Marekj, oczywiście jest ta osłona. Aczkolwiek się zastanawiałem, czy ją wywalić, bo wg mnie tylko pogarsza sprawę. Tzn solanka z piasekiem tak czy siak tam się dostaje, ale w odwilży nie dociera na tyle intensywny strumień wody, żeby wypłukać stamtąd sól. Dociera chyba tylko mgiełka, która zwilża to złącze ale nie wypłukuje soli. Aluminiową obudowa i śruby tylnego mostu są również zaskakująco mocno skorodowane w tym miejscu. Do tego na tej osłonce zbiera się mnóstwo ziemi. Ale ostatecznie zostawiłem, bo boję się, że po wjechaniu w głęboki śnieg może wyrwać złącze kabla. Osłona z przodu pod silnikiem zdaję się dość dobrze osłaniać przekładnie i silnik przed zanieczyszczeniami. Zdjąłem ją również i tam przekładnia i śruby jeszcze świeciły. Główną funkcją tych osłon jest zmniejszenie oporów aero.
To co jeszcze zwraca uwagę, to beznadziejna konserwacja elementów zawieszenia (chyba tylko jedna warstwa bylejakiej farby). Jak ktoś panuję to auto użytkować dłużej, to powinien zlecić konserwację podwozia, bo wszystko pordzewieje.
Mam wrażenie, że niektórzy łudzą się, że ten problem z wtyczką dotyczy tylko niektórych pechowych aut. Jeżeli ktoś jeździ zimą po naszych sypanych solą drogach, to mogę ze 100% pewnością powiedzieć, że to skoroduje w każdym aucie. No chyba, że ktoś zapobiegawczo to sobie zakonserwuje.
Colin, ciekawe rzeczy piszesz. Wczoraj się zastanawiałem, dlaczego Toyota uparła się na aluminiowe wtyczki i nie zmienia tego po prostu na tworzywowe i doszedłem do wniosku, że zapewne chodzi o ekranowanie. Wykonanie wtyczki z tworzywa z dodatkowym metalowym ekranem zatopionym w tworzywie byłoby droższe i trudniejsze.
Skoro korozja tylko części tej wtyczki powoduje zakłócenia elektromagnetyczne, jestem ciekaw jak wygląda kwestia zakłóceń po zastosowaniu wtyczki z tworzywa jak np. robi 3VZ.PL
Mam pytanie do osób, które zakonserwowały sobie już dawno temu to złącze woskiem. Czy to zdaje egzamin? Miałem wczoraj pierwszy raz do czynienia z tym woskiem i jestem sceptyczny co do skuteczności. Wątpię, żeby to kompletnie uszczelniło przestrzeń pomiędzy opaską trzymającą metalowy ekran a wtyczką oraz szczelinę w miejscu połączenia wtyczki z gniazdem.