Autor Wątek: Jaka ładowarka do akumulatora 12V  (Przeczytany 26283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Jaka ładowarka do akumulatora 12V
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Stycznia 2022, 15:05:15 »
Zacząłbym od pomiaru prądu pobieranego z aku 12V w stanie uśpienia auta bo coś dużo energii z akumulatora przez noc ubywa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Stycznia 2022, 15:14:52 »
A sprawdzasz zaraz po otwarciu drzwi/ bagażnika?
Jeśli tak,  to sprawdź przy odpiętej klemie minus

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Stycznia 2022, 15:37:36 »
Krisman sprawdzałem zaraz po otwarciu klapy bagażnika.

przmor postaram się to sprawdzić, jednak nie wyobrażam sobie co mogłoby pobierać prąd skoro nie mam zainstalowanych żadnych dodatkowych urządzeń elektrycznych. Tylko to co zostało zamontowane w fabryce.

Jak przyjdzie ładowarka to wyciągnę akumulator z auta i wtedy go sprawdzę.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Stycznia 2022, 17:14:42 »
Niestety akumulator ten jest bezobsługowy więc nie ma korków, przez które mógłbym sprawdzić gęstość elektrolitu. .....

Nie prawda.
Korki są pod naklejką. To normalny akumulator kwasowy z korkami.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Stycznia 2022, 17:29:24 »
W takim razie jak wyciągnę to obadam sprawę. Dzięki.

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Stycznia 2022, 18:25:00 »
Mógłbyś opisać jak używasz cteka? Instrukcja samochodu mówi, aby odpiąć masę i podpiąć ładowarkę. Instrukcja cteka mówi, aby podpiąć "plus" a masę do jakiegoś elementu auta zamiast do akumulatora.
Z ładowarką dostałem przyłącze do akumulatora  oczkowe fi 6 chyba z wtyczką do ładowarki. Zamontowałem do klem przyłącze i podłączam ładowarkę raz w miesiącu, ładuję i to wszystko.
3miasto duże i małe :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Stycznia 2022, 19:00:20 »
sprawdzałem zaraz po otwarciu klapy bagażnika.
Wtedy auto pobiera prąd, choćby lampki. Albo wyłączyć lampki i odczekać co najmniej 10min i dopiero sprawdzić, albo odpiąć aku.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Stycznia 2022, 19:06:03 »
Mógłbyś opisać jak używasz cteka? Instrukcja samochodu mówi, aby odpiąć masę i podpiąć ładowarkę. Instrukcja cteka mówi, aby podpiąć "plus" a masę do jakiegoś elementu auta zamiast do akumulatora.
Z ładowarką dostałem przyłącze do akumulatora  oczkowe fi 6 chyba z wtyczką do ładowarki. Zamontowałem do klem przyłącze i podłączam ładowarkę raz w miesiącu, ładuję i to wszystko.
Możesz mi wyjaśnić dlaczego ładujesz akumulator raz w miesiącu ? Pamiętam jak w starych Maluchach ładowało się raz na pół roku albo raz na rok. Mamy 21 wiek, auto za ponad 100 tys. i ładujesz akumulator raz w miesiącu. Chyba czegoś nie ogarniam. :-)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Stycznia 2022, 21:38:46 »
Mam corollkę prawie 3 lata i jakoś akumulator działa i się nie rozladował.Przejechalem 30 tyś. Więc więcej stała niż jeździła. Mam bostera w razie czego I wystarczy.

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Stycznia 2022, 00:05:21 »
Pamiętam jak w starych Maluchach ładowało się raz na pół roku albo raz na rok. Mamy 21 wiek, auto za ponad 100 tys. i ładujesz akumulator raz w miesiącu. Chyba czegoś nie ogarniam.
Mamy 21 wiek, nowoczesne technologie elektryczne, elektroniczne, akumulatorowe ołowiane płyty przestrzenne itp itd a kwasiak to kwasiak lubi się zasiarczać. Maluchy miałem trzy i po nich jeszcze trochę innych maszyn, mam ładowarkę i nie boję się jej użyć :-) W 21 wieku oczywiście ładowarka zbudowana w nowej technologii i jak mam wolny czas w weekend to ją używam. Zimą zawsze cęściej bo warunki dla akumulatora w tym okresie są trudne, zimno, obciążenie światłami, wycieraczkami, grzaniem tego i owego :-) a trasy krótkie, pojemność aku mała jak na taki wóz (dałem za niego poniżej 100 tyś :-) ). Nie zaszkodzi więc a pomóc może aby kwasiak się nie zasiarczał. W poprzednich maszynach taki system się sprawdzał myślę, że w tej maszynie też. Ok, może przesadziłem z tym co miesiąc ale podładowałem akumulator chyba ze dwa razy od października kiedy to mam ten samochód. Robię tak może pod wpływem sugestii sprzedawcy z salonu i ostatnio serwisanta bo obaj sugerowali zwracać uwagę na akumulator właśnie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Stycznia 2022, 08:06:12 »
Piszesz o hybrydzie? Jeśli tak to ani światła ani wycieraczki czy grzanie tego i owego nie obciąża akumulatora 12V.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Stycznia 2022, 08:37:01 »
Proponuję czytanie ze zrozumieniem. Czy ja w swoim poście wspomniałem o ładowaniu akumulatora ładowarką czy prostownikiem ?

Również to polecam, ja również nie pisałem o ładowaniu ładowarką czy prostownikiem (bo wtedy bym rozumiał że użytkownik odłącza za wcześnie i ma niedoładowany). Nie wiem skąd w narodzie przekonanie że większy akumulator to będzie niedoładowany jakby większy oznaczał od razu większy pobór prądu przez samochód a gorsze ładowanie, większy to po prostu większy baniak z taką sama dziura na wylewanie i wlewanie jak ma mniejszy, tylko czas napełnienia do pełna jest większy (oczywiście nie mówię o skrajnych przypadkach gdzie ktoś da 10x większy albo ma po prostu zwalone ładowanie.

Generalnie przecież jak ktoś ma ze swoich jazd bilans dodatni prądu to będzie z każdą jazdą dopełniał a jak zostawi na długo to będzie miał większy zapas, tak samo i w druga stronę jak ma bilans ujemny to nie ważne jakby dał duży bo i tak mu się skończy.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Stycznia 2022, 13:50:58 »
https://allegro.pl/oferta/ladowarka-prostownik-do-akumulatora-12v-8a-zolty-11100218263

. Ma tryb zimowy / letni który sam wykrywa oraz tryb naprawy baterii . Widziałem testy gdzie starego trupa w 16 h zamienił w zdatny akumulator z elektrolitem 1.27 . Raz na kilka miesięcy będę dawał mu taką terapię w formie doładowania do pełna . Najciekawsze jest to, że autem jeżdżę codziennie , raz na tydzień trasa 400 km , a akumulator po połączeniu ma 12v i pojemność na diagramie 40%

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Ps. W corolli e21 są akumulatory z korkami . W Varcie kryją się pod naklejką, a to tureckie gówno w sedanie ma je na wierzchu .
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2022, 13:54:35 wysłana przez talib1990 »

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Stycznia 2022, 15:32:58 »
Piszesz o hybrydzie? Jeśli tak to ani światła ani wycieraczki czy grzanie tego i owego nie obciąża akumulatora 12V.
Tak piszę o hybrydzie gdyż wyczytałem w instrukcji strona 618 punkt "Ograniczanie ryzyka rozładowania akumulatora 12-voltowego a w nim podpunkt następujący: Wyłączać zbędne urządzenia elektryczne podczas długotrwałej pracy hybrydowego układu napędowego z niską prędkością obrotową, np. w ruchu ulicznym o dużym natężeniu" koniec cytatu. Czyli jednak jest coś na rzeczy i system zarządzania energią naszych hybryd sugeruje oszczędzać akumulator 12V.
Ale nie o tym jest temat tego wątku, mam ładowarkę procesorową i wzorem poprzednich samochodów i lat minionych nie waham się jej użyć dbając o akumulator kwasowy w hybrydzie :-) Na poparcie doładowywania akumulatora to kolega talib1990 napisał wyżej, że pojemność jego akumulatora na diagramie wynosi 40 % mimo napięcia 12V co sugeruje zasiarczone płyty na skutek 'skromnego' zarządzania energią niskiego napięcia 12V w naszych hybrydach.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2022, 15:36:06 wysłana przez DarekGaTS »

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Stycznia 2022, 15:36:15 »
Robiłem rozeznanie i w sedanie są gorszej jakości akumulatory . Po drugie ładowanie po pokazaniu Ready jest stałe . Akumulator 12v jest do obsługi wszystkich modułów w pojeździe . Najwięcej przy " odpaleniu " kradnie napięcia pompa hamulcowa oraz start systemu hybrydowego .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl