Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #405 dnia: 20 Stycznia 2023, 01:04:07 »
Co do Q5 to raczej Twoja nadinterpretacja.
Nie twierdzę, że tak będzie, a jedynie, że może być. Równie dobrze mogą przymknąć na to oko, ale furtkę sobie zostawili
U nich raczej standardowa formułka a nie realne zagrożenie. Tak sądzę, ale mogę się mylić.
Jak zabezpieczysz i nie będzie korodować to nie będziesz musiał korzystać z ewentualnych dobrodziejstw Toyoty ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #406 dnia: 20 Stycznia 2023, 06:40:54 »
Niby tak

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #407 dnia: 21 Stycznia 2023, 02:01:15 »
Przesłuchy z Kanady, iż w Prime’ach (Plug-Inach) też wydłużają do 8 lat gwarancję na kabel i złącze.

NieToyota

Offline mareck

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #408 dnia: 27 Stycznia 2023, 13:21:13 »
Przesłuchy z Kanady, iż w Prime’ach (Plug-Inach) też wydłużają do 8 lat gwarancję na kabel i złącze.
https://mobile.guideautoweb.com/en/articles/69069/cablegate-toyota-extends-warranty-on-select-rav4-hybrid-models/
Zgadza się.

NieToyota

Offline mareck

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #409 dnia: 27 Stycznia 2023, 18:26:22 »
https://mobile.guideautoweb.com/en/articles/69069/cablegate-toyota-extends-warranty-on-select-rav4-hybrid-models/
Zgadza się.

NieToyota

"The warranty extension doesn’t seem to apply to the RAV4 Prime (plug-in hybrid), the 2023 RAV4 Hybrid (which features a new cable design) or other Toyota hybrid models using a similar system. More details about those vehicles will hopefully be shared in the next few weeks."
Czyli plugin są wyłączone a 2023 poprawione. Ważne, że coś się ruszyło w tym kierunku.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #410 dnia: 27 Stycznia 2023, 18:39:31 »
Czyli plugin są wyłączone a 2023 poprawione. Ważne, że coś się ruszyło w tym kierunku.
Wciąż czekamy na forum na jakieś fotki jak to złącze wygląda w MY23

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #411 dnia: 29 Stycznia 2023, 21:58:00 »

Trochę martwi mnie brak tych zdjęć...

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #412 dnia: 29 Stycznia 2023, 22:05:52 »

Trochę martwi mnie brak tych zdjęć...
Każdy się boi wejść pod auto i sprawdzić. Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal :D

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #413 dnia: 29 Stycznia 2023, 22:31:22 »
« Odpowiedź #412 dnia: Dzisiaj o 22:05:52 »
Cytuj (
To możliwe ;)

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #414 dnia: 30 Stycznia 2023, 23:04:34 »
Kiedyś tu coś pisałem i były komentarze w stylu gwarancja ASO niezawodność itp. Teraz coś z życia, Grudzień II przegląd 22 k km na blacie na przyjęciu pytanie co sprawdzić itp, mówię więc o przewodzie HV, odpowież ok sprawdzimy. Przy odbiorze pytam czy wszystko ok, odpowiedź jest bardzo ok stan złącza dosłownie fabryka mucha nie siada nie ma powodów do zmartwień. Płacę zadowolony jadę do domu. Styczeń, dokładnie 7 sobota, przyjeżdża kolega (pozdrawiam Mario) na kanał celem zabezpieczenia wtyku w swoim dopiero co wymienionym przewodzie (to samo ASO, auta kupowane razem). Wypijamy piwko czy dwa czas fajnie leci gniazdo zabezpieczone. Decyzja sprawdzamy u mnie. Wjazd na kanał osłona w dół i ... zonk wtyk upiermandolony że hej - wniosek prosty nikogo tu nie było. Ściągam osłonę i oczom ukazuje się obejma z widoczną korozją i oksydacją czyli rudo i zielono po wewnętrznej stronie opaski w szczególności. No i teraz pytanie wierzyć ASO czy nie wierzyć. Telefony i e-maile bez satysfakcjonującej zwrotnej odpowiedzi. Zimę przejeżdzę ale wiosną jadę na spotkanie z kierownikiem serwisu i już sam serdecznie mu współczuję tej konwersacji. Teraz sami sobie odpowiedzcie na pytanie wierzyć ASO czy nie, czekać aż się zepsuje czy nie. Wracając do tematu ta nowa wtyczka od starej różni je wyłącznie plastikową otwartą osłoną. Po mojemu to i tak będzie korodować może wolniej ale i tak będzie.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #415 dnia: 30 Stycznia 2023, 23:14:36 »
Wracając do tematu ta nowa wtyczka od starej różni je wyłącznie plastikową otwartą osłoną.
O tej wtyczce to wszyscy wiemy ale podobno ma być coś jeszcze nowszego. No właśnie, "podobno"...

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: 30 Stycznia 2023, 23:16:27 »
Jak masz na zleceniu napisane, że mają sprawdzić złącze, to wysyłaj skan i zdjęcie złącza do TCE.
Tylko w ten sposób można wyeliminować partactwo.
Autoryzacja nie jest dana raz na zawsze…

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #417 dnia: 30 Stycznia 2023, 23:23:48 »
Qrcze - ja przy pierwszym przeglądzie poprosiłem o sprawdzenie i zrobienie fotek. Za bardzo nie wiedzieli o co chodzi (nie znali problemu) i słownie dowiedziałem się, że wszystko miodzio, a zdjęcie zrobili... Tylko od drugiej strony:P nawet nie mam pewności czy mam już otwarta wtyczkę, czy jeszcze zamkniętą...

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #418 dnia: 31 Stycznia 2023, 07:31:30 »
wierzyć ASO czy nie

Jeśli zależy Ci na odpowiednio wykonanym zleceniu to nigdy. Siłą rzeczy taka prawda.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #419 dnia: 31 Stycznia 2023, 08:44:59 »
O tej wtyczce to wszyscy wiemy ale podobno ma być coś jeszcze nowszego. No właśnie, "podobno"...
Przełożyć tylny most i kable z poprzedniej generacji i po temacie - tam nic nie korodowało we wtyczce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl