarkę tylko z powodu posiadania wątpliwej przydatności funkcji "Supply".

Opcja wymiany akumulatora na większy może być trudna ze względu na bardzo ograniczone miejsce na akumulator w wersji kombi. Sześćdziesiątki są niestety dłuższe i mogą się fizycznie nie zmieścić. Jutro dokładnie obadam wnękę, w której znajduje się akumulator.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2022, 22:18:42 wysłana przez bbart79 »

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Stycznia 2022, 13:44:02 »
Sprawdziłem miejsce na akumulator i "tacka" mieści tylko taki rozmiar jak oryginał, czyli 207x175x195mm. O ile wysokość (w tym przypadku 195mm) może być większa o tyle samo wyprofilowanie spodu, na którym stoi akumulator, uniemożliwia włożenie tam baterii o wymiarach większych niż 207x175mm.

Mam też zagwozdkę z oryginalnym akumulatorem. Otóż zmierzyłem go przed chwilą urządzeniem Autool BT360 i pokazało mi ono dziwne wartości. Z akumulatora odczytałem parametry akumulatora:

Varta (Toyota) Car Battery
20Hr 45Ah CCA 286A (EN)

Po wpisaniu do urządzenia wartości CCA 286A po teście otrzymałem wynik:

SOH 100%
SOC 48%
12.28V
465A
Int. R = 6.32mOhm
Good - Recharge

Nie za bardzo rozumiem czemu akumulator według urządzenia Autool posiada 465A skoro naklejka podaje 286A? Być może tak ma być a ja mylę wartości.

Spróbowałem również zmienić ustawienia urządzenia do testów i tym razem podałem CCA 440A. Po teście otrzymałem takie oto wyniki:

SOH 62%
SOC 48%
12.28V
350A
Int. R = 8.60mOhm
Replace

Wczoraj zrobiłem również test po ok. pół godzinnej jeździe i wyniki były następujące:

SOH 100%
SOC 86%
12.52V
435A
Int. R = 6.80mOhm
Good Battery

Jedno jest pewne. Samochód jest użytkowany tylko i wyłącznie na dłuższych odcinkach drogi (absolutne minimum to 30min. jazdy, przeważnie 1h lub więcej), nie mam zainstalowanych żadnych dodatkowych urządzeń elektrycznych, jeśli stoi nieużywany to maksymalnie dwa dni a mimo to akumulator jest niedoładowany. Przez noc napięcie na klemach zmalało z 12.52V do 12.28V. Ładowarka więc jest niezbędna.

Co jednak z pozostałymi parametrami? Akumulator jest sprawny czy wymaga wymiany?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Stycznia 2022, 14:03:04 »
Zainteresuj się aerometrem i gęstością elektrolitu.

Jak nie sprawdzisz gęstości elektrolitu  w każdej celi to nie wiesz co jest tego powodem, może tylko jedna cela mieć niższą gęstość a wtedy ładowanie nic nie da. Trzeba taki akumulator głęboko rozładować i proces przywracania gęstości powtórzyć.

https://www.youtube.com/watch?v=O4jBCFSaK9I

https://www.youtube.com/watch?v=rZ6e_51-yik

https://www.youtube.com/watch?v=XdtQ406Asiw

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Stycznia 2022, 15:04:51 »
Niestety akumulator ten jest bezobsługowy więc nie ma korków, przez które mógłbym sprawdzić gęstość elektrolitu. Jako że samochód jest niespełna dwumiesięczny to nie chciałbym w akumulatorze wiercić otworów aby zmierzyć gęstość jego elektrolitu. Jeśli okaże się, że akumulator jest uszkodzony to mam nadzieję, że wymienią mi go na gwarancji w Toyocie.

Jedyna rzecz jaką mogę z nim zrobić to wyciągnąć go i spróbować poprawnie naładować a następnie sprawdzić parametry jakimi się cechuje.

Zamówiłem już ładowarkę i akumulator motocyklowy (potrzebny mi do motocykla). Jak przyjdą to podłączę na weekend akumulator motocyklowy w miejsce samochodowego (aby nie stracić żadnych ustawień, samochód nie będzie jeżdżony) a baterię z samochodu będę próbował naładować i zobaczymy co z tego wyniknie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl