Janekrav4, jak byłem w serwisie Toyoty, to pani powiedziała, że właśnie mają dwie ravki w serwisie z tym problemem i czekają już dwa tygodnie na wiązki. Nie dopytywałem się ile w sumie mieli już takich przypadków. Podobno błąd z powodu korozji tej wtyczki wyskakuje zazwyczaj po 4 latach.
Test baterii do 5 letniej gwarancji na układ hybrydowy nie jest konieczny. Przynajmniej wg mojej gwarancji z 2019. W serwisie też mi to próbowali wmówić, ale jak stwierdziłem, że nic takiego w warunkach gwarancji nie ma, to zmienili zdanie. Test baterii jest konieczny, jeśli ktoś chce przedłużyć gwarancję na układ hybrydowy poza okres 5 lat na kolejny rok lub 15000 km.
Uszczelniłem i zakonserwowałem sobie tą wtyczkę dzisiaj konkretnie i jak na moje oko powinno minimum z 10 lat wytrzymać. Stalowy Ekran kabla nie ma teraz połączenia z aluminiową wtyczką a więc brak ogniwa galwanicznego, które tam powstawało w wyniku różnych potencjałów elektrochemicznych różnych metali i wg mnie było główną przyczyną tak szybkiej korozji. Do tego zostawiłem tylko jedną połówkę tej pomarańczowej osłonki, żeby nie zbierał się tam wilgotny piasek.