Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #810 dnia: 25 Listopada 2023, 17:28:30 »
Czy orientujecie się , ile tu na forum było opisanych takich przypadków? O ilu takich awarii słyszeliście u swoich znajomych?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #811 dnia: 25 Listopada 2023, 18:07:17 »
Ale konkretnie jakich przypadków? Takich gdy pojawił się błąd napędu układu hybrydowego? Oprócz tego to jeszcze jeden kojarzę. Natomiast przypadków zauważonej korozji elementów wtyku kilka tu było. Sądzę, że problem dotyczy wszystkich RAV4 AWD-i i sie ujawni po ok 3..5 lat, o ile nie będzie zrobione jakieś zabezpieczenie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #812 dnia: 25 Listopada 2023, 18:24:03 »
Raczej bym tak nie zakładał. Jednak tych ravek trochę po Polsce jeździ i gdyby problem był tak powszechny, to byłoby o nim dużo głośniej.

Pamiętajmy też, że ~2 lata temu toyota wycięła dziurę w tej wtyczce, co może problemu nie rozwiązuje, ale pewnie spowoduje, że będzie on występował rzadziej i/lub później.

Póki co warto wydać te 2 stówy na relax i zaglądać tam co jakiś czas. Nic więcej nie zrobimy

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #813 dnia: 25 Listopada 2023, 18:44:21 »
Firek ale relax nie kosztuje 200 zł. Tę kwotę dopłacasz do przeglądu w ASO, który w przypadku Toyoty jest droższy niż w innych autach premium.
To tak, jak by Ci budowlaniec coś spieprzył i zacząłby Ci się pojawiać grzyb, a on by Ci zaproponował, że co dwa lata przyjedzie i pomaluje mieszkanie i wtedy grzyb nie wyjdzie. Tylko za to malowanie wykonane przez niego płaciłbyś +50% od ceny rynkowej. I dał by Ci 10 lat gwarancji.
Czyli znalazł frajera któremu coś spartaczył, a teraz ma u niego „subskrypcję” na malowanie co dwa lata… w cenie znacząco przewyższającej ceny rynkowe.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #814 dnia: 25 Listopada 2023, 20:05:20 »
W zeszłym miesiącu robiłem drugi przegląd, czyli ten rozszerzony. Zapłaciłem coś koło 1200zl + własny olej (250). Czy to dużo? Raczej nie. Tym bardziej, że w tej cenie jest też obowiązkowe (pod kątem gwarancji).sprawdzenie baterii.Jeszcze jakaś zniżkę za punkty mi dali. Wcześniej jeździłem mondeo i przeglądy były droższe, więc cena jak dla mnie jak najbardziej ok.

Jasne, że mógłbym wymienić olej+ filtry u Janusza w garażu i wtedy zapłaciłbym z materiałami może 900-1000zl. Dla mnie ta różnica jest niewarta kombinowania.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #815 dnia: 25 Listopada 2023, 20:56:06 »
Z jakiego miasta jesteś? Bo ceny promocyjne. W Krakowie za takie pieniądze to serwisu w Yarisie nie zrobisz. :)

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V hybryda
« Odpowiedź #816 dnia: 26 Listopada 2023, 00:04:03 »
Janekrav4, jak byłem w serwisie Toyoty, to pani powiedziała, że właśnie mają dwie ravki w serwisie z tym problemem i czekają już dwa tygodnie na wiązki. Nie dopytywałem się ile w sumie mieli już takich przypadków. Podobno błąd z powodu korozji tej wtyczki wyskakuje zazwyczaj po 4 latach.
Test baterii do 5 letniej gwarancji na układ hybrydowy nie jest konieczny. Przynajmniej wg mojej gwarancji z 2019. W serwisie też mi to próbowali wmówić, ale jak stwierdziłem, że nic takiego w warunkach gwarancji nie ma, to zmienili zdanie. Test baterii jest konieczny, jeśli ktoś chce przedłużyć gwarancję na układ hybrydowy poza okres 5 lat  na kolejny rok lub 15000 km.

Uszczelniłem i zakonserwowałem sobie tą wtyczkę dzisiaj konkretnie i jak na moje oko powinno minimum z 10 lat wytrzymać. Stalowy Ekran kabla nie ma teraz połączenia z aluminiową wtyczką a więc brak ogniwa galwanicznego, które tam powstawało w wyniku różnych potencjałów elektrochemicznych różnych metali i wg mnie było główną przyczyną tak szybkiej korozji. Do tego zostawiłem tylko jedną połówkę tej pomarańczowej osłonki, żeby nie zbierał się tam wilgotny piasek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #817 dnia: 26 Listopada 2023, 09:43:29 »
Z jakiego miasta jesteś? Bo ceny promocyjne. W Krakowie za takie pieniądze to serwisu w Yarisie nie zrobisz. :)

W Katowicach chcieli jakoś ponad 1800, w Chorzowie 1600 z hakiem. Z własnym olejem ~450zl mniej

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #818 dnia: 26 Listopada 2023, 09:47:44 »
w Chorzowie 1600 z hakiem
A jak się nie ma zamontowanego haka to więcej czy mniej? :grin:
Jaki olej BTW lać do Rav4?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #819 dnia: 26 Listopada 2023, 11:57:39 »
ile tu na forum było opisanych takich przypadków? O ilu takich awarii słyszeliście u swoich znajomych?

Forum to 0,01 % właścicieli tych aut. Uwierz, że skala jest ogromna a na części czeka się miesiącami
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #820 dnia: 26 Listopada 2023, 12:28:21 »
ile tu na forum było opisanych takich przypadków? O ilu takich awarii słyszeliście u swoich znajomych?

Forum to 0,01 % właścicieli tych aut. Uwierz, że skala jest ogromna a na części czeka się miesiącami
Do tego świadomych problemu więc prawie każdy takim czy innym sposobem, zakonserwował/zabezpieczył złącze.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #821 dnia: 26 Listopada 2023, 12:34:32 »
w Chorzowie 1600 z hakiem
A jak się nie ma zamontowanego haka to więcej czy mniej? :grin:
Jaki olej BTW lać do Rav4?

Ja kupiłem olej produkcji toyoty na allegro.
Rozumiem, że pytanie o jak to żart?:)

Oczywiście, że absolutna większość właścicieli aut nie siedzi na forum, ale też znaczna ich ilość po pojawieniu się jakiegoś problemu, szuka go w internecie, a często specjalnie zakłada konta, żeby dołączyć się do dyskusji

@Bartek: Ty pracujesz w ASO - możesz napisać jak często macie ten problem na warsztacie?
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2023, 12:44:58 wysłana przez firek »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #822 dnia: 26 Listopada 2023, 13:09:24 »
Uszczelniłem i zakonserwowałem sobie tą wtyczkę dzisiaj konkretnie i jak na moje oko powinno minimum z 10 lat wytrzymać. Stalowy Ekran kabla nie ma teraz połączenia z aluminiową wtyczką a więc brak ogniwa galwanicznego, które tam powstawało w wyniku różnych potencjałów elektrochemicznych różnych metali i wg mnie było główną przyczyną tak szybkiej korozji. Do tego zostawiłem tylko jedną połówkę tej pomarańczowej osłonki, żeby nie zbierał się tam wilgotny piasek.

Wokul. Czy w Twoim aucie jest czarna plastikowa osłona tego że tak powiem obszaru? Bo cos mi sie wydaje że to też może mieć istotny wpływ na spowolnienie degradacji tego złącza.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #823 dnia: 26 Listopada 2023, 17:25:33 »
Każdy może sobie sprawdzić prostym testem, czy złącze dogorywa bo da się to usłyszeć na zakresie AM w radiu. Np. ustawiając Polskie Radio Program 1 na 225 kHz,
Jeśli przy ruszaniu do przodu lub do tyłu słychać w głośnikach zakłócenia transmisji - to warto odrazu wyciągnąć telefon, wykręcić numer do stosownego dilera i telefonicznie umawiac się na wymianę - bo czas bliski... ;)

P. S. cena zabija
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2023, 17:51:04 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #824 dnia: 26 Listopada 2023, 18:07:56 »
Jakich aut poza Rav4 dotyczy ten problem?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl