Autor Wątek: Wymiana pompy wody Auris 1.6  (Przeczytany 6394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yaro102

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana pompy wody Auris 1.6
« dnia: 01 Lutego 2022, 09:01:53 »
Witam. Muszę powoli myśleć o wymianie pompy wody ponieważ pojawiły się zaschnięte różowe plamy płynu chłodniczego. Potrzebował bym instrukcję wymiany tej pompy w Toyocie Auris 1.6 VVTi 132 KM. Ktoś może z forumowiczów już wymieniał u siebie w samochodzie i podzieli się poradnikiem co robić po kolei.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Wymiana pompy wody Auris 1.6
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2022, 22:35:07 »
Czy instrukcja wymiany jest to nie wiem, w nowej pompie pudełku nic nie było. Nie robiłem tego osobiście, ale byłem przy tym i widziałem. Zwalili pasek, wcześniej zluzowali mocowanie altka, góra i dół. Warto zaznaczyć gdzieś na mocowaniu altka, gdzie była nakrętka, tak na wszelki. Śrub jest pięć, najlepiej je gdzieś odłożyć, tak by było wiadomo która gdzie była, bo jedna jest dłuższa. Wkładając nową trzeba uważać na uszczelkę i śruby nie za mocno dokręcać. Przy dokręcaniu przyjęli jakiś system krzyża, nie dokręcali po kolei. Potrzebny jest płyn na dolewkę, nie wiem ile ubyło, bo ja wymieniałem przy okazji cały płyn. Ponownie pasek założyć, ustawić altka i tyle.

Na pompę nie ma się co kosztować. Bo jakieś inne marki niby to pakowacze i pewnie w większości w środku i tak będzie Aisin. Ja kupiłem Aisin i najlepsze na pompie były nie do końca zlikwidowane oznaczenia Toyoty. Wiadomo, pierwsze fabryczne Aisin nie są super, ale firma to już po takim czasie poprawiła. Nowa pompa ma dodatkowo otwory w kole, przez które widać, czy w specjalnym miejscu pojawia się płyn czy nie. To jest taki otworek pod ośką, ma za zadanie zapobiegania rozchlapywania płynu.

« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2022, 22:39:49 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline yaro102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2022, 00:04:20 »
Witam. Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie czekam na zamówione części. Ciekawi mnie twoja wypowiedź na temat tego otworu w kole pompy. tam zawsze będzie widać ślady płynu chłodniczego?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2022, 00:17:34 »
To znaczy tak, w ori pompie koło od paska miało małe otworki i ni jak nie szło zobaczyć czy to nie leci tam na ośce. Do tego otwory w kole nie zgrywały się z ew. tym punktem na płyn. Nawet po zdemontowaniu nie mogłem zobaczyć, czy tam też jest taki otwór na wyciekający płyn. Bo koło jest strasznie blisko obudowy. Natomiast w nowej pompie, już są większe otwory w drugim rzędzie i zgrywają się z tym na płyn za kołem, no i pięknie to widać. Mi na starej pompie jednak trochę pryskało do góry, ale to tyci struga. Natomiast zasadniczo wyciek widziałem na dolnej śrubie mocowania pompy, dalej płyn leciał na podstawę miski i po jej uszczelce aż do tyłu. Wycieki pojawiać się zaczęły jak zima wchodziła. Może wstawię foto to zobaczysz.

Jeszcze jedno, pompa (WPT-140) mnie kosztowała 230pln, normalnie ze sklepu. Natomiast w ASO chcieli wtedy 500 coś. Jak widać po znaczku chora różnica, jeśli otrzymamy to samo. Kupiłem tylko ori płyn pink, bo dobrych zamienników brak.

Stara pompa.

Nowa.

Sam ten otwór od płynu, ma zapobiegać rozchlapywaniu, a raczej spowodować swobodny spływ w dół. Niestety nie mam lepszego foto jak przez folię.  :|

Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2022, 00:48:09 wysłana przez Rademenes »

Offline yaro102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lutego 2022, 10:06:20 »
Pompę zamówiłem Aisin za 200 zł. + oryg. płyn i pasek Bando. W ASO zaśpiewali mi 1200 zł. z wymianą:) U mnie podobna sytuacja jak zaczęła się zima to pojawił się wyciek. Dziś zabieram się za wymianę. Jeszcze raz dziękuje za pomocne informacje. Pozdrawiam.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lutego 2022, 11:17:36 »
Są 2 wersje pompy. Jedna jest jakby na płycie - ta lubi ciec.
Druga to odlew - tu trzeba uważać bo sruby są inne.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lutego 2022, 21:51:25 »
O 2 wersjach nie słyszałem, ale o tym że u innych producentów coś ze śrubami może być inaczej, to tak. Jak pamiętam i się nie mylę, to w tych przypadkach trzeba brać śruby nowe od pompy, a nie te ori. Prawdopodobnie nieznaczne różnice szerokości w miejscach śrub. Przy nowej pompie Aisin nie było śrub.

@yaro102 no to masz pompę jeszcze taniej niż ja rok temu.  :shock:  Jak czerstwa kalkulacja się opłaca, a nie bierne przyjmowanie ASO, to już sam widzisz. :grin:

Mi ciekło tyci i praktycznie wysychało po postoju, dlatego po czasie dopiero kolor to zdradził. Przy krótkich odcinkach drogi tak było. Sprawdziłem i przeleciałem się jakieś 100km, o dziwo wyciek się zatrzymał. Prawdopodobnie rosło coś tam z płynu pod kołem w postaci jakiegoś strupa i zaschło w miejscu wylotu. Ale i tak wymieniłem, bo nie wiadomo na ile to się tam zatkało, a płyn już miał 8 lat. Byłem wtedy o to zapytać w "swoim" warsztacie i usłyszałem to standard, wtedy prawie postawiłem Toyocie pierwszego minusa za niezawodność.   
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2022, 22:02:31 wysłana przez Rademenes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl