Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229463 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #300 dnia: 30 Grudnia 2022, 13:46:12 »
Jeśli to co coś pomoże,to pracuję na serwisie.

No tak, tylko nie rozumiem jednej sprawy. Skoro Ty jako pracownik serwisu Tojki/Lexa i były pracownik chociażby BMW (tak zrozumiałem) mówisz takie coś :

Panowie cieszcie sie ze jezdzicie Japońcami takimi jak Toyota i Lexus , bo w Niemieckiej marce premium , usterka goni usterkę� 
Uwierzcie mi nie chcielibyście widzieć hali serwisowej np BMW czy Jaguara i Land Rovera

Wyobraźcie sobie ze tygodniowo z serwisu wyjeżdża ok 4-5 nowych silników i tak jest tydzień w tydzień ....

A wracając�  do tematu , to co mam ci odpowiedzieć ???? nie ma na tą chwilę rozwiązania jeśli chodzi o przewód. Każdy producent ma jakieś wpadki , ale takie jak ma Toyota i Lexus życzę każdej marce , bo swoje już widziałem w rożnych ASO .

A naszych kilku "operatorów" forum dalej swoje no to gdzie tak naprawdę ma być jakiś może nie autorytet ale ktoś kto wie więcej niż przeciętny Kowalski zmieniający auto co kilka lat ?

Ja jestem fanbojem z którego robi się idiotę bo generalnie powtarzam to co Ty piszesz z zakresu ogólników o marce no ale nie jest em pracownikiem aso więc da się to jakoś ułożyć no ale jeżeli chodzi o Ciebie ?!

Dla mnie temat tej wtyczki jest gównia...ny wizerunkowo ale jeżeli można zadziałać dosyć prosto we własny zakresie to nad czym tu rozprawiać ?

Jakoś jak w lexusie GS mk3 sprzedawali podkładki filcowe pod deskę rozdzielczą nikt nie płakał, nie wzywał do sepuku zrządu lexa tylko przeszkadzało Ci skrzypienie to za 200 $$$ + robota temat był załatwiany ewentualnie szedłeś do krawcowej i za 10zł wycinała Ci filcowe krążki  :grin: 

Podsumowując.

Jak miałbym RAV4 z taką przypadłością to na 100% bym to zrobił olewając TCE i innych panów. 

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #301 dnia: 30 Grudnia 2022, 13:46:48 »
Wiem. Tylko uznał Ciebie za pracownika TCE a to nieprawda, jak sądzę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #302 dnia: 30 Grudnia 2022, 14:00:52 »
Jeździłem różnymi autami, tam gdzie pracowałem kupowało się auto danej marki, Czy to Honda, Mitsubishi,Renault, BMW Toyotę.
Do "Japończyka"  mam największe zaufanie, do BMW jak wsiadałem i jechałem,to miałem wrażenie że jadę z cykającą bombą, już Renault Latitude które miałem było dużo wygodniejsze i pewniejsze z "Japończykiem" pod maską.
Jeśli chodzi o Rav4,to wybór padł czysto ekonomiczny  i nie przeszkadza mi że ma jakieś tam wady. Najbardziej co mnie boli w tych autach,to to że nie mają dobrej konserwy fabrycznie, wystarczyło by dwa litry wosku do profili i byłby spokój . Głęboko w .... mam gwarancję producenta,  robię wedle własnego uznania swoje prywatne auto , znając jego słabe strony. Poprawiam to co mi przeszkadza.
Po drugie to nie mam na tyle czasu ,aby szperać w biuletynach i doszukiwać się jakiś poprawek wprowadzanych przez fabrykę, wolę to zrobić wedle swojego uznania czysto mechaniczne.
To że producent nie wprowadził akcji serwisowej na wymianę przewodu zmodernizowanego, to już ich sprawa, można tylko ich naciskać, poprzez pisma , zdjęcia itp, może odniesiemy sukces , ja jako pracownik ASO nic wam nie pomogę, nie jest to zależne ode mnie.
To jest taka sama akcja jak ze słynnymi chodnicami EGR w BMW , jak doszło do pożarów aut na całym świecie, wtedy d... zaczęła im się palić i akcja nabrała tempa i jest obecna do dnia dzisiejszego,bo auta nadal płoną.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 14:12:48 wysłana przez Bartek79 »

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #303 dnia: 30 Grudnia 2022, 14:06:08 »
Odpiąć zworę serwisową , odkręcić złącze silnika i użyć wosku antykorozyjnego , najlepiej bezbarwnego.
Ja mam w ten sposób zabezpieczone u siebie.
Roboty na spokojnie na 30 min , jeśli ktoś posiada osłonę tylnego silnika dodatkowo.
Masz jakieś zdjęcia gdzie można zobaczyć więcej szczegółów?
Oki tutaj dosyć jasno jest to wytłumaczone. https://www.youtube.com/watch?v=v2O7iy91xGg
Zastnawiam się tylko, który bezpiecznik trzeba wyjąć przed wypięciem tego złącza.

Wypnij zworkę serwisową baterii trakcyjnej, która znajduje się pod siedzeniem.

Mógłbyś wysłać zdjęcie i zaznaczyć, która to jest zworka? Sprawdziłem i pod siedzeniem widzę 5 różnych złącz.  :grin:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #304 dnia: 30 Grudnia 2022, 14:35:55 »
Pod tylną kanapą z boku jest pokrywa filtra powietrza chłodzącego baterie, a pod nią odłącznik baterii HV.
Ale z tym ostrożnie, tam jest wysokie napięcie, np. 600V. Trzeba stosować odpowiednie środki bezpieczeństwa, np. rękawice, ...

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #305 dnia: 30 Grudnia 2022, 14:39:49 »
Spokojnie, po to jest zwora,aby można ją było bezpiecznie wypiąć. Zakazuje się ogólnie grzebania po otwarciu głównej płyty baterii,gdzie widoczne są ogniwa. Procedura mówi że zaleca się odczekać ok 15min po odłączeniu zwory ,aby się ładunki wyzerowały.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #306 dnia: 30 Grudnia 2022, 15:54:11 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #307 dnia: 30 Grudnia 2022, 22:12:33 »

Panowie cieszcie sie ze jezdzicie Japońcami takimi jak Toyota i L

Z wyłączeniem Toyota Proace...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #308 dnia: 30 Grudnia 2022, 22:16:10 »

Kolejny bubel od PSA który psuje wizerunek :/

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: 30 Grudnia 2022, 22:20:20 »

Poważnie, a ja naiwny mam już takie dwa i trzecie w trakcie odbioru. :)
Taka decyzja TME… Nie ma co kupić :(. No chyba, że wyślę pracowników rowerami, jak mi na forum doradzają.
W pierwszej w dniu odbioru drzwi odstawały 5mm. Przykleiłem kawałek gumy pod odbojnik i jest Ok :).

To już nie PSA, to Stellantis…
A zdajecie sobie sprawę, że będą następne modele.
Od dwóch lat zapowiadają Ducato ze znaczkiem Toyoty.
Brzmi dumnie.
https://autogaleria.pl/toyota-ducato-stellantis

« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 22:28:05 wysłana przez KubaCamry »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #310 dnia: 30 Grudnia 2022, 22:31:34 »
Kolejny bubel od PSA który psuje wizerunek :
Diesle BMW w ave też do szczęśliwych nie należały do tego zaszłości z silnikami AD no i robi się lipa. Albo hybryda albo nic  :shock:

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #311 dnia: 30 Grudnia 2022, 22:38:52 »
Kolejny bubel od PSA który psuje wizerunek :
Diesle BMW w ave też do szczęśliwych nie należały do tego zaszłości z silnikami AD no i robi się lipa. Albo hybryda albo nic  :shock:

Toyota podzieliła sie patentami  na hybrydę dla BMW  , a Bayerische "sprzedało" im bubla w postaci silnika N47 .

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/producenci/news-toyota-zaufala-niemcom-i-francuzom-teraz-zaluje,nId,5171188
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 22:50:27 wysłana przez Bartek79 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #312 dnia: 30 Grudnia 2022, 23:03:06 »
Tak, ducato w wersji Toyota wchodzi na początku 2023. Wyprzedzi Proace w statystykach....
Awaryjności
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #313 dnia: 30 Grudnia 2022, 23:06:13 »

Poważnie, a ja naiwny mam już takie dwa i trzecie w trakcie odbioru. :)
Taka decyzja TME… Nie ma co kupić :(. No chyba, że wyślę pracowników rowerami, jak mi na forum doradzają.
W pierwszej w dniu odbioru drzwi odstawały 5mm. Przykleiłem kawałek gumy pod odbojnik i jest Ok :).

To już nie PSA, to Stellantis…
A zdajecie sobie sprawę, że będą następne modele.
Od dwóch lat zapowiadają Ducato ze znaczkiem Toyoty.
Brzmi dumnie.
https://autogaleria.pl/toyota-ducato-stellantis
Tylko to konstrukcja Fiata a nie PSA. Zresztą całkiem udana i chętnie kradziona - bodaj 8 miejsce w Top10 Polski. Co ciekawe bliźniacze Boxer i Jumper mają gorsze silniki od PSA.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #314 dnia: 31 Grudnia 2022, 07:14:56 »

Cytat:  link=topic=52581.msg763931#msg763931 date=1672434970
Albo hybryda albo nic  :shock:
Mam 2.0 benzyna i jestem jak dotąd  bardzo zadowolony.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl