Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Marca 2022, 09:54:01 »
Na wskazanej przez Ciebie stronie jest napisane:
"Elementy układu hybrydowego posiadają gwarancję producenta na 5 lat lub 100 000 km (co wcześniej nastąpi). Jednak jeżeli Twój samochód pomyślnie przejdzie test układu hybrydowego, to gwarancja na akumulator hybrydowy może zostać przedłużona o kolejny rok lub 15 000 km (co wcześniej nastąpi). Gwarancję tę możesz corocznie odnawiać aż do osiągnięcia przez samochód wieku 10 lat."

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 21 Marca 2022, 11:28:25 »
Myśle ze jak temat znany a na napęd hybrydowy jest 5-ć lat gwarancji to raczej Toyota nie będzie zamiatać sprawy pod dywan, tylko to naprawi. Pozostaje tylko współczuć inżynierom którzy to złącze projektowali bo na 100% już wiedza lub zaraz sie dowiedzą że są naprawy gwarancyjne a jak widać naprawa nie jest tania. Ja te śpię spokojnie, serwisuje w ASO i jestem pewien ze jak coś będzie nie tak to Toyota to ogarnie bez problemu.

a na pewno jest 5 letnia gwarancja na napęd hybrydowy? Honda daje 5 letnią gwarancję na napęd hybrydowy i wszystko co z tym związane to naprawiają; w Toyocie mamy tylko to
https://www.toyota.pl/service-and-accessories/gwarancja/akumulator-hybrid
w warunkach jest napisane, że to obejmuje tylko akumulator - nie jestem przekonany czy korozję kabla uznają w Toyocie (w Hondzie nie byłoby z tym problemu, ale tam gwarancja jest na cały układ hybrydowy a nie tylko akumulator)

Z tego co pamiętam w warunkach gwarancji jest napisane tak, 3 lata gwarancji lub 100tyś km (co nastąpi wcześniej) na cały samochód, 5 lat gwarancji lub 100tyś km (co nastąpi wcześniej) na napędowy układ hybrydowy, i 10 lat gwarancji na akumulator hybrydowy pod warunkiem wykonywania odpłatnych przeglądów co 15.000tyś km lub co rok. Więc jestem przekonany że kabel HV + falownik + sinik elektryczny od napędu tylnej osi posiada taką gwarancji i w przypadku awarii przed upływem 5-ciu lat jednego z tych elementów zostanie naprawiony / wymieniony na nowy. A także wydaje mi się że jeśli ktoś serwisuje auto w ASO i np. w 6-tym roku doszło by do awarii np. falownika, udało by się z Toyotą dogadać w kwestii dobrego rabatu lub partycypacji w kosztach naprawy. W dzisiejszych czasach są tak rozwinięte kanały wymiany informacji że stracić reputację można bardzo łatwo….a konkurencja tylko na to czeka.  Myślę że Toyota sobie na to nie pozwoli, pochyli się nad tematem i będzie naprawiać kabel + silnik tylnej osi zgodnie z biuletynem T-TT-0630-20

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Marca 2022, 11:30:02 »
Myśle ze jak temat znany a na napęd hybrydowy jest 5-ć lat gwarancji to raczej Toyota nie będzie zamiatać sprawy pod dywan, tylko to naprawi. Pozostaje tylko współczuć inżynierom którzy to złącze projektowali bo na 100% już wiedza lub zaraz sie dowiedzą że są naprawy gwarancyjne a jak widać naprawa nie jest tania. Ja te śpię spokojnie, serwisuje w ASO i jestem pewien ze jak coś będzie nie tak to Toyota to ogarnie bez problemu.

a na pewno jest 5 letnia gwarancja na napęd hybrydowy? Honda daje 5 letnią gwarancję na napęd hybrydowy i wszystko co z tym związane to naprawiają; w Toyocie mamy tylko to
w warunkach jest napisane, że to obejmuje tylko akumulator - nie jestem przekonany czy korozję kabla uznają w Toyocie (w Hondzie nie byłoby z tym problemu, ale tam gwarancja jest na cały układ hybrydowy a nie tylko akumulator)

Z tego co pamiętam w warunkach gwarancji jest napisane tak, 3 lata gwarancji lub 100tyś km (co nastąpi wcześniej) na cały samochód, 5 lat gwarancji lub 100tyś km (co nastąpi wcześniej) na napędowy układ hybrydowy, i 10 lat gwarancji na akumulator hybrydowy pod warunkiem wykonywania odpłatnych przeglądów co 15.000tyś km lub co rok. Więc jestem przekonany że kabel HV + falownik + sinik elektryczny od napędu tylnej osi posiada taką gwarancji i w przypadku awarii przed upływem 5-ciu lat jednego z tych elementów zostanie naprawiony / wymieniony na nowy. A także wydaje mi się że jeśli ktoś serwisuje auto w ASO i np. w 6-tym roku doszło by do awarii np. falownika, udało by się z Toyotą dogadać w kwestii dobrego rabatu lub partycypacji w kosztach naprawy. W dzisiejszych czasach są tak rozwinięte kanały wymiany informacji że stracić reputację można bardzo łatwo….a konkurencja tylko na to czeka.  Myślę że Toyota sobie na to nie pozwoli, pochyli się nad tematem i będzie naprawiać kabel + silnik tylnej osi zgodnie z biuletynem T-TT-0630-20

Będę dziś na serwisie po 45  000 dopytam o te okresy i co pokrywa gwarancja na 5 i 10 lat. I poproszę żeby sprawdzili też ten układ.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Marca 2022, 19:43:31 »
Na wskazanej przez Ciebie stronie jest napisane:
"Elementy układu hybrydowego posiadają gwarancję producenta na 5 lat lub 100 000 km (co wcześniej nastąpi). Jednak jeżeli Twój samochód pomyślnie przejdzie test układu hybrydowego, to gwarancja na akumulator hybrydowy może zostać przedłużona o kolejny rok lub 15 000 km (co wcześniej nastąpi). Gwarancję tę możesz corocznie odnawiać aż do osiągnięcia przez samochód wieku 10 lat."

a ma ktoś link do tej 5 letniej gwarancji?
jak widać, na stronie są tylko warunki na przedłużenie na akumulator do 10 lat

ok, znalazłem: https://pdf.sites.toyota.pl/warunki_gwarancji_producenta_toy.pdf

Tą gwarancją objęte są następujące elementy:
— Akumulator systemu hybrydowego
— Komputer nadzorujący stan akumulatora systemu hybrydowego
— Główny komputer sterujący systemu hybrydowego
— Przetwornik i falownik systemu hybrydowego

w sumie może z prawnikiem coś się zdziała; po dobroci wątpię czy po 4 latach Toyota sama weźmie na siebie taką naprawę, bo OWU nie jest tu dość dokładne, więc obie strony mają pole manewru

« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2022, 19:54:14 wysłana przez anyone »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #94 dnia: 21 Marca 2022, 22:10:32 »

Będę dziś na serwisie po 45  000 dopytam o te okresy i co pokrywa gwarancja na 5 i 10 lat. I poproszę żeby sprawdzili też ten układ.
ii jak .. podpytałeś w ASO ?
ja we środe mam Serwis przy 30k km .. to też zapytam … czy już Kraków wie..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #95 dnia: 22 Marca 2022, 07:21:17 »
No co Ty! Usłyszysz pierwsze słyszę. Nawet o mażących wycieraczkach mi tak mówili, o oleju również.

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 22 Marca 2022, 09:52:59 »

ii jak .. podpytałeś w ASO ?
ja we środe mam Serwis przy 30k km .. to też zapytam … czy już Kraków wie..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Byłem.  Poprosiłem o sprawdzenie tej wiązki po zimie wszystko jest ok.
Mnie udzielono informacji że 5 letnia gwarancja obejmuje również wiązkę. A 10 lat jest na akumulatory.

ASO Kraków.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #97 dnia: 30 Marca 2022, 10:03:32 »
Widzę, że Marcin już rozebrał temat na części ;) i zrobił po swojemu: https://www.youtube.com/watch?v=v2O7iy91xGg
Wiele tłumaczy zdjęcie z rav4world (1:53). Faktycznie, żadnej rocket science w tym złączu nie ma. Jest tylko nie do końca przemyślana konstrukcja.
Myślę, że to powinno pomóc na dłuższy czas.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2022, 10:06:13 wysłana przez Markid »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 30 Marca 2022, 17:19:00 »
Po prostu uwielbiam takie komentarze pokazujące jak to wszyscy dookoła są debilami...

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 30 Marca 2022, 18:18:42 »
Ostatnio nie ogarniam Toyoty. Na opinii o bezawaryjności nie uda się długo lecieć.
Są na pierwszym miejscu produkcji, a robią wszystko by nie być.
Jaki problem odlać nową gumkę z drugim pogrubieniem niżej i najlepiej z fantem na całym połączeniu kostki? Zmienić wszystkim przy najbliższym pobycie w ASO i byłoby po temacie.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 30 Marca 2022, 18:42:08 »
Ulegając własnym naciskom poszedłem sprawdzić jak to u mnie wygląda. Wjechałem na kanał, wlazłem pod auto.
Trzy śruby 10, jedna głęboko, trzy szybkozłączki, ~5 minut żeby zdjąć czarną osłonę.
Z zewnątrz OK, nie widać śladów oksydacji. Natomiast samej pomarańczowej obudowy wtyczki nie zdemontowałem, jakoś ciężko, nie chciałem połamać. Lekko ją odchyliłem, trochę piasku się wysypało, resztę przedmuchałem sześcioma barami.
Profilaktycznie, jedyne co miałem to white grease, zapsikałem z zewnątrz złącze, może będzie szczelne, a na pewno od strony koła. Składanie kolejne 5 minut.
Gdybym miał wszystkie klucze pod ręką i nie musiał pięć razy wychodzić z kanału, a to po inny śrubokręcik, a to po sprężarkę, a to po coś innego, temat zamknąłby się w kwadrans.

IMHO, remedium jest wywiercenie od dołu lub z boku na samym dole od strony silnika el. w tej pomarańczowej osłonie całkiem sporego otworu lub dwóch, aby piasek mógł swobodnie wypłynąć razem z wodą. Dalej IMHO cały syf pojawia się ponieważ otwór odpływowy w osłonie jest za mały i łatwo blokuje go piasek, potem się zbiera, cały czas mokry/wilgotny, zanieczyszczony drobinami metalu z ulicy, etc. A jak stal węglowa czy inne cząstki żelaza mające kontakt z nierdzewną zardzewieją, to i nierdzewna ulegnie korozji, bo zerwana zostanie warstwa pasywna.
Dlatego modyfikacja Toyoty nie jest głupim rozwiązaniem i zakładam, że niedługo czeka nas akcja serwisowa polegająca albo na wymianie zewnętrznej części pomarańczowej obudowy albo chamskiemu wycięciu jej kawałka aby umożliwić swobodny odpływ wody i piasku. I być może jak pisze KubaCamry, dodatkowemu uszczelnieniu samego złącza.

P.S.
Jedna złączka jest dość perfidnie umieszczona, troszkę ją zmasakrowałem, ale działa. Takie same są przy zderzakach i w stu innych miejscach. Kupię sobie nową za 5pln jak będę koło jakiegoś ASO, albo wyciągnę na jakimś szrocie.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2022, 18:44:53 wysłana przez Kiełek »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 31 Marca 2022, 10:27:28 »
Po prostu uwielbiam takie komentarze pokazujące jak to wszyscy dookoła są debilami...
Ale, że moje (to z góry sorry) ;) czy Marcina w filmiku ? ... bo ten ostatni ma takiego stajla w wypowiedziach. Ja już przywykłem i tę manierę pomijam, a doceniam za dociekliwość, pasję i profesjonalne działanie. (... no i udało mi się połaskotać Admina ;))

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 31 Marca 2022, 10:32:08 »
Jaki problem odlać nową gumkę z drugim pogrubieniem niżej i najlepiej z fantem na całym połączeniu kostki? Zmienić wszystkim przy najbliższym pobycie w ASO i byłoby po temacie.
Też tak myślę ale uważam że powinni wymienić cały kabel HV z przeprojektowaną wtyczką i ogłosić akcję serwisową.
Przecież wymiana silnika i kabla HV w ramach gwarancji (lub co gorsza po) nie da pewności, że za jakiś czas sytuacja się nie powtórzy.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 31 Marca 2022, 10:33:47 »
Cytat: Kiełek w Wczoraj o 17:19:00

Ale, że moje (to z góry sorry) ;) czy Marcina w filmiku ? ... bo ten ostatni ma takiego stajla w wypowiedziach. Ja już przywykłem i tę manierę pomijam, a doceniam za dociekliwość, pasję i profesjonalne działanie. (... no i udało mi się połaskotać Admina ;))

Te z filmu, nieprecyzyjnie napisałem.

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 31 Marca 2022, 14:14:38 »
Wycena w załączniku.
Fajna wycena.

Notabene, w ASO mi powiedzieli, że gwarancja na wymianę jest 1 rok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl