Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229735 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #780 dnia: 19 Listopada 2023, 21:33:04 »
Trzeci przegląd 1200+ 200 za rozszerzony do RELAX.
Teraz rozumiesz?
W relax jest zapis o tym kablu.
W gwarancji na układ nie.
To jest jedyny koszt tej gwarancji? W sensie te dodatkowe 200zl na przeglądzie (zakładając, że przegląd i tak bym robił), czy trzeba jeszcze zapłacić za samą gwarancję? Może i głupie pytanie, ale jeszcze się nie interesowałem tematem, bo moja ravka ma niecałe 2lata

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #781 dnia: 19 Listopada 2023, 21:48:03 »
Teraz rozumiesz?
W relax jest zapis o tym kablu.
W gwarancji na układ nie.
To jest jedyny koszt tej gwarancji? W sensie te dodatkowe 200zl na przeglądzie (zakładając, że przegląd i tak bym robił), czy trzeba jeszcze zapłacić za samą gwarancję? Może i głupie pytanie, ale jeszcze się nie interesowałem tematem, bo moja ravka ma niecałe 2lata
Robisz tzw rozszerzony przegląd relax płacąc troche więcej, czyli te okolo 200zł i tyle. Jak malo jezdzisz to nie wyrobisz limitu km i robiac przeglad po 9 latach i 11 miesiacach masz niejako gwarancjr do 10 lat +11 miesiecy :) wiec warto. Relax mozna robic nawet jak sie go nie robilo kilka lat, nie ma to znaczenia. Natomiast sprawdzaja auto i daja gwarancje na kolejny rok i tak sie odnawia co roku. To jest rok albo 15 tys. km.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #782 dnia: 19 Listopada 2023, 22:28:12 »
5 lat i 100000 km jest gwarancji na układ hybrydowy także jeżeli przeglądy były zgodnie z wytycznymi Toyoty

Teraz rozumiesz?

Rozumiem o czym Ty napisałeś, za to teraz nie rozumiem o czym Colin, bo w swej naiwności zrozumiałem, że na wtykę jest 5 lat gwarancji.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #783 dnia: 19 Listopada 2023, 23:05:49 »
Kenny: dzięki za rozjaśnienie. To faktycznie wychodzi całkiem niewielki koszt. Jasne, że przegląd trzeba robić, ale realnie patrzący, odejmując koszt materiałów, które i tak trzeba wymienić nawet u Janusza w garażu+ koszt Janusza, to raptem ile? 4, może 5 stów na rok...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #784 dnia: 19 Listopada 2023, 23:27:43 »
przecież nie ma "nie po kolei w głowie" by płacić za fachowy serwis (niekoniecznie w ASO).
przy samochodzie o wartości ponad 100 tysięcy złotych...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #785 dnia: 20 Listopada 2023, 06:28:44 »
...bliżej dwustu już dawno ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #786 dnia: 20 Listopada 2023, 08:24:28 »
Mówię o 5-letnim samochodzie
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V hybryda
« Odpowiedź #787 dnia: 23 Listopada 2023, 21:28:13 »
No więc jestem po wizycie w serwisie Toyoty. Wg pani która mnie obsługiwała, gwarancja na układ hybrydowy nie obejmuje diagnostyki komputerowej i kosztuje to 400 zł. Oczywiście sam kabel z nieszczęsną wtyczką też nie jest objęty gwarancją w ramach gwarancji na układ hybrydowy.
Wyjaśniłem jaki jest problem i serwis ograniczył się do skasowania błędu.
Przy odbiorze auta pani jednak stwierdziła, że mogę zapłacić 200 zł, bo przyjechałem już że zdiagnozowanym problemem.
W sobotę osuszyłem wtyczkę, z zewnątrz tymczasowo posmarowałem smarem, a złącze z gniazdem uszczelniłem uszczelniaczem silikonowym  do misek olejowych. Przed tą operacją w trakcie jazdy układ hybrydowy chyba co najmniej częściowo przestawał działać, bo na monitorku pokazującym działanie układu hybrydowego nic się nie działo.
Dzisiaj jeździłem w intensywnym deszczu i żaden błąd nie wyskoczył. Zakładam więc, że wtyczka była wewnątrz tylko zawilgocona, bo się rozszczelniła w wyniku korozji. Nie udało mi się wypchnąć wewnętrznej plastikowej części wtyczki z aluminiowej obudowy, żeby zobaczyć jak to wygląda w środku. Na razie z zewnątrz, po usunięciu smaru oczywiście, uszczelnie to polimerowym uszczelniaczem dekarskim + wosk antykorozyjny na pozostałą powierzchnię złącza i tak zostawię.
Aktualny koszt naprawy tego w serwisie to ok 18 tys. zł.     15 tys za wiązkę +  3 tys. za robociznę. 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #788 dnia: 23 Listopada 2023, 21:36:33 »
Aktualny koszt naprawy tego w serwisie to ok 18 tys. zł.     15 tys za wiązkę +  3 tys. za robociznę
No to nieźle, jak na mistrza bezawaryjności.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #789 dnia: 23 Listopada 2023, 21:39:48 »
gwarancja na układ hybrydowy nie obejmuje diagnostyki komputerowej i kosztuje to 400 zł. Oczywiście sam kabel z nieszczęsną wtyczką też nie jest objęty gwarancją w ramach gwarancji na układ hybrydowy.
Koszt naprawy tego w serwisie to ok 18 tys. zł.     15 tys za wiązkę +  3 tys. za robociznę. 

Strasznie słaba ta gwarancja a i zapłacić trzeba jeszcze za fabryczne buble :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #790 dnia: 23 Listopada 2023, 22:12:49 »
Co gorsze po tej kosztownej naprawie za 2..3 lata może być to samo, bo wymiana kabla i gniazda na nowe nie rozwiązuje problemu definitywnie.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #791 dnia: 23 Listopada 2023, 22:18:26 »
Ja jestem ciekaw czym jest zamiennik "zestaw naprawczy" który kosztuje 450zł (przynajmniej wg toyoty).

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #792 dnia: 23 Listopada 2023, 22:32:40 »
Ja jestem ciekaw czym jest zamiennik "zestaw naprawczy" który kosztuje 450zł (przynajmniej wg toyoty).
Skoro jest „zestaw naprawczy” za 450 to dla czego koledze Wokul przedstawili kosztorys na 18 tys.?
Może trzeba Zientarskiego spytać jak to jest z tym napędem hybrydowym, że gwarancja jest 5 lat ale przewody wysokiego napięcia z wtyczkami to już nie jest element napędu hybrydowego… takie rzeczy to tylko klientom z Europy centralnej można wciskać…

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #793 dnia: 23 Listopada 2023, 22:49:24 »
No to jest właśnie pytanie. Jak mi padnie wiązka to będę się wtedy na maila powoływał żeby w razie co skorzystali z zestawu naprawczego :)

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V hybryda
« Odpowiedź #794 dnia: 24 Listopada 2023, 00:32:05 »
Podejrzewam, że ten zestaw naprawczy w cenie 450 zł to 9tylko ta pomarańczowa osłonka z dziurami. Pytałem czy można kupić samą wtyczkę i odpowiedź jednoznaczna, że nie ma takiej możliwości. Tylko całą wiązka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl