Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V hybryda
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #825 dnia: 26 Listopada 2023, 19:12:17 »
Marekj, oczywiście jest ta osłona. Aczkolwiek się zastanawiałem, czy ją wywalić, bo wg mnie tylko pogarsza sprawę. Tzn solanka z piasekiem tak czy siak tam się dostaje, ale w odwilży nie dociera na tyle intensywny strumień wody, żeby wypłukać stamtąd sól. Dociera chyba tylko mgiełka, która zwilża to złącze ale nie wypłukuje soli. Aluminiową obudowa i śruby tylnego mostu są również zaskakująco mocno skorodowane w tym miejscu. Do tego na tej osłonce zbiera się mnóstwo ziemi. Ale ostatecznie zostawiłem, bo boję się, że po wjechaniu w głęboki śnieg może wyrwać  złącze kabla. Osłona z przodu pod silnikiem zdaję się dość dobrze osłaniać przekładnie i silnik przed zanieczyszczeniami. Zdjąłem ją również i tam przekładnia i śruby jeszcze świeciły. Główną funkcją tych osłon jest zmniejszenie oporów aero.
To co jeszcze zwraca uwagę, to beznadziejna konserwacja elementów zawieszenia (chyba tylko jedna warstwa bylejakiej farby). Jak ktoś panuję to auto użytkować dłużej, to powinien zlecić konserwację podwozia, bo wszystko pordzewieje.

Mam wrażenie, że niektórzy łudzą się, że ten problem z wtyczką dotyczy tylko niektórych pechowych aut. Jeżeli ktoś jeździ zimą po naszych sypanych solą drogach, to mogę ze 100% pewnością powiedzieć, że to skoroduje w każdym aucie. No chyba, że ktoś zapobiegawczo to sobie zakonserwuje.

Colin, ciekawe rzeczy piszesz. Wczoraj się zastanawiałem, dlaczego Toyota uparła się na aluminiowe wtyczki i nie zmienia tego po prostu na tworzywowe i doszedłem do wniosku, że zapewne chodzi o ekranowanie. Wykonanie wtyczki z tworzywa z dodatkowym metalowym ekranem zatopionym w tworzywie byłoby droższe i trudniejsze.
Skoro korozja tylko części tej wtyczki powoduje zakłócenia elektromagnetyczne, jestem ciekaw jak wygląda kwestia zakłóceń po zastosowaniu wtyczki z tworzywa jak np. robi 3VZ.PL

Mam pytanie do osób, które zakonserwowały sobie już dawno temu to złącze woskiem. Czy to zdaje egzamin? Miałem wczoraj pierwszy raz do czynienia z tym woskiem i jestem sceptyczny co do skuteczności. Wątpię, żeby to kompletnie uszczelniło przestrzeń pomiędzy opaską trzymającą metalowy ekran a wtyczką oraz szczelinę w miejscu połączenia wtyczki z gniazdem.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #826 dnia: 26 Listopada 2023, 19:23:11 »
To pytanie do Bartka pewnie, on sobie to złącze już dawno konserwował.

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #827 dnia: 26 Listopada 2023, 20:30:58 »
Kolejna wiekopomna innowacja tego złącza przez Toyote. Dodali jakąś gąbkę uszczelniającą.

Źródło https://www.reddit.com/r/rav4club/comments/14pzryl/comment/jqldqk3/

Przeczytałem na zgranicznym forum, że ravki 2019-2022 mają również problemem ze szczelnością mocowania relingów dachowych - woda wlewa się do słupków.
Ktoś miał z tym problemem?
"I can tell you that the new design is far superior compared to my 19. The best fix would have been to run this cable inside the car instead of leaving it to the elements. Sometimes I wonder what the hell these engineers are thinking. The RAV4 is a wonderful car, but it has two STUPID design flaws. The first is the hybrid cable that corrodes easily. The other is the roof rails from 19-22. There are literal holes punched in the roof rail drain, which are used to help secure the roof rail, with nothing but very thin and cheap rubber seals to keep water out. The holes lead right into the pillars which can ruin airbags and run water right into sensitive electronics."

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #828 dnia: 26 Listopada 2023, 20:36:08 »
Ktoś miał z tym problemem

Tak, źle wykonany element uszczelniający. Jest stosowny wątek na forum. Zalewa wpierw podsufitke a potem gdy się nie zorientujesz - podłogę
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #829 dnia: 26 Listopada 2023, 21:18:19 »
No to się szykuje kolejna sobota grzebania przy tym aucie i poprawiania inżynierów Toyoty. Czy powinienem wiedzieć jeszcze o jakiejś wadzie konstrukcyjnej tego auta?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #830 dnia: 26 Listopada 2023, 21:31:17 »
wadzie konstrukcyjnej tego auta?

Hehehe... To zły pomysł ale proszę - z głowy, nie wiem czy wszystko:
tłuką się szyberdachy (stukają)
wadliwe moduły DCM
wadliwe przekaźniki zapłonu (nie zaświeca READY)
wadliwe amory tylnej klapy elektrcznej
marzące wiecznie wycieraczki
RAV4 nie przechodziła testu łosia - soft ABS/ESP
wpadająca podloga bagaznika
stukajace odboje
trzeszcząca ładowarka bezp./plastiki wokół niej
słabo grzejace fotele przednie
tylne tłumiki krzywo leżą w stosunku do zderzaka
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2023, 21:37:58 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #831 dnia: 26 Listopada 2023, 21:47:23 »
No to mi ulżyło. Części bajerów u mnie nie ma, z częścią wymienionych wad nie zauważyłem problemów, a z pozostałymi problemami i tak nic nie dam rady zrobić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #832 dnia: 27 Listopada 2023, 06:41:58 »
Mam auto 3.5 roku i relingi są szczelne na 100%.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #833 dnia: 27 Listopada 2023, 18:49:12 »
Mam auto 3.5 roku i relingi są szczelne na 100%.
Pytanie jak długo. Ja dzisiaj zdemontowałem relingi i stwierdziłem, że to są jakieś jaja co oni zrobili. Wprawdzie jeszcze nie było widać, żeby zaciekało, ale te śmieszne cieniutkie gumowe uszczelki pod kołkami zatrzaskowymi były już sparciałe i aż się dziwię, że jeszcze nie zaciekało. Przecież te kołki nie zapewniaja prawie żadnego docisku tych uszczekek. Uszczelniłem to polimerowym uszczelniaczem dekarskim i powinno trzymać na amen. Zdemontować tego sie już bez zniszczenia mocowania relingów  pewnie nie da, ale nie planuję tego więcej demontować. Skonstruować zaawansowaną hybrydę, gdzie potrzeba wielu tęgich głów, a spieprzyć takie banały!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #834 dnia: 27 Listopada 2023, 22:41:00 »
...toyota :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #835 dnia: 27 Listopada 2023, 23:56:09 »
Przypadków przeciekania relingów tu na forum było dosłownie kilka przez ostatnie 3..4 lata. U mnie po 3 latach nic nie puszcza. Tak, że chyba nie ma co robić z tego problemu.
Swoją drogą te relingi są tylko elementem dekoracyjnym - belki dachowe dokręca się do wzmocnień w karoserii.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #836 dnia: 28 Listopada 2023, 04:10:42 »
Ktoś miał z tym problemem

Tak, źle wykonany element uszczelniający. Jest stosowny wątek na forum. Zalewa wpierw podsufitke a potem gdy się nie zorientujesz - podłogę
Nie mogę namierzyć tego wątku.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #838 dnia: 28 Listopada 2023, 17:45:09 »
Dzięki
O w mordę  :shock: ale gówno. Z tym uszczelnieniem to się kompletnie nie popisali.  :roll:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #839 dnia: 28 Listopada 2023, 17:48:21 »
Każdy może sobie sprawdzić prostym testem, czy złącze dogorywa bo da się to usłyszeć na zakresie AM w radiu. Np. ustawiając Polskie Radio Program 1 na 225 kHz,
Jeśli przy ruszaniu do przodu lub do tyłu słychać w głośnikach zakłócenia transmisji - to warto odrazu wyciągnąć telefon, wykręcić numer do stosownego dilera i telefonicznie umawiac się na wymianę - bo czas bliski... ;)

P. S. cena zabija
RAV4 nie ma AM fal długich. Częstotliwości zaczynają się od 500KHz czyli fale średnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl