Autor Wątek: Jaka ładowarka do akumulatora 12V  (Przeczytany 26349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
Odp: Jaka ładowarka do akumulatora 12V
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Lutego 2022, 00:00:24 »
A ile ten twój samochód ma lat że wymieniasz akumulator.To chyba jakaś fanaberią.Moj ma 3 lata I nawet nie myślę o wymianie

Mój samochód ma dwa miesiące jednak coś jest nie tak z jego akumulatorem lub z poborem prądu przez samochód na postoju. Wszystko jest w tym wątku.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #61 dnia: 04 Lutego 2022, 21:20:35 »
A może z autem i poborem prądu jest wszystko w porządku, tylko ty za bardzo w to wnikasz i za bardzo zacząłeś się czymś przejmować. Moja Corolla ma 4 miesiące, teraz, zimą dłuższe przestoje, tydzień lub więcej, potem wsiadam, odpalam auto, jadę, wszystko działa i jakoś nie przejmuję się tak tym akumulatorkiem, choć ładowarkę mikroprocesorową 8A mam i już próbowałem podładowywać mały akumulator. Zrezygnowałem jednak na razie z tego, bo w ASO mi powiedzieli, że lepiej odłączyć klemy od akumulatorka na czas ładowania, żeby zmniejszyć ryzyko uszkodzenia delikatnej elektroniki, a ja na razie nie chcę odłączać klem w nowym aucie. Autoalarm masz? Bo może autoalarm pobiera ci więcej prądu. Ja autoalarmu nie mam.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Lutego 2022, 21:58:54 »
Tak dla przypomnienia to mieszkam w UK. Wszystkie Corolle 2021 na ten rynek fabrycznie posiadają alarm tak więc ja również takowy posiadam :)

Być może jest tak jak piszesz fynooh i za bardzo wnikam jednak ja tak lubię :) Czy się przejmuję? Nie sądzę. Też poprostu jeżdżę i cieszę się autem. Sprawdziłem parametry oryginalnego akumulatora i postanowiłem go profilaktycznie wymienić. W sumie to profilaktycznie postanowiłem zakupić do niego ładowarkę ale jak się później okazało od tego się zaczęło :) Tak jak już tu pisałem zapasowy akumulator się przyda a koszt nowego, który kupiłem wyniósł tyle ile koszt paliwa dwa razy do serwisu Toyoty i z powrotem. Nie zastanawiałem się więc i dokonałem zakupu.

Zakupiłem ostatnio również zestaw wideorejestratorów do auta, które czekają na montaż i w takim przypadku większy akumulator napewno się przyda. Póki co oryginał po całej nocy jak go dzisiaj rano sprawdzałem był jeszcze ładowany przez Noco 5 więc być może jest z nim coś nie tak. Dzisiaj przez dzień nie miałem czasu go sprawdzić więc tak "wisi" w garażu na ładowarce. Jutro zobaczę co pokaże tester.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Lutego 2022, 18:06:41 »
Zakupiłem ostatnio również zestaw wideorejestratorów do auta, które czekają na montaż

A właśnie, przypomniałem sobie, że ktoś już tu coś pisał na forum, że ma wideorejestrator i jest on podłączony do instalacji na stałe i że on też miał kłopoty z ubywaniem prądu. Jeżeli ci te kamery wepną do instalacji, to np. funkcja detekcji ruchu, czy jakieś tam inne funkcje, będą ci zabierały prąd z aku, no i + ten autoalarm to też potrzebuje trochę prądu. Ja nie mam autoalarmu, a wideorejestrator dual, przód i tył mam podłączony do gniazda zapalniczki, w którym nie ma prądu przy wyłączonym aucie, więc kamery nie zabierają mi prądu w czasie postoju w garażu. Na wstępie pytałeś o ładowarkę, czy kupić 10A, czy 5A. Przecież te ładowarki są automatyczne, więc jeśli byś zdecydował się na tę mocniejszą, to ona nie będzie ci przecież ładowała małego akumulatorka 45 Ah prądem 10A, tylko automatycznie dobierze prąd odpowiednio mniejszy, tak że jeśli chodzi ci o tę dodatkową funkcję w ładowarce 10A, to moim zdaniem spokojnie możesz ją brać.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2022, 18:15:07 wysłana przez fynooh »

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Lutego 2022, 19:03:31 »
Wyboru ładowarki już dokonałem i kupiłem Noco 5. Poza tym zagłębiłem się trochę bardziej w temat i te ładowarki ładują akumulatory w kilku etapach. Pierwszy etap to ten, w którym ładowarka ładuje akumulator maksymalnym natężeniem, które jest w stanie dostarczyć. W przypadku ładowarki Noco 10 jest to 10A. Automatyka ładowarek nie polega na rozpoznawaniu jaki akumulator do nich podłączymy i jeśli tylko warunki na to pozwalają to "dziesiątka" ładuje natężeniem 10A a "piątka" ładuje natężeniem 5A. To tak w dużym skrócie.

Jeśli chodzi natomiast o wideorejestrator to też mam zestaw dwóch kamer. W zestawie tym jest ładowarka podłączana do gniazda zapalniczki. Posiadam również okablowanie do podłączenia tego zestawu do instalacji elektrycznej samochodu. Dałeś mi teraz do myślenia z tym zasilaniem kamer. Z jednej strony obawa o rozładowanie akumulatora 12V kieruje mnie w takim kierunku podłączenia na jaki Ty się zdecydowałeś. Z drugiej jednak strony pokusa monitorowania auta podczas postoju kieruje mnie w kierunku podłączenia kamer do instalacji elektrycznej na stałe. Ach te dylematy :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Lutego 2022, 19:37:56 »
Można wpiąć w instalację i power bank i będzie wilk syty i owca cała. To tylko przykład, można znaleźć coś innego bardziej odpowiedniego dla siebie:
https://www.wideorejestratory24.info/2019/02/blackvue-ultra-battery-b-124.html
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Lutego 2022, 09:31:46 »
Co do rejestratora - mam 70mai pro pierwszą wersje który w sobie ma baterie . Ostatnio córka miała kwarantannę , auto stało 4 dni nie ruszane .  4 dniu mocno zamknąłem klapę bagażnika i zdarzenie się nagrało . Więc te kilka dni wytrzymuje bez zewnętrznego zasilania w trybie parkingowym .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Lutego 2022, 12:24:28 »
Ktoś się orientuje przy jakim napięciu akumulatora juz się nie odpali napędu hybrydowego ? W sensie jak bardzo może spaść napięcie żeby jeszcze odpalił i naładował.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 06 Lutego 2022, 12:55:22 »
Mały update dotyczący oryginalnego akumulatora Toyoty.

Po całonocnym ładowaniu za pomocą ładowarki Noco 5 odłączyłem go od sieci ok. 10 rano. Poczekałem 12 godzin i sprawdziłem jego parametry za pomocą wspomnianego wcześniej urządzenia Autool. Wyniki są następujące:

SOH 100%
SOC 98%
12.96 V
380 A
Int. R = 7.24mOhm
Good battery

Pozostawiłem go w garażu w temperaturze ok. 5 stopni C na parę godzin i zobaczymy co pokaże w następnym teście. Dziwnie wysoka wydaje się rezystancja wewnętrzna jak na prawie nowy akumulator. Dla porównania nowa Yuasa posiada rezystancję wewnętrzną na poziomie ok. 4.98mOhm.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2022, 12:57:11 wysłana przez bbart79 »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 06 Lutego 2022, 15:36:18 »
Wyboru ładowarki już dokonałem i kupiłem Noco 5.

Bardzo dobry wybór ;)

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Lutego 2022, 16:50:05 »
Kolejny update dotyczący oryginalnego akumulatora Toyoty.

Po całotygodniowym staniu w garażu w ok. 5 stopni C parametry są następujące:

SOH 100%
SOC 98%
12.84 V
380 A
Int. R = 7.18mOhm
Good Battery

Sprawdziłem też akumulator Yuasy po całonocnym postoju z temp. na poziomie ok. 0 stopni C. Jej parametry to:

SOH 100%
SOC 98%
12.67 V
550A
Int. R = 4.98mOhm
Good Battery

Czyli na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak:
- oryginalna bateria traciła energię przez noc (SOC 48%, 12.28 V)
- zamiennik Yuasy nie traci energii przez noc w bardzo podobnych warunkach
- oryginalna bateria nie traci energii, gdy stoi w zimnym garażu od czasu jak ją naładowałem ładowarką

Offline kmk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla hyb
« Odpowiedź #71 dnia: 07 Listopada 2024, 09:57:27 »
Zwykly aku kwasowy w Corolli hybrid ma pod naklejka jak najbardziej odkrecalne cele.

Varta o ile pamietam.

U mnie od nowosci w pierwsza zime pokazywal po 3 dnia ch stania 11.80 a wg producenta jego 12.-12.20 V ma pokazyuwac przy lezakowaniu w magazynie jakos tak, wiec od nowosci jakis slabowity, jak ostartnio sprawdzalem to pomimo jazdy po 10 min mial 11.80, potem 11.50 po podpieciu testera kompa. jakies 3- 4 lata aku ma hcyba ze starszy wlozyli juz w produkcji

Offline Wojtekfancalcio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corol 1.8 TS 23
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Września 2025, 18:32:30 »
Witam czy można ładować ten akumulator Varty 345 ln1-mf 45ah cca 286a ładowarką Yato YT8301 ? Ładowałem trybem AGM powolnym 2A bez odpięcia klem i przy 75 % stanu pojemności napięcie wzrosło do 14,7 odłączyłem szybko bo bałem się ewentualnych uszkodzeń. Czy można klemy odłączyć przy ładowaniu, bo podobno mogą być problemy z odpaleniem, ewentualnie jakiego boostera szukać o jakich parametrach ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Września 2025, 20:41:54 »
W aucie typu Corolla HSD nie ma akumulatora AGM
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #74 dnia: 21 Września 2025, 18:09:19 »
Ładowałem trybem AGM powolnym 2A bez odpięcia klem i przy 75 % stanu pojemności napięcie wzrosło do 14,7 odłączyłem szybko bo bałem się ewentualnych uszkodzeń. Czy można klemy odłączyć przy ładowaniu. jakiego boostera szukać o jakich parametrach ?

Ale ludzie mają pomysły, ładować trybem AGM zwykły akumulator kwasowy. Nie miałeś normalnego trybu? A napięcie 14,7 V to jest normalne napięcie ładowania w większości ładowarek. U mnie to i 14,8 V było w trakcie całego ładowania, nie lękaj się, wszystko ok. A booster..., po co ci booster, skoro masz normalną ładowarkę Yato?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl