Autor Wątek: Tempomat  (Przeczytany 16050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Tempomat
« dnia: 06 Lutego 2022, 10:48:47 »
Cześć wszystkim.
Ostatnio zrobiłem dłuższą trasę drogami ekspresowymi i krajowymi. Tempomat utrzymuje licznikową szybkość dokładnie 2 km/h poniżej zaprogramowanej. Czyli ustawiam 120 km/h i auto jedzie 118. To samo przy wyższych i niższych ustawieniach. Poprzednio jechałem w trasie jesienią i szybkość licznikowa i ustawiona na tempomacie były identyczne. Różnica jest taka, że poprzednio jechałem na oryginalnych kołach 225/40/18. Teraz mam zimówki 225/45/17. Czy to może być przyczyna? Czy tempomat może się "rozkalibrować"?
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
Odp: Tempomat
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2022, 00:05:06 »
U mnie też takie coś występuje bardzo często. Mój licznik często pokazuje 1 milę poniżej zaprogramowanej prędkości. Zaobserwowałem to podczas rozpędzania się na tempomacie do zadanej prędkości lub po napotkaniu lekkiego wzniesienia na drodze. Na idealnej płaskiej drodze utrzymuje zadaną prędkość. Założone koła nie mają tu znaczenia. Jest to chyba przypadek tzw. TTTM (ten typ tak ma) :) Podejrzewam, że poprzednio nie zwróciłeś na to uwagi. Ja mam tak od pierwszej jazdy z salonu do domu po odebraniu auta od dealera.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2022, 00:07:06 wysłana przez bbart79 »

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2022, 07:19:27 »
U mnie również tak wygląda , a mam jeden rozmiar opon od wyjazdu z fabryki.  Możliwe , że tempomat działa na zasadzie " nie przekraczaj x prędkości " więc jedzie z minimalną możliwą rezerwą .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2022, 11:41:24 »
Ludzie, czy wy nie macie innych problemów. Przecież żaden licznik nie pokazuje idealnie. Jak już chcecie szukać problemów, to niewątpliwie uciążliwym jest to, że tempomat przy regulacji przeskakuje co 5 km, a nie płynnie co 1km ( tak miałem w kia ceed).

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2022, 12:22:14 »
jahr temat ten nie dotyczy przekłamywania licznika w Corolli.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2022, 18:52:29 »
...... ustawiam 120 km/h i auto jedzie 118. To samo przy wyższych i niższych ustawieniach. ....

Ustaw 125/h to pojedziesz 123/h. Za 3/h nikt ci mandatu nie da zwłaszcza że faktyczna prędkość według GPS będzie o jakieś 5/h niższa.
U mnie na fabrycznych 16" jak ustawię 120/h to przeważnie jedzie 120 (licznikowo) czasem 118-119.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2022, 18:55:44 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2022, 20:34:57 »
A nie jest  u was tak jak u mnie, że po ustawieniu prędkości co 5km/h np. na 100km/h i aktywowaniu tempomatu w trybie utrzymywania stałej prędkości  jazdy  zaprogramowaną prędkość  można  zwiększać  lub zmniejszać przy każdym naciśnięciu  przycisku o 1 km/h ?
Żeby zaś  zmiana prędkości była w takim trybie większa,  to wciskam  dłużej przycisk, aż osiągniemy pożądaną prędkość.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2022, 20:37:47 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2022, 21:38:03 »
Dziękuję za odpowiedzi. Moje pytanie nie wynikało z czepialstwa. Tym bardziej, że bardzo fajnie tempomat działa. A te 2km/h nie mają żadnego znaczenia. Po prostu byłem przekonany, że kilka miesięcy temu prędkość licznikową i zaprogramowana były identyczne. Teraz to już sam nie wiem. Pewnie rzeczywiście nic się nie zmieniło, tylko wcześniej nie zwróciłem uwagi.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lutego 2022, 21:21:12 »
Panowie, nigdy nie miałem tempomatu, mam go po raz pierwszy w Corolli i jeszcze z niego nie korzystałem, a zdarza mi się jechać czasem kilkadziesiąt kilometrów ekspresówką. Czytałem instrukcję, ale jeśli nie miałem z tempomatem nigdy do czynienia, to trochę obszerna instrukcja nie jest do końca jasna. Czy może ktoś mi tak na chłopski rozum wyłuszczyć, jak krok po kroku uruchomić ten tempomat? Ten tempomat uruchamia się w czasie jazdy? Po prawej stronie kierownicy przy tym kółeczku z napisem OK są dwa przyciski, jeden po lewej drugi po prawej stronie. Który to jest od tempomatu? Bardzo proszę o krótką ale wyrazistą odpowiedź.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2022, 21:39:38 »
Możesz włączyć tempomat w czasie jazdy.Ten przycisk po prawej jest od tempomatu aktywnego.Naciśnij go ,na zegarach pojawi się  zielony wskaźnik. Żeby jechać na tempomacie naciskasz pod ok minus i obok wskaźnika pojawi się na białym tle zadana prędkość. Jak chcesz większą  to plusem,jak mniejszą minusem. Naciśnięcie hamulca dezaktywuje ,tak samo ok..Jak chcesz wrócić do zadanej prędkości naciskasz plus i samochód przyspiesza.Pobaw się a szybko zalapiesz

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2022, 22:08:30 »
A jak jest z wyprzedzaniem na tempomacie? Muszę zmienić pas na lewy odpowiednio wcześniej, żeby wyprzedzany pojazd nie wyhamował mojego, jak podjadę za blisko, tak? I przerywam całkowicie działanie tempomatu przyciskiem OK? Czy tym od tempomatu po prawej stronie OK? W instrukcji nic nie ma, jak wyłączyć tempomat.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2022, 22:21:02 wysłana przez fynooh »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2022, 22:56:41 »
Tym samym wyłączasz tempomat co załączasz.
Hamowanie go dezaktywuje ale znowu + go załączasz.
Jak jedziesz za kimś i prędkość zadana jest wyższa to jak zmienisz pas to sam tempomat przyspieszy i będzie dążył do prędkości zadanej.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2022, 22:56:49 »
Podczas wyprzedzania: jak tempomat wykryje pojazd przed tobą to pojawi się ikonka pojazdu. Tempomat dostosuje prędkość do pojazdu poprzedzającego zachowując odpowiednią zadaną odległość. Masz 3 stopnie regulacji utrzymywanej odległości oznaczone odpowiednimi kreskami na wyświetlaczu pod ikoną auta. Zmiany dokonujesz przyciskiem po lewej od +. Jeżeli włączysz kierunkowskaz, to auto będzie dążyć do ustawionej na tempomacie prędkości nie zważając na poprzedzające auto. Możesz też wcisnąć pedał przyspieszacza (można jechać szybciej niż ustawiona prędkość). Nie powoduje on rozłączenia tempomatu, po odpuszczeniu powróci do ustawionej prędkości. Pobaw się, to szybko załapiesz.

Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lutego 2022, 12:31:26 »
Bardzo dziękuję za informacje. Instrukcja + wasze porady i wszystko już jasne. Za kilka dni będę na ekspresówce, to wypróbuję ten system :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lutego 2022, 13:33:54 »
Daj znać kiedy i gdzie dokładnie będziesz testował tempomat, na wszelki wypadek zostanę wtedy w domu
Tempomat możesz przetestować gdziekolwiek, na ekspresówce może niekoniecznie bo im większa prędkość tym jednak większy stres.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl