Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229345 razy)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #1200 dnia: 14 Lutego 2026, 12:58:48 »
Czy twoje auto jest na gwarancji podstawowej 3lata?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #1201 dnia: 14 Lutego 2026, 13:14:30 »
    Cześć,
    piszę, bo chcę się podzielić sytuacją z kampanią 0021/CI/2025 (XGGA2) dotyczącą wiązki / złącza tylnego silnika trakcyjnego (MGR) w RAV4 AWD-i — i przede wszystkim pochwalić ASO, które jako jedyne realnie wyciągnęło do mnie rękę.

W moim aucie wyskoczył komunikat o usterce hybrydowego układu napędowego z zaleceniem natychmiastowego kontaktu z serwisem. W praktyce: stres, ryzyko unieruchomienia, a ja mam zaplanowane ferie i muszę mieć sprawny samochód.

Co zrobiłem, żeby załatwić sprawę „systemowo”
    Kontaktowałem się wielokrotnie z Toyota Polska oraz Toyota Central Europe (maile i telefony). Oczekiwałem prostej rzeczy: decyzji, informacji o terminach albo jakiejkolwiek procedury zapewnienia mobilności, skoro kampania jest po stronie producenta, a części nie ma.

Co usłyszałem w serwisach
    Z kilku źródeł (różne ASO w Polsce) potwierdziło się, że:
    wiązki trakcyjne są niedostępne,
    nie ma terminów dostaw,
    kampania istnieje, ale realnie nie da się jej wykonać od ręki, bo nie ma części.[/li][/list]

I teraz najważniejsze: kto mi faktycznie pomógł
    W tym całym zamieszaniu chcę jasno powiedzieć jedno: ASO Toyota (żeby nie reklamować z miasta Wielkopolski) zachowało się wzorowo.
    Rozmawiałem z kierownikiem serwisu i dostałem podejście „pro-klient” w realu:
    jasno wytłumaczyli sytuację i ograniczenia (brak wiązek, brak terminów),
    nie zbyli tematu,
    aktywnie szukali rozwiązania, żeby auto nie było unieruchomione na czas nieokreślony.
    Mieli na stanie złącze silnika trakcyjnego i zaproponowali wymianę jako rozwiązanie tymczasowe, które pozwala utrzymać mobilność do czasu aż właściwa wiązka w ogóle będzie dostępna.

Tak – musiałem za to zapłacić, ale przynajmniej mogę jeździć
    Uczciwie: żeby to zrobić szybko i żebym mógł normalnie funkcjonować (i wyjechać na ferie), musiałem zapłacić za to złącze określoną kwotę. Dzięki temu auto wróciło do mobilności.
    Natomiast uważam, że ten koszt nie powinien zostać po mojej stronie — i zamierzam go rozliczyć z Toyota Polska/TCE (reklamacja/zwrot). Dlaczego?
    to wydatek poniesiony wyłącznie po to, żebym mógł utrzymać mobilność w sytuacji, gdy kampania nie może być wykonana z powodu braku części,
    mobilność w takiej sytuacji powinna być zapewniona przez organizatora kampanii (Toyota), a nie „ratowana” z kieszeni klienta,
    co najważniejsze: kiedy finalnie kampania zostanie wykonana i wymienią całą wiązkę, to stara wiązka wraz z elementami (w tym tym złączem) będzie zwracana w ramach procedury kampanii — czyli ja de facto zapłaciłem za element, który i tak jest częścią procesu kampanii i finalnie „wraca” w jej rozliczeniu.
    Nie mam pretensji do ASO — wręcz przeciwnie. To ASO uratowało temat operacyjnie, kiedy w praktyce klient w takiej sytuacji zostaje z ryzykiem unieruchomienia.

Jeśli ktoś jest w podobnej sytuacji: naprawdę warto trafić na serwis, który nie rozkłada rąk, tylko szuka rozwiązania i bierze odpowiedzialność za klienta.

Jeśli macie podobne doświadczenia z XGGA2/0021/CI/2025 albo wiecie coś więcej o dostępności wiązek / praktyce rozliczeń, dajcie znać.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Miło z ich strony i osobiście uważam, że jak jakieś ASO jest warte polecenia to można śmiało pisać jakie, żeby inni mogli też skorzystać. Życzę też powodzenia w rozliczeniu się z TCE za to (daj koniecznie znać) i polecam rozważyć jak najszybsze zabezpieczenie tego złącza (chyba robią to też w ramach kampanii?), żeby zminimalizować ryzyko powtórki z "rozrywki".

Offline gamblerpl

• Toyot Leżący
    • *
    « Odpowiedź #1202 dnia: 15 Lutego 2026, 16:03:58 »
    Czy twoje auto jest na gwarancji podstawowej 3lata?
    - Jest na gwarancji dodatkowej: RELAX

polecam rozważyć jak najszybsze zabezpieczenie tego złącza (chyba robią to też w ramach kampanii?), żeby zminimalizować ryzyko powtórki z "rozrywki".
    - jak tylko pojawią się w "przyszłości" wiązki mam mieć nową całą wiązkę wraz z gniazdem który jest juz zabezpieczone. Obecne gniazdo które zakupiłem mam zwrócić wraz z wiązką (Dlatego walka o zwrot kosztów)
    Oczywiscie dam znać jak dalej sprawa się potoczy.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
    • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
    « Odpowiedź #1203 dnia: 15 Lutego 2026, 16:22:05 »
    Jeśli auto by było na podstawowej gwarancji to myślę że z tematem zapewnienia mobilności można walczyć, ale na Relax to wydaje mi się że będzie ciężka sprawa. Oczywiście życzę powodzenia
    C-HR II 1.8 '24 Comfort
    Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline marekg

• Toyot Leżący
    • *
    • Samochód:: rav4 LE 2025
    « Odpowiedź #1204 dnia: 18 Lutego 2026, 14:52:15 »
    Nie wiem czy już było
    tutaj jest pokazane jak to zabezpieczają dilerzy w USA

https://www.youtube.com/watch?v=u4prdd2wiVo&t=176s

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
    • Samochód:: Rav4 V AWD
    « Odpowiedź #1205 dnia: 18 Lutego 2026, 20:31:48 »
    Nie wiem czy już było
    tutaj jest pokazane jak to zabezpieczają dilerzy w USA

https://www.youtube.com/watch?v=u4prdd2wiVo&t=176s
    No to u nas more or less to samo.

Offline Tibon

• Toyot Leżący
    • *
    • Samochód:: Rav4
    « Odpowiedź #1206 dnia: 06 Marca 2026, 18:03:51 »
    Na ostatnim przeglądzie Ravki poprosiłem o zdjęcie złącza i jest mocno zardzewiałe. Kabel miał być wymieniony ale zadzwonili do mnie że mam jeszcze raz przyjechać że są nowe zalecenia Toyota i mają złącze coś tam poprawiać i zabezpieczać, że wymieniają kable tylko jak złącze jest pęknięte. Spotkał się ktoś z was z czymś podobnym? Nie wiem jak oni zamierzają usuwać tą korozję i co z tym zrobić.

Offline siano111

• Toyot Pełzający
    • **
    • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
    « Odpowiedź #1207 dnia: 07 Marca 2026, 13:50:45 »
    Tak – musiałem za to zapłacić, ale przynajmniej mogę jeździć
    Uczciwie: żeby to zrobić szybko i żebym mógł normalnie funkcjonować (i wyjechać na ferie), musiałem zapłacić za to złącze określoną kwotę. Dzięki temu auto wróciło do mobilności.
    Natomiast uważam, że ten koszt nie powinien zostać po mojej stronie — i zamierzam go rozliczyć z Toyota Polska/TCE (reklamacja/zwrot). Dlaczego?
    to wydatek poniesiony wyłącznie po to, żebym mógł utrzymać mobilność w sytuacji, gdy kampania nie może być wykonana z powodu braku części,
    mobilność w takiej sytuacji powinna być zapewniona przez organizatora kampanii (Toyota), a nie „ratowana” z kieszeni klienta,
    co najważniejsze: kiedy finalnie kampania zostanie wykonana i wymienią całą wiązkę, to stara wiązka wraz z elementami (w tym tym złączem) będzie zwracana w ramach procedury kampanii — czyli ja de facto zapłaciłem za element, który i tak jest częścią procesu kampanii i finalnie „wraca” w jej rozliczeniu.
    Nie mam pretensji do ASO — wręcz przeciwnie. To ASO uratowało temat operacyjnie, kiedy w praktyce klient w takiej sytuacji zostaje z ryzykiem unieruchomienia.
    Witam jaki koszt takiej przyjemności?

Offline 3com3

• Toyot Leżący
    • *
    • Samochód:: RAV4 V
    « Odpowiedź #1208 dnia: 09 Marca 2026, 07:24:22 »
    Na ostatnim przeglądzie Ravki poprosiłem o zdjęcie złącza i jest mocno zardzewiałe. Kabel miał być wymieniony ale zadzwonili do mnie że mam jeszcze raz przyjechać że są nowe zalecenia Toyota i mają złącze coś tam poprawiać i zabezpieczać, że wymieniają kable tylko jak złącze jest pęknięte. Spotkał się ktoś z was z czymś podobnym? Nie wiem jak oni zamierzają usuwać tą korozję i co z tym zrobić.
    Podjedź sobie do jakiegoś warsztatu gdzie mają kanał lub podnośnik i niech Ci zdemontuja tylna plastikowa osłonę. Trzyma się  na czterech zaczepach. Po jej zdemontowaniu wtyczkę masz widoczną. Porobisz sobie zdjęcia i będziesz widział. Roboty jest na 10 minut.

Offline Tibon

• Toyot Leżący
    • *
    « Odpowiedź #1209 dnia: 09 Marca 2026, 10:23:40 »
    No ale ja wiem że złączka jest zgniła, mam zdjęcie, chodzi mi o to że serwis zmienił zdanie i zamiast wymiany kabla chcą jeszcze raz przejrzeć złączkę bo podobno Toyota każe naprawiać złączki i zastanawiam się jak oni to naprawią? Jak usuną korozję etc?

Offline mordimer

• Toyot Leżący
    • *
    • Samochód:: Lexus NX
    « Odpowiedź #1210 dnia: 09 Marca 2026, 10:32:30 »
    No ale ja wiem że złączka jest zgniła, mam zdjęcie, chodzi mi o to że serwis zmienił zdanie i zamiast wymiany kabla chcą jeszcze raz przejrzeć złączkę bo podobno Toyota każe naprawiać złączki i zastanawiam się jak oni to naprawią? Jak usuną korozję etc?

Oho, nie mają kabli na wymianę więc każą pudrować trupa xd
    Jak to zrobią? Wyczyszczą jako tako szczotką drucianą, zapaćkają czarnym silikonem tak żeby nie było widać nic pod spodem i owiną taśmą.
    Przez kilka lat się raczej nie rozsypie, no i pozbędą się klienta bo nic przecież nie widać rudego

Offline Tibon

• Toyot Leżący
    • *
    « Odpowiedź #1211 dnia: 09 Marca 2026, 11:34:03 »
    No tylko jakie mam w tej sytuacji opcje?

Offline mordimer

• Toyot Leżący
    • *
    • Samochód:: Lexus NX
    « Odpowiedź #1212 dnia: 09 Marca 2026, 12:17:12 »
    No tylko jakie mam w tej sytuacji opcje?

Niestety chyba żadne, jeśli nie ma błędu w systemie to wszystko zależy od dobrej woli centrali

Offline 3com3

• Toyot Leżący
    • *
    • Samochód:: RAV4 V
    « Odpowiedź #1213 dnia: 09 Marca 2026, 12:33:21 »
    Tibon, a mógłbyś tak z ciekawości wkleić zdjęcie tej wtyczki? U mnie przed naprawą wyglądała tak jak na zdjęciu a sama naprawa polegała na jej zabezpieczeniu. Zdjęć po  jeszcze nie zrobiłem.

Offline Tibon

• Toyot Leżący
    • *
    « Odpowiedź #1214 dnia: 09 Marca 2026, 14:03:09 »
    No u mnie wygląda zdecydowanie gorzej i bliżej jej do tego zdjecia: https://share.google/G0XvT7QahrfcHyTV

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl