Autor Wątek: Czy warto zainwestować w folie PPF oraz powłokę ceramiczna  (Przeczytany 13626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Czy warto zainwestować w folie PPF oraz powłokę ceramiczna
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lutego 2022, 17:57:16 »
A wosk nakładanie sami, czy oddajecie gdzieś auto? Jaki jest orientacyjny koszt nawiskowania takie ravki?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lutego 2022, 18:06:09 »
A wosk nakładanie sami, czy oddajecie gdzieś auto? Jaki jest orientacyjny koszt nawiskowania takie ravki?
Ja sam, to dla mnie relax.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lutego 2022, 18:39:09 »
Za radą kolegi Krismana też kupiłem wosk i detailer, teraz czekam na lepszą pogodę i będzie trochę zabawy ;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lutego 2022, 07:25:21 »
Sam nakładam i sprawia mi to dużo funu, mimo, że już nakładałem w ciągu 1,5 roku 3x wosk, a jest to 4-12h pracy...
Mycie, usuwanie mocnych zaburdzeń (aceton i inne pomysły (tar/glue remove), glinka (dotychczas soft99, teraz kupię matę wielorazową lub rękawicę), domycie, przegląd, suszenie (ręczniki), wosk (fusso 1yr), docieranie (ręcznie), plastiki (jakiś detailer - zużywam badziew, który nic nie daje oprócz efektu na tydzień).

Auto wygląda dobrze, a ma już 25kkm. Folie - ble, nie wiem po co, bardziej folie nakleiłbym na 8-10 letnie auto, by wyglądało ciekawie, a nie na nowe, by ochronić je na przyszłość.
Ceramika też mnie nie urządza, szkoda czasu i kasy.

A teraz błogi czas - zima - niczym się nie martwię, auto myję co kilka miesięcy :).

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lutego 2022, 08:42:07 »
Czy warto to pytanie filozoficzne raczej. Ekonomicznie nie warto dla samochodu wartego mniej niz 500 tysi. Na folie porządna która będzie na 10 lat wydasz teraz z 20 tysi na cały samochód (rok temu może z 15 tysi) a po 10 latach przy sprzedaży może z tego tytułu że lakier idealny dostaniesz 2-5 tysi więcej maksymalnie (wiec bardzie się opłaca po tych 10 latach zrobić polerowanie samochodu).

Jednak jeśli ktoś jest estetą i chce mieć samochód cały czas idealny bez widocznych rys to już od jego mocy estetyczności zależy czy tyle wyda ;).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lutego 2022, 09:23:44 »
Za radą kolegi Krismana też kupiłem wosk i detailer, teraz czekam na lepszą pogodę i będzie trochę zabawy ;)
Kup jeszcze jakąś dobrą glinkę lub matę, po zimie będzie jak znalazł. Ja używam soft99 (niebieska) Lubryfikator zrobisz sam z wody i mydła
https://sklep.soft99.eu/pl/strona-glowna/88-smooth-egg-clay-bar-4975759005131.html?gclid=CjwKCAiAl-6PBhBCEiwAc2GOVA4vtHgeXU2lApxIngQlcM0R25b1ZHdsThYA9BGb3mVafIS0ZUFcMxoC1l0QAvD_BwE
Jest bardzo skuteczna, usuwa nawet farbę lotną - przerabiałem jak mi nowe auto kilka lat temu "pomalowali" w porcie. Nie ruszał tego nawet rozpuszczalnik, a glinka sobie poradziła) Kolega który stał obok, oddał auto do serwisu i robił to z AC, koszt 12k! (Ford Mondeo) Potem procesował się z firmą o zwrot kosztów. Ja poświęciłem dwa dni i koszt glinki...40zł)
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2022, 09:26:00 wysłana przez Krisman »

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Lutego 2022, 10:32:01 »
Nie wątpię że robienie tego samodzielnie to duża frajda, ale musi być na to odpowiednie miejsce. Po pierwsze jeśli ktoś nie ma możliwości umycia samochodu pod domem bo mandaty itp. To samodzielne nakładanie tego po powrocie z myjni wiąże się z ryzykiem, że na karoserii pozostanie drobny brud i porysujemy lakier podczas nakładania.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Lutego 2022, 10:39:40 »
Wybieramy dzień z piękną pogodą, a przed nakładaniem możemy przetrzeć wilgotnym ręcznikiem  z mikrofibry. Ja mam dość komfortowo, bo świetną myjnię mam jakieś 100-150m od garażu.
Generalnie dla chcącego nic trudnego.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Lutego 2022, 10:41:33 »
Kup jeszcze jakąś dobrą glinkę
Ależ oczywiście że nabyłem Soft99 niebieską, tylko już nie wspominałem ;)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Lutego 2022, 10:53:59 »
A ni po znajomości zrobią ceramikę za 1k i raz na 3 miesiące wizyta na mycie i regenerację za 50 zł...też nie mam miejsca, czasu ani chęci na takie zabawy

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Lutego 2022, 10:59:05 »
Myję i robię wszystko na myjni bezdotyk nie przeszkadzając innym. Zaczynam o 5 rano lub ok. 22 w nocy :) Jest luz :).

Co do wydawania na powłoki foliowanie 10-20k.... to szczerze, całe auto pewnie idzie pomalować za 10-15k w dobrej lakierni (nie ASO), nie kumam fenomenu :P
Po 10 roku, rdze zaszpachlować i auto np. na różowo walnąć - to by było coś!

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Lutego 2022, 11:27:08 »
Ogólnie, co do mat i rękawic glinkujacych, to jest bardzo agresywne narzędzie, potrafi narobić dużo więcej syfu niż glinka. Wiadomo, dużo szybciej uzyskamy porządny efekt, ale użycie ręczników i rękawic glinkujacych jest polecane raczej na auta, które będą polerowane.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Lutego 2022, 13:05:54 »
Czyli nikt na forum nie oddaje na woskowanie na zewnątrz? ( Awet nie wiem gdzie - studio detailingowe? Myjnia ręczna?). Wierzę, że dla niektórych jest to dobra zabawa, ale ja osobiście nie mam na to ani czasu ani ochoty...

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Lutego 2022, 13:36:19 »
Dzięki za uwagę, a mimo, że wiedzy już trochę mam to widzę, że (lol19pl) jesteś doświadczony :), a ja tylko teoretyk.
Wiem, że glinką nawet plastelinką trzeba uważać. Porysowałem co nie co już nią i tak. Pośpiech docisk, syfek, itd.
Jeden detailer, który mi ratował plastiki zniszczone ipa (słupki) mówił mi o rękawicach/macie z glinką, że wygodne i poleca.

Polerowanie zakładam najwcześniej za 3-5 lat. Zobaczymy. I jak pisałem kolejne to będzie pełne malowanie :]

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Października 2024, 00:09:41 »
Podbijam temat, rozważam położenie folii PPF, żeby nie musieć się niczym martwić, łącznie z obcierkami, czy jest tu ktoś kto takową u siebie kładł? Alternatywnie rozważam regularne woskowanie, ale w sumie zastanawiam się czy nie prościej byłoby położyć PPF i zapomnieć o problemach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl