Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229809 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Lutego 2022, 14:54:54 »
A nowe rozwiązania jakie są testowane w RAVce, jak to z wiekiem dziecięcym... 

Nowym rozwiązaniem nazywasz złącze, które Toyota klepie od 25 lat, a z którym dopiero teraz się zaczęły problemy? :shock:
Nie to, nowe  rozwiązania napędu (DTV), skrzyni itd. Nie bez powodu Toyota  po przetestowaniu DTV na RAV4 i Highlanderze, do Lexusa NX nowej generacji wstawia jednak sprawdzony DTC.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2022, 14:56:32 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Lutego 2022, 15:01:43 »
Nowym rozwiązaniem nazywasz złącze, które Toyota klepie od 25 lat, a z którym dopiero teraz się zaczęły problemy?
Z tego co wyczytałem z linku do forum z Kanady, facet przejechał 90 tys mil do ujawniania usterki. RAV piątej generacji produkują od 2018 roku. Skąd info, że złącze jest w produkcji od 25 lat? Jeżeli po 25 latach pierwszy raz ktoś zgłosił ten problem, to wynik niezły. Ja jednak obstawiam problem tylko w rav4 V i jest dość świeży. I widząc zalecenia TOYOTY z USA, śmiem twierdzić, że wszystkim, którzy zgłoszą problem, wymienią wadliwe części albo w ramach gwarancji, albo w ramach przywołania.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Lutego 2022, 15:06:24 »
facet przejechał 90 tys mil
... a nasza Cluses 90 tys. km. Coś musi być w tej liczbie magicznego ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Lutego 2022, 15:08:38 »
a nasza Cluses 90 tys. km. Coś musi być w tej liczbie magicznego
Tak czy inaczej, nie 25 lat.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Lutego 2022, 15:10:41 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Lutego 2022, 15:18:24 »
Toyka stosuje napęd elektryczny AWD od 2001r  (Previa)
I dopiero teraz wdała się korozja? Czy jednak w Ravce jest gorsze połączenie lub sposób jego umieszczenia?

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Lutego 2022, 15:26:39 »
A to nie wiedziałem z tą Estimą / Previą od 2001 r., a w RX i Highlanderze od 2005 r., cofam co napisałem wyżej.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2022, 15:28:48 wysłana przez Markid »

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Lutego 2022, 14:36:51 »
No i teraz chciałbym widzieć minę osoby którą dotknął problem z wiązką jak ASO mówi że nie uznają gwarancji ponieważ całe podwozie było rozkręcane do zabezpieczenia antykorozyjnego czyli była ingerencja osób postronnych w napęd hybrydowy i być może to jest z tego powodu. Tak wiem że można iść do sądu i latami się sadzić a samochód uziemiony będzie gnił na parkingu  :)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Lutego 2022, 15:13:28 »
Jest wtopa, pytanie czy się przyznają sami, czy przejdzie się ścieżkę sądową. Ja niedawno zakończyłem dziesięcioletnią batalię sądową, w międzyczasie zacząłem kolejną, mogę sądzić się w następnej.

Nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest zaklajstrowanie tego złącza szczelnie, być może jakieś dziwnie było przesłanie tego, że jest nieszczelne. Ale wtedy powinno być dobrze zabezpieczone osłonami, może zalane "żywicą".
Póki co na przeglądzie zaznaczę, że proszę o inspekcję tego złącza, zdjęcia i potwierdzenie wpisem, że wszystko z nim OK. Oczywiście powołam się na przypadki z rynku US/Ca i obowiązujący tam biuletyn oraz przypadki na rynku UE.
Nic sam nie będę rozkręcał (wicher13 słusznie prawi), bo mi powiedzą że źle skręciłem i to jest powód (i będę musiał załatwiać jednego rzeczoznawcę więcej w sądzie).
A jak minie gwarancja, to sam sobie zabezpieczę.

Śpię spokojnie.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2022, 15:15:09 wysłana przez Kiełek »

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Lutego 2022, 15:50:59 »
Nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest zaklajstrowanie tego złącza szczelnie, być może jakieś dziwnie było przesłanie tego, że jest nieszczelne. Ale wtedy powinno być dobrze zabezpieczone osłonami, może zalane "żywicą".
Jaki mógłby być uzasadniony powód by kable i złącza wysokiego napięcia były zaprojektowane jako nieszczelne, szczególnie takie które pracują pod podwoziem i mają częsty kontakt z wodą, solą, piaskiem, ... itd. ?
Prawdopodobnie są tu dwa potencjalne problemy:
- rozszczelnienie połączenia kabli HV z wtyczką (widoczne na zdjęciu z Kanady), co powoduje upływ ładunków wyłapywany przez elektronikę napędu i sygnalizowany kontrolką awarii,
- przedostawanie się wody z solą do obszaru przed uszczelką wtyczka / gniazdo - powodujące reakcję chemiczną i zespolenie aluminiowych powierzchni wtyku i gniazda (to co wyszło u koleżanki Cluses - decyzja ASO o wymianie całego tylnego mostu)

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Lutego 2022, 14:57:21 »
Czyli dobrze liczyłem, a swoją drogą, skąd jesteś, że aż tak to "zżarte" i czy wcześniej nie widzieli tego na przeglądach?
Jako, że auto ma te 9o.ooo km to robiliśmy przegląd. Wersję rozszerzoną. Nikt się nie zająknął, czyli nie sprawdzają, przynajmniej na tym przeglądzie.
Auto jeździ często w długie trasy. Jeździ po mieście. Jeździ w terenie. Generalnie jest wykorzystywane.

Auto jeździ czy czeka na naprawę? Jeżeli auto jeździ to trochę mniejszy kłopot ale jeżeli czaka na naprawę, to oczekiwanie na części może trochę potrwać. Na drzwi czekałem prawie dwa miesiące.
Stoi. Strach chyba trochę jeździć tym autem, bo wszystkie systemy bezpieczeństwa wariują przez brak dobrego połączenia. Zakładam, że mogła by ostatecznie cała elektryka paść.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 14:58:54 wysłana przez cluses »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Lutego 2022, 16:06:41 »
Jako, że auto ma te 9o.ooo km to robiliśmy przegląd. Wersję rozszerzoną. Nikt się nie zająknął, czyli nie sprawdzają, przynajmniej na tym przeglądzie.
No i mamy przykład, za co płacimy niemałe pieniądze na przeglądach. To jakaś totalna porażka.

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Marca 2022, 08:29:22 »
Odebrałam w końcu samochód. Na szczęście wojna na Ukrainie nic ekstra nie opóźniła.

Tak się ciągnie przewód.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Marca 2022, 09:31:22 »
Tak się ciągnie przewód.

A tak wygląda:

3VZ.pl

Online Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Marca 2022, 11:54:02 »
Cluses - tak z ciekawości - ile byś zapłaciła gdyby to nie było robione na gwarancji ?
Ostatecznie wymienili tylny napęd i kabel, czy tylko kabel ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl