Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #525 dnia: 05 Kwietnia 2023, 11:45:17 »
Problem w tym, że konstrukcja złącza nie jest do końca poprawna. Umożliwia wniknięcie zanieczyszczeń w początkowy obszar gniazda i wtyczki (do uszczelnienia).
Wosk ma za zadanie wypełnić tę niewielką wolną przestrzeń między obudową i wtyczką (aż do uszczelki) - tak by woda z zanieczyszczeniami tam się nie dostała i nie spowodowała puchnięcia aluminium.
Podobnie zabezpieczenie ekranu i metalowej obejmy kabla zmniejsza ryzyko skorodowania tych elementów wtyczki.
Zamiast wosku pewnie można użyć jakiegoś smaru dielektrycznego. Ważne tylko by nie wchodził w rekcję z AL czy innymi elementami złącza.
Wosk do konserwacji aut jest na pewno pod tym względem obojętny.
Wnętrza gniazda i wtyku - tam gdzie są złącza elektryczne - nie należy niczym smarować.
Zastosowany specyfik nie powinien twardnieć / wysychać po upływie czasu, tak by złącze dało się rozłączyć w razie potrzeby.
Zanieczyszczenia które się przylepią z zewnątrz nie mają większego znaczenia i łatwo je w razie potrzeby usunąć.
Takie moje zdanie.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2023, 11:47:16 wysłana przez Markid »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #526 dnia: 05 Kwietnia 2023, 11:59:30 »
Ja tak się zastanawiam nad uzasadnieniem konserwacji tego złącza woskiem. Wosk z natury jest tłusty. Wszystko się do niego klei. Czy zamiast zabezpieczyć, bardziej nie przyśpieszy to zbierania się tam brudu a w konsekwencji błota. Czy nie lepiej raz na rok złącze odłączyć, przeczyścić, przedmuchać sprężonym powietrzem i jeździć dalej? Wymusić tylko na Toyocie, żeby w przeglądzie wpisali, że złącze jest sprawdzone i wszystko OK.
Przecież to nie o zabezpieczenie antybrudowe chodzi tylko zabezpieczenie antykorozyjne.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #527 dnia: 05 Kwietnia 2023, 12:19:09 »
Stop dla wilgoci, takie zadanie ma wosk antykorozyjny.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #528 dnia: 05 Kwietnia 2023, 12:21:42 »
Przecież to nie o zabezpieczenie antybrudowe chodzi tylko zabezpieczenie antykorozyjne.
Czy widziałeś jak wygląda ta najnowsza wersja otwartej wtyczki? Woda powinna do niej się dostać i od razu wypłynąć. Jeżeli wody tam nie będzie, nie będzie korozji. Jeżeli zebrany tam piasek( o ile będzie się zbierał, nie sprawdzałem) wydmuchasz sprężonym powietrzem, to co spowoduje korozję? A jeżeli będziesz tam miał wosk, na wosku osadzi się kurz i bród, to tego nie wydmuchasz. Po prostu taka lepiąca się buła tam będzie. Jeżeli nadal będzie chroniła przed korozją, to spoko. Ale zazwyczaj jak wilgoć jest, nawet niewielka, to korozja się zacznie. To moja teoria, może ktoś widzi to inaczej.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #529 dnia: 05 Kwietnia 2023, 12:36:54 »
Mam u siebie wosk od dwóch lat i nic się nie przykleja. Co innego jak brodzisz w terenie i wszystko jest zalepione , ale nie o tym tu mowa.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2023, 13:01:50 wysłana przez Bartek79 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #530 dnia: 05 Kwietnia 2023, 12:48:49 »
OK. Ja w weekend będę miał okazję zajrzeć do tej wtyczki. Zobaczę jak u mnie to wygląda po prawie roku. Czy są ślady korozji i czy dużo osadu.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #531 dnia: 05 Kwietnia 2023, 12:53:11 »
OK. Ja w weekend będę miał okazję zajrzeć do tej wtyczki. Zobaczę jak u mnie to wygląda po prawie roku. Czy są ślady korozji i czy dużo osadu.
Zrób fotkę i podrzuć jak będziesz mieć okazję.

Ja to rozumiem. Może warto zapytać o to bezpośrednio gwaranta pod kontakt@toyota.pl by uzasadnił swoje zasady.
Tak kiedyś zrobię :)

Póki co wysłałem tydzień temu maila do TCE w innej sprawie i wciąż czekam na odpowiedź.

Ja też wysłałem :-) Daj znać proszę jak dostaniesz odpowiedź.
Czy wiecie, czy może coś poprawili w najnowszej wersji RAV4 z 2023 r. ?

Dostalem odp ale to bylo w kwestii terminu dostawy auta :) o ubezpieczenie wtyczki nie pytałem póki co, bo nim dostanę moje auto to jeszcze się coś może w tej kwestii zmienić.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #532 dnia: 05 Kwietnia 2023, 13:16:33 »
Tu facet pokazuje po amerykańskiej zimie, złącze już nowego typu, otwarte.  https://www.youtube.com/watch?v=MlCYo5LPI9A

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #533 dnia: 05 Kwietnia 2023, 13:29:20 »
Popatrz w jakim stanie jest metalowa obejma ekranu kabla na wtyczce na filmiku.
Problem z tym złączem jest w dwóch miejscach:
- korodujący ekran kabla i obejma ekranu kabla, po modyfikacji (otwarciu) obudowy przez producenta, jest trochę lepiej bo brud się wypłukuje ale obejma ekranu i tak koroduje,
- puchnące aluminium gniazda - niewielkie ilości brudnej wody zalegające w początkowym odcinku wewnątrz gniazda (do uszczelki) powodują z czasem zniszczenie gładzi
  gniazda i dalszą penetrację zanieczyszczeń
Gdy te elementy zostaną powleczone warstwą wosku to korozja (szczególnie ta wewnątrz gniazda) nie ma się jak rozwinąć.

Edit
Zerknij na ten filmik - tu już są początki korozji wewnętrznej powierzchni gniazda (pomimo tego, że jest przecież gumowa uszczelka):
https://www.youtube.com/watch?v=J1pv05cn0Mw&t=179s
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2023, 13:37:53 wysłana przez Markid »

Offline aro2023

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auto
« Odpowiedź #534 dnia: 05 Kwietnia 2023, 14:06:00 »
Zrób fotkę i podrzuć jak będziesz mieć okazję.

Ja to rozumiem. Może warto zapytać o to bezpośrednio gwaranta pod kontakt@toyota.pl by uzasadnił swoje zasady.
Tak kiedyś zrobię :)

Póki co wysłałem tydzień temu maila do TCE w innej sprawie i wciąż czekam na odpowiedź.

Ja też wysłałem :-) Daj znać proszę jak dostaniesz odpowiedź.
Czy wiecie, czy może coś poprawili w najnowszej wersji RAV4 z 2023 r. ?

Dostalem odp ale to bylo w kwestii terminu dostawy auta :) o ubezpieczenie wtyczki nie pytałem póki co, bo nim dostanę moje auto to jeszcze się coś może w tej kwestii zmienić.

Dostałem info z Toyoty, że auta z tego roku nie będą mieć innej wtyczki niż ta tzw. po modyfikacji, czyli półotwarta :-)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #535 dnia: 05 Kwietnia 2023, 14:10:10 »
Rozwiązanie jest nieprzemyślane. Pytanie kiedy będzie akcja przywoławcza na wymianę, bo wątpię, żeby w USA czy Kanadzie Toyota chciała płacić odszkodowania za pozwy zbiorowe.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #536 dnia: 05 Kwietnia 2023, 15:49:09 »
Dostałem info z Toyoty, że auta z tego roku nie będą mieć innej wtyczki niż ta tzw. po modyfikacji, czyli półotwarta :-)
Tak, 2 strony temu wrzucałem filmik jak to wygląda w MY23
https://www.youtube.com/watch?v=bPgkDXJOHn8

Rozwiązanie jest nieprzemyślane. Pytanie kiedy będzie akcja przywoławcza na wymianę, bo wątpię, żeby w USA czy Kanadzie Toyota chciała płacić odszkodowania za pozwy zbiorowe.
Wykpili się tam gwarancją i w ten sposób nie każdemu muszą to zmieniać. Skoro nawet w nowych autach tego nie modyfikują to pewnie dociągną z tematem do nowej generacji Rav4 i tyle. Najgorzej, że wymiana tego jest tak droga. Nigdy bym nie pomyślał, że tego typu rzeczy mogą tyle kosztować. Jaki to jest udział w cenie całego auta...

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #537 dnia: 05 Kwietnia 2023, 21:35:31 »
Ja tak się zastanawiam nad uzasadnieniem konserwacji tego złącza woskiem. Wosk z natury jest tłusty. Wszystko się do niego klei.
Wosk to nazwa można by rzec potoczna. Tak na prawdę, to są jakieś polimery albo silikony. Nie są lepkie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #538 dnia: 06 Kwietnia 2023, 09:39:34 »
A jak to wygląda proceduralnie zgodnie z instrukcją. Jeżeli samochód nie jest w trybie READY to w tym złączu jest napięcie? Trzeba, żeby rozłączyć tą wtyczkę wyjąć bezpiecznik w baterii? On jest ulokowany pod klapką filtra powietrza na rogu tylnej kanapy?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #539 dnia: 06 Kwietnia 2023, 10:19:16 »
Wg pełnej procedury trzeba rozłączyć bezpiecznik HV, zdjąć klemę z akumulatora 12V i odczekać 10min na rozładowanie się kondensatorowych pojemności.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl