Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Marca 2022, 17:25:45 »
Silnik napędzający tylną oś. Podejrzanie tanio jak na taki gabaryt.
3VZ.pl

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Marca 2022, 18:23:43 »
No właśnie - połowa ceny kabla ?

Offline Oczekujący

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 19 Marca 2022, 14:24:27 »
Witam, ravka 2019 rok produkcji 2,5 hybryda awd. Około miesiac temu przegląd przy 90 tyś. km, przy okazji dodatkowo płatny przegląd uklądu hybrydowego. Wynik wszystko ok. Po około trzech dniach wyskakuje komunikat usterka układu hybrydowego skontaktuj się z ASO. Samochód nie chciał się wyłączyć, dopiero po klikunastu minutach dał się zgasić. Jadę do Aso, po czterech godzinach, skasowany błąd ale jeszcze proszą o wizytę za tydzień będą szukać usterki. W oczekiwaniu na kolejną wizytę po dwóch dniach znowu pojawia się ten sam komunikat, ale samochód normalnie jeździ, pali gaśnie nie traci mocy, działa napęd 4x4. I nagle któregoś dnia nie daje się już uruchomić. Laweta i Aso. Tam diagnoza skorodował główny przewód elektryczny idący od silnika do silnika przy tylnej osi, Procedura nakazuje wymianę całej wiązki plus ten silnik przy tylnej osi. Silnik elektryczny dotarł po około dwóch tygodniach, ale czas oczekiwania na wiązkę do połowy kwietnia. Na pytanie dlaczego w niespełna trzyletnim samochodzie skorodował przewód elektryczny? Wzruszenie ramion w Aso.  Całe szczęście, że jest jeszcze gwarancja, bo pewnie koszty naprawy niemałe

Offline Oczekujący

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Marca 2022, 14:33:40 »
Miałem zaufanie do Toyoty, niestety ta sprawa jest zbyt poważna, żeby wierzyć w niezawodny napęd hybrydowy. Kto kupi ten szmelc z taką wadą jak będzie miał już kilka lat?
Trudno Toyota pa,pa. Następne auto na pewno innej marki

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #79 dnia: 19 Marca 2022, 18:32:44 »
A inne marki to niby bezawaryjne?

Offline Oczekujący

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Marca 2022, 18:40:43 »
Jakoś nie słyszałem, żeby w niespełna trzyletnim samochodzie wygnił przewód elektryczny

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 20 Marca 2022, 10:33:06 »
A o zatartych sinikach pożerających litry oleju słyszałeś?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #82 dnia: 20 Marca 2022, 11:59:28 »
A o zatartych sinikach pożerających litry oleju słyszałeś?

Ja słyszałem o takich, w których przybywa.
3VZ.pl

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #83 dnia: 20 Marca 2022, 15:19:30 »
Piszcie co chcecie, ale wtopa z tym przewodem, a właściwie z brakiem jego zabezpieczenia, ogromna. Ciekawe tylko, czy po lifcie to zabezpieczono.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #84 dnia: 20 Marca 2022, 15:22:33 »
Temat przybywania jakoś zamarł na forum. Albo się większości znudziło częste sprawdzenie poziomu albo przestało przybywać.
Ja dalej systematycznie sprawdzam ale od roku mi nie przybywa. Nawet po ostatniej zimie nie mam ani milimetra ponad max.
Jak jest zimno to startuję w trybie sport i nie staram się jeździć koniecznie eko.
Dzięki temu silnik szybciej się zgrzewa.
Niskim spalaniem nie mogę się jednak pochwalić.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #85 dnia: 20 Marca 2022, 16:15:59 »
Piszcie co chcecie, ale wtopa z tym przewodem, a właściwie z brakiem jego zabezpieczenia, ogromna. Ciekawe tylko, czy po lifcie to zabezpieczono.

A kiedy był ten lift? Tydzień temu zabezpieczałem to dzień po odbiorze auta z salonu i oprócz zmiany (odcięcia kawałka) obudowy wtyczki wszystko jest takie jak było rok temu.
3VZ.pl

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #86 dnia: 20 Marca 2022, 17:40:51 »
No to "świetna" reakcja Toyoty

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 20 Marca 2022, 18:34:13 »
O oleju: u mnie przybyło oleju. Pojechałem na przegląd, przed opaleniem auta było jakieś 3mm ponad stan. Rano po przeglądzie na zimnym też było 3mm ponad stan.
Powracając do głównego wątku: na szczęście korozja jest też w USA/CA, zdaje się powszechna, tam to łatwo nie przejdzie. I mam nadzieję, że tak korozja będzie powszechna w EU, wtedy będzie akcja serwisowa.
W mailu do serwisu wskazałem, że poproszę o dokładną weryfikację złącza, załączyłem zdjęcia, biuletyn z USA. Jak coś będzie nie tak, będę reklamować nawet po okresie gwarancji, jako błąd technologiczny. Sądy mi nie straszne. Najwyżej naprawię na swój koszt i potem będę się sądził o zwrot. Masowość problemu + serwisowanie w ASO + brak jakichkolwiek informacji w instrukcji o konieczności specjalnego dbania o to miejsce, dają bardzo duże prawdopodobieństwo, że sprawa będzie wygrana.
Niestety będzie to wymagało z mojej strony zachodu, ale cóż, jak kupowałem, to nie wiedziałem o tym.

Zbieram pieczątki w książce serwisowej z obowiązkowych przeglądów i śpię spokojnie.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 20 Marca 2022, 18:52:55 »
Myśle ze jak temat znany a na napęd hybrydowy jest 5-ć lat gwarancji to raczej Toyota nie będzie zamiatać sprawy pod dywan, tylko to naprawi. Pozostaje tylko współczuć inżynierom którzy to złącze projektowali bo na 100% już wiedza lub zaraz sie dowiedzą że są naprawy gwarancyjne a jak widać naprawa nie jest tania. Ja te śpię spokojnie, serwisuje w ASO i jestem pewien ze jak coś będzie nie tak to Toyota to ogarnie bez problemu.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 21 Marca 2022, 09:29:34 »
Myśle ze jak temat znany a na napęd hybrydowy jest 5-ć lat gwarancji to raczej Toyota nie będzie zamiatać sprawy pod dywan, tylko to naprawi. Pozostaje tylko współczuć inżynierom którzy to złącze projektowali bo na 100% już wiedza lub zaraz sie dowiedzą że są naprawy gwarancyjne a jak widać naprawa nie jest tania. Ja te śpię spokojnie, serwisuje w ASO i jestem pewien ze jak coś będzie nie tak to Toyota to ogarnie bez problemu.

a na pewno jest 5 letnia gwarancja na napęd hybrydowy? Honda daje 5 letnią gwarancję na napęd hybrydowy i wszystko co z tym związane to naprawiają; w Toyocie mamy tylko to
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/gwarancja/akumulator-hybrid
w warunkach jest napisane, że to obejmuje tylko akumulator - nie jestem przekonany czy korozję kabla uznają w Toyocie (w Hondzie nie byłoby z tym problemu, ale tam gwarancja jest na cały układ hybrydowy a nie tylko akumulator)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl