Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #135 dnia: 28 Kwietnia 2022, 15:47:39 »
Chwaszczyno olałem jak zobaczyłem rozbieżność cenową za przegląd Carter/Walder :). Wybrałem Gdańsk.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #136 dnia: 28 Kwietnia 2022, 17:14:14 »
Koleżance Cluses zaczęły pojawiać się awarie napędu na tablicy wskaźników
Jestem ciekawy jak to u kolegi Cluses wyszło na jaw.
Koleżance Cluses zaczęły się pojawiać komunikaty o awarii napędu. Dlatego zgłosiła się do ASO.

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: 28 Kwietnia 2022, 17:22:41 »
Koleżance Cluses zaczęły pojawiać się awarie napędu na tablicy wskaźników
Jestem ciekawy jak to u kolegi Cluses wyszło na jaw.
Koleżance Cluses zaczęły się pojawiać komunikaty o awarii napędu. Dlatego zgłosiła się do ASO.
Jasne koleżance, my mistake;)

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #138 dnia: 21 Czerwca 2022, 15:13:53 »
Jestem po drugim przeglądzie technicznym, w którym zleciłem m.in. zajrzenie do tej wiązki: po 20kkm i 2 latach jest ok (później dostane foto) ale serwisant powiedział, ze mieli już taki przypadek. Wiązka wyglądała tragicznie, wszystko zlepione i zapieczone - chyba coś jak na zdjęciach z rav4world. I jeszcze informacja: części brak.

Offline gregorb

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #139 dnia: 13 Lipca 2022, 22:46:27 »
Ok, I called at the end of the day today 7/12 because I hadn’t heard anything. The service writer informed me they have a retro fix on a service technical bulletin. I felt a little better, because like everybody is saying, fix the connector and it will happen again in a couple of years. The only problem is the fix hasn’t been released yet and no parts at this time. So, he said it could take months to get the parts, hopefully not. Not real happy, at least they gave me a rental.

Drodzy koledzy 4X4. Witam i pozdrawiam
Na Kanadyjskim forum pojawila sie powyzsza informacja...czyzby cos bylo przygotowywane przez Engineering Toyki?
GREGORB

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #140 dnia: 14 Lipca 2022, 08:57:23 »
Tak jak wcześniej pisałem. Toyota jest marką, która nie pozwala sobie na zły PR. Problemów nie zamiatają pod dywan. Za chwilę wyjdzie nowy przewód z nową złączką i będą przywołania do serwisu. Miałem kilka Toyot, i nawet problem, którego nie było z pedałem gazu, został rozwiązany. Wymieniali pedały, chociaż winny był dywanik.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #141 dnia: 14 Lipca 2022, 14:59:34 »
Bo to był problem związany z bezpieczeństwem. Korozja złącza niekoniecznie. Obyś miał rację.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #142 dnia: 14 Lipca 2022, 16:13:06 »
Korozja elementu który może np.    zablokować koło (silnik el. napędza tył) jest związana z bezpieczeństwem i to bardzo.
Już widzę oczami wyobraźni procesy a USA z tego powodu.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #143 dnia: 14 Lipca 2022, 22:02:00 »
Nie może zablokować. Korozja powoduje przerwanie przepływu prądu a to nie może mechanicznie nic zablokować. Awaria powoduje zaprzestanie napędu tylnej osi i błędy zgłaszane w systemie, które mogą w konsekwencji powodować brak możliwości uruchomienia całego napędu auta. Problem nie ma bezpośredniego związku z bezpieczeństwem w ruchu. 
Sam jestem ciekaw jak do tego problemu koncern podejdzie. Wierzę, że nie zostanie zbałamucony jak to w innych markach bywa. Na razie ufam.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2022, 22:09:43 wysłana przez wszim »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #144 dnia: 15 Lipca 2022, 10:29:49 »
Zaprzestanie napędu na tył w aucie 4×4 jest równie groźne w specyficznych warunkach drogowych. Do usterki przerwania dopływu prądu przecież może dojść podczas szybko pokonywanego zakrętu na śniegu,  w deszu itp. w czasie działania awd. Ma to bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo bez dwóch zdań!

« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2022, 10:32:36 wysłana przez Krisman »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #145 dnia: 15 Lipca 2022, 11:31:12 »
Ty masz rację i on ma rację, obydwaj macie rację ;) jak w dowcipie o rabinie.
Ryzyko jest ale statystyka jak na razie tego nie potwierdza.
Dotychczasowe przypadki kończyły się wykryciem awarii przez ECU, wyświetleniem komunikatu i odcięciem zasilania od tylnej osi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #146 dnia: 15 Lipca 2022, 11:48:51 »
Nie specjalnie mamy w to wgląd,  ale zawsze jest gdzieś ten pierwszy raz ( nikt się tym chwalił nie bedzie w firmie), oby nie przed poprawą tego elementu.

« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2022, 11:53:01 wysłana przez Krisman »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #147 dnia: 15 Lipca 2022, 12:49:15 »
Zaprzestanie napędu na tył w aucie 4×4 jest równie groźne w specyficznych warunkach drogowych. Do usterki przerwania dopływu prądu przecież może dojść podczas szybko pokonywanego zakrętu na śniegu,  w deszu itp. w czasie działania awd. Ma to bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo bez dwóch zdań!

Jedyne, w czym to może zagrozić, to w szybkim starcie. Jakby faktycznie blokowało napęd, to byłby problem, a tak to w szybkich zakrętach i tak ciągnie tylko przód, a na śniegu nie ma takich przeciążeń, żeby to coś zmieniło.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #148 dnia: 15 Lipca 2022, 13:08:22 »
Silnik elektryczny nie ma w sobie elementow, ktore moglyby go zablokowac w przypadku braku zasilania.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #149 dnia: 15 Lipca 2022, 13:38:46 »
Widzę sami specjaliści, ale pozwólcie, że Wam powiem coś ;).

Widać tam 3 grube styki prądowe. Jeśli jest to wyprowadzenie 3 faz silnika, a na to wygląda, to uwaga - zwarcie (na przykład przez korozję, stopienie złącza i potem trwałem zespolenie), któregokolwiek z tych styków z drugim dowolnym, a jeszcze lepiej wszystkie na raz powoduje zablokowanie silnika z potężnym momentem.

Hamowanie elektryczne, które te silniki robią to właśnie zwieranie uzwojeń (tak Toyota nie robi) z odpowiednią modulacją, straty wtedy idą w uzwojenie, okablowanie i tranzystory w falowniku, a drugi sposób to podawanie w drugą stronę ograniczonego momentu (też sygnał modulowany na fazy), wtedy podnosi się napięcie, które z falownika idzie do baterii i następuje ładowanie. To w paru zdaniach (jeszcze są inne metody hamowania elektrycznego).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl