Autor Wątek: Bagaznik na rowery odchylany jaki model polecacie  (Przeczytany 4158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Bagaznik na rowery odchylany jaki model polecacie
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Kwietnia 2022, 19:13:39 »
Rowery zakładam kolejno w przeciwnych kierunkach, tak by nie zawadzały o siebie kierownicami, rozpoczynając od najcięższego i największego a kończąc na najlżejszym, ustawiam tak by były zachowane niewielkie dystanse między nimi, montuję rozpórki - zapewniające sztywność zamocowania i przypinam koła do rynienek. Nic mi nie stuka ani zbytnio się nie rusza podczas jazdy.
Trzeba zwrócić uwagę na położenie pedałów by nie uderzały o ramy i o nic nie zahaczały.
Dokładnie tak jak na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=QomBWrQPBCQ&t=109s
Zrobiłem już z rowerami kilka tys. km - wszystko jest poprawnie.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2022, 19:17:41 wysłana przez Markid »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Kwietnia 2022, 20:59:50 »
W sumie nie przypinalem kół paskami, bo chciałem tylko sprawdzić, czy będę w stanie zapiąć wszystkie chwytakami - pewnie zapięcie pasków trochę to wszystko usztywni, ale i tak nie chce mi się wierzyć, żeby rowery się nie stykały na jakiś wybojach. Są jednak dość blisko siebie... Zastanawiam się czy ewentualnie montaż małego rowerka dziecięcego na środku nie rozwiązałby problemu, ale było y to trochę wbrew zasadzie pakowania od najcięższego. A ten dziecięcy to taki naprawdę miniaturowy - dla czteroletniego człowieczka:-)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Kwietnia 2022, 23:30:35 »
Bez przyłapania kół paskami - jasne że będą się ruszać i obijać, a podczas jazdy po prostu pospadają.
Mają wtedy tylko jeden punkt mocowania + grawitacja. Po złapaniu kół paskami są 3 punkty mocowania, a to wystarczy aby rower się nie przemieszczał.
Tak jak pisałem - w ubiegłym roku zrobiłem ponad 3 tys. km z 3 dorosłymi rowerami na haku i żadnych problemów.
Oczywiście na postojach zawsze sprawdzam, czy coś się nie poluzowało.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Kwietnia 2022, 23:24:15 »
Ja ze swoimi rowerami tez juz zrobilem kilka tys. km bez najmniejszych problemow. Wazne zeby chwytaki sztywno trzymaly rame...a paski dobrze wciskaly kola w rynienki...U mnie jest tak ze pierwszy chwytak zamocowany do palakai pierwszego roweru...drugi zamocowany do palaka i drugiego roweru...a trzeci spina rower drugi i trzeci... Najlepirj widac jak to sztywne jest razem jak sie odchyli calosc zeby dostac sie do bagaznka...wtedy wszystko ladnie poziomo nad ziemia wisi ;)
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl