Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229462 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #900 dnia: 06 Lutego 2024, 15:38:44 »

Słabo z tym czasem:/ dla mnie akurat to nie byłby problem, bo miałbym czym jeździć, ale dla absolutnej większości właścicieli miesiąc bez auta to mega długo...

Panowie poczytajcie warunki wymiany powyżej co napisałem. Auto nie musi być na gwarancji.
Bartek: a ty zdaje się pisałeś kiedyś, że potrzebny jest relax. Chodzi o to, że na relaxie będzie naprawione jak na gwarancji, a bez niego jakoś gorzej? Dopytuję, bo ta uwaga z wklejki jest dla mnie niejasna

Pisałem, ale przed wprowadzeniem oficjalnej informacji o wymianie . Teraz to już inny temat.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #901 dnia: 06 Lutego 2024, 19:35:41 »
Jeśli chodzi o zabezpieczenie to  wosk jest OK do oblania wiązki. Natomiast samą złączkę to chyba zakleję taśmą samowulkanizującą. Bez rozpinania, a jak trzeba złączkę sprawdzić to nożyk do tapet i rozpinamy.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #902 dnia: 06 Lutego 2024, 19:51:04 »
Jeśli chodzi o zabezpieczenie to  wosk jest OK do oblania wiązki. Natomiast samą złączkę to chyba zakleję taśmą samowulkanizującą. Bez rozpinania, a jak trzeba złączkę sprawdzić to nożyk do tapet i rozpinamy.

Jeszcze silikonu do środka napchaj, jak zaleca producent na 20 stronie wspomnianego wcześniej biuletynu  :grin:

Wosk daje radę póki się to zrobi fabrycznie nowe i szczelnie, a nie popsiuka po wierzchu.

Na używane-rozsypane są inne sposoby, ale jak ktoś lubi trzymać auto przez miesiąc w ASO, żeby tylko było za darmo i z gwaraaaancją  to wolnemu wola  :cheesy:
3VZ.pl

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #903 dnia: 06 Lutego 2024, 20:06:58 »
Wosk daje radę póki się to zrobi fabrycznie nowe i szczelnie, a nie popsiuka po wierzchu.

Na używane-rozsypane są inne sposoby,

Mam samochód z 2022 (10 tys. km), jeszcze tam nie zaglądałem.
Jednak taśma samowulkanizująca jest zalecanym uszczelnieniem dla przewodów i połączeń elektrycznych. Nową złączkę zabezpieczy lepiej niż wosk. Starą też, pod warunkiem, że jest sucha i nadal szczelna. I nie trzeba iczego rozpinać i psikać do środka.

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA 2.0 HYB
« Odpowiedź #904 dnia: 06 Lutego 2024, 22:19:35 »
Czyli do 8 roku naprawiają za darmo, a później od 8 do 10 gwarancja relax i też naprawiają  za darmo? Czytałem warunki gwarancji relax i nie znalazłem tego złącza jako części która jest objęta tą gwarancją więc na jakiej podstawie wiadomo, że relax obejmuje to złącze?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #905 dnia: 07 Lutego 2024, 07:58:32 »
Było już o tym. Ktoś wysłał konkretnie zapytanie do TCE i dostał konkretną odpowiedź, że tak.
Zresztą bardziej bym się martwił tym, co jest wyszczególnione jako nie objęte gwarancją relax, niż odwrotnie. Przepisy są jasne w tym temacie.
I jeszcze takie przemyślenie:
@Bartek pracuje w Lexusie, a nie Toyocie. Co prawda wstawil screen z Toyoty, ale czemu koledze wyżej zaśpiewali 20kpln za kabel, skoro po gwarancji tez powinni wymienić?  Jest gdzieś wiarygodna informacja, że to dotyczy TOYOTY nie serwisowanej w wariancie RELAX? Lub w ogóle nie serwisowanej w ASO?
To są ważne rzeczy, szczególnie dla potencjalnych nabywców z rynku wtórnego.
No chyba, że kolega informował o cenie wiązki a nie, że ma tyle zapłacić.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2024, 08:07:26 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #906 dnia: 07 Lutego 2024, 08:06:02 »
skąd  pewność, że do 8 lat naprawiają gratis? Jest gdzieś wiarygodna informacja, że to dotyczy TOYOTY nie serwisowanej w wariancie RELAX? Lub w ogóle nie serwisowanej w ASO?
Też zadałem to pytanie i mam podobne wątpliwości, że zrobią to za darmo jeżeli samochód przynajmniej nie był serwisowany w ASO.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #907 dnia: 07 Lutego 2024, 08:14:06 »
Jadąc na diagnostykę po okresie gwarancji pewnie dostał wycenę kosztów naprawy.

Jedyna niewiadoma czy będzie musiał zapłacić sam czy płatnikiem będzie tme/tce/tmp czy jak się tam zwia...

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #908 dnia: 07 Lutego 2024, 08:50:24 »
A musi być serwisowane na bieżąco w ASO, czy nie?
Obstawiałbym, żę tak, ale nawet niekoniecznie. Siostrze zaczął się łuszczyć lakier na dachu w 7 letniej Hondzie (wada fabryczna) ale już po gwarancji, kilka lat nie serwisowali w ASO i Honda powiedziała, że naprawi "gratis" jak zapłacą na raz wszystkie nieopłacone serwisy :D Taki szpagat.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #909 dnia: 07 Lutego 2024, 09:15:52 »
Jednak taśma samowulkanizująca jest zalecanym uszczelnieniem dla przewodów i połączeń elektrycznych. Nową złączkę zabezpieczy lepiej niż wosk
To dlaczego tego nie robią w fabryce, jeżeli to taka skuteczna metoda ?

Offline tomfer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #910 dnia: 07 Lutego 2024, 09:37:54 »
Z jakiej strony jest ta informacja żebym mógł się na to powołać, bo być może to mój przypadek? Wyskoczył mi w niedzielę komunikat "Ustarka hybrydowego układu napędowego. Odwiedź stację obsługi" i dziś po południu jestem umówiony w Toyota Katowice.

Okazało się, że ten przypadek, auto zostało w ASO i powiedzieli, że z tą naprawą po gwarancji (3-letnia wygasła końcem lipca 2023) mimo, że jest na to biuletyn, to nie ma informacji, że mają obowiązek to zrobić na swój koszt (nie ma kampanii). Mogę ich jakoś przycisnąć?

Zerknąłem do tego biuletynu na www.toyota-tech.eu, ale nigdzie nie widzę tego punktu
.
może był jakiś update po połowie grudnia i wykrślili?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #911 dnia: 07 Lutego 2024, 09:41:17 »
Dowiem się szczegółów i dam znać. Zapytam naszego speca od gwarancji.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #912 dnia: 07 Lutego 2024, 09:41:51 »
że z tą naprawą po gwarancji (3-letnia wygasła końcem lipca 2023) mimo, że jest na to biuletyn, to nie ma informacji, że mają obowiązek to zrobić na swój kosz
No to lipa. Współczuję.
Zapytam naszego speca od gwarancji
Super, będzie wiarygodna wiadomość w tym temacie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #913 dnia: 07 Lutego 2024, 10:46:15 »
...jsk to leciało u Zietarskiego? Hybryda to mniej części które...
Zapomnieli dodać, że jak już coś się spixxdoli, to w grube tysiące idzie.
Ale co tam, najważniejsze, że paska i alternatora nie ma
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2024, 10:48:16 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #914 dnia: 07 Lutego 2024, 10:58:45 »
Jednak taśma samowulkanizująca jest zalecanym uszczelnieniem dla przewodów i połączeń elektrycznych. Nową złączkę zabezpieczy lepiej niż wosk
To dlaczego tego nie robią w fabryce, jeżeli to taka skuteczna metoda ?

Bo to dodatkowy koszt i materiałów i robocizny. Nawet jeśli ten koszt to nie więcej niż 5 dolarów za samochód, to w produkcji idzie w miliony. Toyota sprzedała ponad milion RAV4 w 2023.
Podobnie z opracowaniem nowego kabla/łącza. Jeśli mają kilkadziesiąt tysięcy kabli w magazynie to chcą to wykorzystać.

Jednym czynnikiem, który zmusza koncern samochodowy do akcji serwisowej jest wada, która sprowadza jakieś niebezpieczeństwo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl