Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229346 razy)

Offline Tibon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #1215 dnia: 09 Marca 2026, 14:12:45 »
Nie mogę dodać zdjecia

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1216 dnia: 09 Marca 2026, 20:09:24 »
Lepiej mieć wymieniony przewód niż odwaloną fuszerę z naprawą zgnitego, zasłoniętego srajtaśmą i silikonem.
Założenie akcji serwisowej było takie, że wiązki będą wymieniane w każdym aucie. Naprawa poprzez picowanie i mydlenie obowiązywać miała w czasach największego deficytu części. Wtedy to jest rzeczywiście kampania a nie ściema odwlekająca w czasie kosztowny dramat
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2026, 20:11:49 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline andnor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 PHEV AWDi
« Odpowiedź #1217 dnia: 09 Marca 2026, 20:13:04 »
Od siebie dodam, to co pisałem w innym wątku. Byłem na serwisie niedawno. Kabel mi wymienili i nieważne było to, że nie był ani uszkodzona ani skorodowany.

Offline Tibon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1218 dnia: 09 Marca 2026, 21:13:19 »
Zastanawiam się jak z nimi rozmawiać, najpierw było że kabel do wymiany a teraz takie cyrki.

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1219 dnia: 11 Marca 2026, 06:30:54 »
dzien dobry, widze ze Aso traktują po macoszemu. w moim przypadku miałem wizytę 20.1 w ASO i po sprawdzeniu ze wiązka zakwalifikowana do wymiany, jest zardzewiała. po dluzszym czekiwaniu wczoraj dostalem telefon ze zapraszaja mnie do ponownej wizyty i weryfikacje , ponieważ jak to stwierdził serwisant który dzwonił stwierdził ze z Centrali otrzymali nowe wytyczne oceny tej wtyczki i wzywają mnie do ponownej wizyty. Boje sie ze zapudrują ten problem :( paćkając czymś a nie załatwić jak to powinno byc. NIe wiem czego od nich zadąć, jeżeli cos takiego będą chcieli zrobić

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #1220 dnia: 11 Marca 2026, 09:15:26 »
Zastanawiam się jak z nimi rozmawiać, najpierw było że kabel do wymiany a teraz takie cyrki.

Jest akcja serwisowa na wymianę kabla, nie na owijanie folią. Jak taki dzban siedzi w Twoim ASO to trzeba równie ostro z nim. Najczęściej postraszenbie mailem do rzecznika praw konsumentów albo lepiej UOKiK pomaga
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1221 dnia: 11 Marca 2026, 09:18:37 »
W Lexusie NX również jest akcja serwisowa. Obstawiam że na wymianę całego kabla.

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1222 dnia: 11 Marca 2026, 10:21:36 »
centrala odpisała po moim mailu ze stacje serwisowe toyoty otrzymały zaktualizowane wytyczne dotyczące oceny wiązki i ze konieczna jest ponowna wizyta. ciekawe co powiedzą przy najbliższej wizycie skoro po ostatniej zakwalifikowali do wymiany

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1223 dnia: 11 Marca 2026, 10:24:52 »
centrala odpisała po moim mailu ze stacje serwisowe toyoty otrzymały zaktualizowane wytyczne dotyczące oceny wiązki i ze konieczna jest ponowna wizyta. ciekawe co powiedzą przy najbliższej wizycie skoro po ostatniej zakwalifikowali do wymiany

gdzies mi to mignelo - zmieniono wymiane na konserwacje czy cos
cbyba budzet sie wyczerpal

jak w ZUSie Ci samochod uzdrowia

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #1224 dnia: 11 Marca 2026, 15:06:44 »
W Lexusie NX również jest akcja serwisowa. Obstawiam że na wymianę całego kabla.
Nie sądze aby akcja serwisowa w NX czy RAV4 polegała na wymianie całego przewodu (kabel+ wtyczka) bo to by wiązała się z demontażem całego tylnego silnika elektrycznego, a tym samy tylnego zawieszenia (wnoszę po tym co obejrzałem na YT w filmiku jak się powinno naprawiać złącze napędu tylnej osi w Rav4 Hybrid AWD)
Pozdrawiam
DarioT

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1225 dnia: 11 Marca 2026, 16:23:20 »
Bądź tak miły i zapytaj jeśli będziesz w ASO w tej sprawie co z osobami które miały już tę akcję przeprowadzoną i nie został im wymieniony kabel a jedynie zakonserwowana wtyczka czy w takiej sytuacji w związku z nową procedurą oceny złącza mają przyjechać ponownie na weryfikację?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1226 dnia: 11 Marca 2026, 16:30:49 »
Bądź tak miły i zapytaj jeśli będziesz w ASO w tej sprawie co z osobami które miały już tę akcję przeprowadzoną i nie został im wymieniony kabel a jedynie zakonserwowana wtyczka czy w takiej sytuacji w związku z nową procedurą oceny złącza mają przyjechać ponownie na weryfikację?
I co ocenią, swoją robotę? Jest idealna przecież jak w ogóle możesz pytać.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1227 dnia: 12 Marca 2026, 09:16:57 »
Odnośnie kabla mam pytanie. Piszą niektórzy, że jest akcja serwisowa, ja na swoim VIN nie widzę żadnej akcji. Samochód z czerwca 2022. Działa, jeździ, nie wyświetla żadnych komunikatów. Ale mam w kwietniu przegląd okresowy po 4 latach i mam gwarancję serwisową BIS u ubezpieczyciela WAGAS. To dodatkowe ubezpieczenie na 2 lata, czyli do czerwca 2027. Czy jeżeli zgłoszę sprawdzenie w serwisie wiązki, a chłopaki uznają, że jakaś korozja tam się zaczęła, to mogę to załatwić w ramach tej polisy? Pytanie pewnie bardziej do Colina, bo fachowiec z branży. Wiem, że Toyota raczej chętnie z takiego ubezpieczenia zgłasza, bo to nie kasa z TMP.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1228 dnia: 12 Marca 2026, 09:24:03 »
Strona do sprawdzania akcji nie wyświetla wszystkich akcji
- zadzwoń bezpośrednio do dilera podając VIN

samochód powinien podlegać pod akcję wstydu naprawczą 0021/CI/2025 (kod kampanii: XGGA2) wiązka tylnego silnika trakcyjnego (MGR)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #1229 dnia: 12 Marca 2026, 10:36:56 »
Byłem wczoraj na 3 akcjach serwisowych włącznie ze sprawdzeniem złącza kabla od silnika. Przy oddawaniu samochodu dostałem info, że tego dnia złącze zostanie sprawdzone i jeżeli będzie konieczna wymiana, wtedy umówimy się na konkretny termin. Przy odbiorze dostałem info, że złącze zostało sprawdzone, nie ma konieczności wymiany i zostało zabezpieczone dodatkową osłoną.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl