Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229218 razy)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #1245 dnia: 13 Marca 2026, 10:59:38 »
Mowa o tym, że napęd 4x4 nie jest panaceum i jak ktoś jeździ w przekonaniu, iż przy 4x4 prawa fizyki go nie obowiązują to fizyka go zweryfikuje.
Nooo, u nas na naszym głównym wiejskim skryżowaniu, dwa takie piękne duże SUVy 4x4 przytuliły się bokami, skręcając z przeciwnych kierunków w lewo. Dobrze, że to oba Audi były, bo by nam wieś o jakieś LGBT, albo inne perwersje posądzili....

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #1246 dnia: 13 Marca 2026, 11:12:20 »
Rozwiniesz myśl?
Pewnie dlatego że 4x4 zimą rusza i przyspiesza bez zająknięcia, że średnio ogarnięty kierowca nie tropnie się że jest ślisko a zorientuje się dopiero przy hamowaniu.
Moim zdaniem to jest jakaś racjonalizacja braku tego 4x4. 100% czasu wolę mieć AWD niż go nie mieć.
Dodam, że, moim zdaniem, AWDi radzi sobie lepiej od haldexow chociażby, łapie zdecydowanie szybciej, lepiej dozuje moment. Odpada koszt serwisów sprzęgieł, dyfrow etc. Oczywiście ta wtyczka wstydu to konkretna padaka, mimo to uważam ten napęd za świetny i nie żałuję. Z porządnymi oponami robi robotę.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1247 dnia: 13 Marca 2026, 11:12:53 »
Kierowca rajdowy Miko Marczyk, którego miałem zaszczyt wieźć moim Aurisem  nagrał film o tym jak zachowuje się na śniegu Skoda z napędem 2wd i 4wd. Film jest na jego FB https://www.facebook.com/share/r/1ED5bjbmC8/
Na końcu filmu padają bardzo ważne słowa w kontekście tego, że naped 4wd MOŻE być niebezpieczny.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2026, 11:16:38 wysłana przez przmor »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1248 dnia: 13 Marca 2026, 11:17:41 »
Ale tu chyba nikt nie kwestionuje ze AWD jest lepsze od ośki. Tyle że przy hamowaniu obydwa dzialaja tak samo.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2026, 11:21:23 wysłana przez Markid »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1249 dnia: 13 Marca 2026, 11:22:40 »
Lepsze nie zawsze idzie w parze z bezpieczne jeśli wyobraźni u kierowcy brak.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1250 dnia: 13 Marca 2026, 11:28:44 »
Lepszy naped nie zwalnia z myślenia.
27 lat temu zaliczyłem stłuczkę w nowiutkim Mondeo na 2 dzien po odbiorze. W znacznie lepiej wyciszonym aucie nie zauważyłem że jadę ze 30 km wiecej niż ustawa przewiduje. ABS nie pomógł. Nie działające światła stop w aucie przede mną też. ;)
Brakło ze 20cm.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2026, 11:30:26 wysłana przez Markid »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1251 dnia: 13 Marca 2026, 11:59:56 »
Mniej wiecej w tym samym czasie kolega zimą, na pierwszych w swoim życiu zimówkach wylądował w rowie bo jak sam przyznał za pewnie poczuł się na drodze. Tak jak napisałeś, lepszość technologiczna nie zwalnia z myślenia, to niezaprzeczalny fakt. Fizyki nie oszukasz 

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #1252 dnia: 13 Marca 2026, 12:12:34 »
Czyli kontynuując tę myśl powinniśmy jeździć na łysych oponach bo słaby kierowca nie będzie wiedział że jest ślisko jeżeli będzie miał założone porządne gumy? Dobrze rozumiem?
Napisałem skąd takie przekonania. 4x4 rusza normalnie na większości nawierzchni, a hamuje tak samo jak ośka.
Tyle w temacie. Nie buduj torii spiskowych.

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #1253 dnia: 13 Marca 2026, 12:14:04 »
Ale tu chyba nikt nie kwestionuje ze AWD jest lepsze od ośki. Tyle że przy hamowaniu obydwa dzialaja tak samo.
dokładnie tak

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1254 dnia: 13 Marca 2026, 13:47:38 »
Czytam te dywagacje na temat różnic między FWD i AWD i dochodzę do wniosku, że producenci aut wpuszczając do produkcji napęd na 4 koła byli idiotami, bo FWD robi to samo co AWD tylko taniej. To po co te wszystkie mity o lepszej trakcji przy napędzie AWD, czy to w zakrętach, czy na luźnej nawierzchni?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1255 dnia: 13 Marca 2026, 13:54:36 »
Czytam te dywagacje na temat różnic między FWD i AWD i dochodzę do wniosku, że producenci aut wpuszczając do produkcji napęd na 4 koła byli idiotami, bo FWD robi to samo co AWD tylko taniej. To po co te wszystkie mity o lepszej trakcji przy napędzie AWD, czy to w zakrętach, czy na luźnej nawierzchni?

Temat jest trochę bardziej złożony niż Twoje jego uproszczenie. Co by nie mówić to piszemy o pewnym wycinku prawdy i żeby to połączyć w całość trzeba by na forum stworzyć 100stron tekstu :-)
Zaczynając od ustalenia znaczenia literek AWD :-)
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2026, 14:20:25 wysłana przez ledziu »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1256 dnia: 13 Marca 2026, 14:01:54 »
Lepiej tego nie róbmy, bo dojdziemy do wniosku, że przednia szyba podgrzewana jest gorsza od zwykłej, bo pod słońce widać druciki, grzane stołki są gorsze od tych bez podgrzewania, bo mogą powodować hemoroidy, a system hamowania przed przeszkodą jest zbędny, bo dobry kierowca jest zawsze czujny.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1257 dnia: 13 Marca 2026, 14:07:41 »
Upraszczając. W zwykłym cywilnym używaniu na drogach utwardzonych jakiekolwiek AWD, AWDi, 4x4, X-drive, 4motion czy Quattro rozwiązuje wszelkie problemy z ruszaniem czy podjazdami na śliskim. Nie mówię o ekstremalnych testach podjeżdżania pod pionową ściane czy wyciągania tira z rowu  :shock:

Zagrożenie z posiadania powyższych napędów wynika tylko z tego co już wyżej napisano. Te auta ruszają lepiej ale hamuą tak samo. Dodatkowo potrafią równiez zachować się nadsterownie co w FWD jest niemożliwe. Dla mnie to akurat kolejna zaleta.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1258 dnia: 13 Marca 2026, 14:23:48 »
Lepiej tego nie róbmy, bo dojdziemy do wniosku, że przednia szyba podgrzewana jest gorsza od zwykłej, bo pod słońce widać druciki, grzane stołki są gorsze od tych bez podgrzewania, bo mogą powodować hemoroidy, a system hamowania przed przeszkodą jest zbędny, bo dobry kierowca jest zawsze czujny.
Znowu uproszczenie a potem wzmocnienie przekazu przykładami które....przemilcze :-)

Offline 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1259 dnia: 13 Marca 2026, 17:33:24 »
Nie buduje żadnych teorii spiskowych tylko odniosłem się do Twojej wypowiedzi. Jeżeli ton mojej odpowiedzi odebrałeś jako napastliwy to przepraszam, nie to było moim zamiarem.

Wracając do tematu 4na4. Pierwszy raz mam na dłużej taki samochód. Jedyna różnica którą zauważyłem to wyjeżdżanie w zimie z kopnego śniegu. Ja wyjeżdżałem jak król a jednonapędowce to po kilka minut opuszczały parking .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl