Autor Wątek: Jaka ładowarka do akumulatora 12V  (Przeczytany 26303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
Odp: Jaka ładowarka do akumulatora 12V
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Września 2025, 22:07:40 »
Bardzo dobrze że tym trybem ładuje. W drugą stronę się tego nie robi ale to już trzeba coś wiedzieć na temat akumulatorów. Prąd za mały 2A. Tryb AGM do kwasiaka jak najbardziej ok.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Września 2025, 18:30:10 »
No jak ok., skoro prąd nie dostosowany do pojemności akumulatora. AGM to AGM. Jest normalny tryb dla kwasiaka i taki trzeba włączać, a nie kombinować.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Września 2025, 18:55:34 »
Nie bardzo kumam o co ta cała dyskusja. Zwykły(czyt. kwasowy) zdrowy akumulator można ładować prądem o natężeniu do 1/10 A jego pojemności. Takie są zalecenia maksymalne. Nic złego się nie stanie jak będziemy ładować prądem i niższej wartości. Więcej, nawet zdrowo dla akumulatora jest ładować go niższym prądem. Jedyna różnica to czas. Po prostu mniej Amper równa się dłuższe ładowanie. Nie mówimy tu o akumulatorze na wykończeniu, który można, a nawet trzeba ładować trochę inaczej żeby go pobudzić do życia, ale to nie ten czas ani miejsce na wykłady. Można poszukać w sieci jak ładować akumulatory.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Września 2025, 20:26:24 »
 Ja we wszystkich swoich autach ładowałem akumulator bez odłączania klem i nigdy nie miałem problemów.
W corolli też, nie wiem skąd te obawy o spalenie elektroniki ? Oczywiście ładowanie nie większym napięciem niż 14.8 V

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Września 2025, 20:55:16 »
Ja we wszystkich swoich autach ładowałem akumulator bez odłączania klem i nigdy nie miałem problemów.
W corolli też, nie wiem skąd te obawy o spalenie elektroniki ? Oczywiście ładowanie nie większym napięciem niż 14.8 V
Błagam! :) Czy to,  że Tobie nigdy nic się nie stało, znaczy że  zawsze można? Może użyj wyszukiwarki dlaczego to nie zawsze dobry pomysł...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #80 dnia: 23 Września 2025, 16:54:47 »
Nie bardzo kumam o co ta cała dyskusja. Zwykły(czyt. kwasowy) zdrowy akumulator można ładować prądem o natężeniu do 1/10 A jego pojemności. Takie są zalecenia maksymalne. Nic złego się nie stanie jak będziemy ładować prądem i niższej wartości. Więcej, nawet zdrowo dla akumulatora jest ładować go niższym prądem.

Zgadza się to, co piszesz, jeśli masz zwykły prostownik, ale po co się nad tym zastanawiać i kombinować? Podłączasz ładowarkę mikroprocesorową, nastawiasz tryb Auto dla zwykłego kwasiaka /nie tryb AGM/ i możesz iść spać do domu. Ładowarka sama określi, jakim prądem w tym momencie ładować. Odłączysz sobie ładowarkę, kiedy będziesz miał chęć i czas. To już nie te czasy, kiedy podłączało się prostownik i głowiło się, jaki prąd, jaki czas?
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2025, 16:57:34 wysłana przez fynooh »

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 23 Września 2025, 18:27:41 »
  Błagam! :) Czy to,  że Tobie nigdy nic się nie stało, znaczy że  zawsze można? Może użyj wyszukiwarki dlaczego to nie zawsze dobry pomysł...

Wole używać mózgu, niż łykać wszystko co wypisują w internecie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Września 2025, 18:44:42 »
Wole używać mózgu, niż łykać wszystko co wypisują w internecie.

Zaraz, moment, nie zauważyłem, żeby ktoś ci tu kazał łykać wszystko. Korzystaj z wyszukiwarki używając mózgu ;-) Ale ładować aku bez odpinania klem, to jest możliwe, zależy czym ładować. Możesz napisać, czym ładujesz bez odpinania klem?
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2025, 18:54:11 wysłana przez fynooh »

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Września 2025, 19:15:09 »
 Oczywiście, że prostownikiem mikroprocesorowym.Nie pamiętam dokładnie marki, ale 5A, na pewno nie iskrzy i nie ma
możliwości żeby poszło jakieś większe napięcie które zagotuje akumulator.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 23 Września 2025, 19:51:21 »
Oczywiście, że prostownikiem mikroprocesorowym.Nie pamiętam dokładnie marki, ale 5A, na pewno nie iskrzy i nie ma
możliwości żeby poszło jakieś większe napięcie które zagotuje akumulator.
Wiesz co? Przepraszam cię, ale coś mi tu pachnie, że jednak nie masz mózgu. Ładowałeś "wszystkie swoje auta" bez problemów i nawet nie załapałeś, czym, jakiejś nazwy, marki?

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 23 Września 2025, 20:12:58 »
Wiesz co?
Chyba Ty masz przegrzany mózg.Ja nie budzę się codziennie rano i biegnę do garażu sprawdzić jaki to 12 lat temu
kupiłem prostownik.Ważne że dobry i bezpieczny.Wy jakąś religie prostowników prowadzicie?

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #86 dnia: 23 Września 2025, 20:14:49 »
Panie mający mózg. Może nie pamięta bo ma w du... ładowarkę z Lidla czy inna i nie doktoryzuje się z tego. Ładowarki i akumulatory to nie jest fizyka kwantowa czy odpalanie promu apollo. Jeśli używamy jakiejkolwiek współczesnej ładowarki to nie dość że nie trzeba odpinać klem to można sobie odwrotnie podłączyć i nic sie nie stanie.  Ładować można kwasiaki trybem AGM, a przy tych maleństwach 5A to już w ogóle można szaleć, ani akumulatora nie naładuje ani nie zepsuje. Tylko żeby zabierać głos w tym temacie i się nie ośmieszać wypada posiadać podstwową wiedzę.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 23 Września 2025, 20:23:13 »
Wiesz co?
Chyba Ty masz przegrzany mózg.Ja nie budzę się codziennie rano i biegnę do garażu sprawdzić jaki to 12 lat temu
kupiłem prostownik.Ważne że dobry i bezpieczny.Wy jakąś religie prostowników prowadzicie?

Słuchaj skarbie. 12 lat temu kupiłeś coś i nie załapałeś przez 12 lat nazwy sprzętu, że musiałbyś latać do garażu i sprawdzać, co to, a wiesz tylko, że "dobry i bezpieczny"?? No to ja wnioskuję w takim razie, że to coś to jakiś produkt no name i nie spełnia żadnych kryteriów dobrego i bezpiecznego.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 23 Września 2025, 20:29:25 »
Słuchaj skarbie, to nie jest mój najdroższy zakup w życiu więc nie przywiązuję do tego wagi. A Ty chyba jesteś jakiś stary ormowiec, że tak Cię to interesuje.
Leć na komendę podjebać mnie,że mam sprzęt nie spełniający norm.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #89 dnia: 23 Września 2025, 21:15:12 »
Miło się zrobiło, a nikt tu nie pomyślał, że taka ładowarka też może mieć z czasem usterkę, powodującą np. skoki nspiecia które w dooopę rozwalą delikatną elektronikę?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl