Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mów_mi_Janek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Yaris IV
Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« dnia: 09 Lutego 2022, 22:07:07 »
Witam szanownych użytkowników i użytkowniczki forum!

Nie znalazłem podobnego tematu dotyczącego Yarisa więc pozwalam sobie założyć nowy.
Otóż ponad rok temu zdecydowałem się na zakup nowego Yarisa Hybrid w wersji Premier Edition. Moją radość z nowego autka po kilu miesiącach użytkowania zmąciła niespodzianka w postaci rozładowanego akumulatora. Dodam, że niespodzianka owa miała miejsce po pozostawieniu samochodu nieużytkowanego przez kilka dni (ale też bez przesady bo przerwa od ostatniej jazdy wynosiła może ze cztery dni - generalnie w tygodniu użytkuję samochód sporadycznie bo do pracy mam 2 km i chodzę z buta, a samochodu potrzebuję głownie w weekendy). Wezwałem Toyota Assistance - pomoc drogowa odpaliła mi samochód i oczywiście umówiłem się do ASO na sprawdzenie akumulatora. W ASO wykonano test akumulatora - okazano mi wydruk, z którego wynikało, że aku jest dobry ale wymaga naładowania co też zostało zrobione. Na koniec zostałem poinstruowany, że widocznie zbyt mało jeżdżę i żebym co jakieś dwa tygodnie zrobił dłuższą trasę, a jeśli to z jakichś przyczyn nie będzie możliwe to chociaż abym odpalił samochód i pozostawił odpalony na postoju na jakieś pół godziny i problemu nie powinno więcej być. Pomyślałem - ok, może rzeczywiście moja wina - i sumiennie stosowałem się do tych zaleceń. Wszystko było dobrze aż do ubiegłej soboty kiedy to problem się powtórzył - tym razem po postoju 6 dniowym. Oczywiście powtórzyłem całą procedurę z ASO z identycznym rezultatem - aku dobry, ale wymagał ładowania. Doradca serwisowy poinformował mnie, że nie jestem jedynym który ma taki problem, że ten typ tak ma i że Toyota chcąc przyoszczędzić montuje akumulatory o zbyt małej pojemności, ale oni nic z tym zrobić nie mogą. Gdyby test aku pokazał, że jest uszkodzony oczywiście na gwarancji wymienią go na nowy, ale jak jest dobry to mogą jedynie go naładować. Dodam, że moja bratowa też kupiła Yarisa w zeszłym roku tyle, że w wersji czysto benzynowej i po pozostawieniu go na około tydzień pod blokiem miała identyczny problem. Nie ukrywam, że trochę to dla mnie słabe bo jednym z głównych powodów, dla których wybrałem Toyotę była ta legendarna niezawodność i bezawaryjność, którą się ta marka tak chwali. Generalnie nowy samochód człowiek kupuje właśnie po to żeby nie mieć takich niespodzianek. Wcześniej miałem trochę innych aut i z żadnym nie było takich problemów, a zdarzało mi się zostawiać je nawet na dwa tygodnie i nigdy nie było problemów z rozruchem.

W związku z całą tą sytuacją mam 2 pytania:
1. Czy ktoś z Was ma/miał taki problem jak ja - w sensie czy takie sytuacje są nagminne i rzeczywiści ten typ tak ma?
2. Czy komuś w takiej sytuacji wymieniono akumulator na nowy, a jeśli tak to czy rozwiązało to problem (może to po prostu jakaś wadliwa seria akumulatorów)?

Zastanawiam się czy jeśli sytuacja będzie się powtarzała jednak nie domagać się wymiany akumulatora no nowy. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i uwagi  :-)
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2022, 22:09:58 wysłana przez Mów_mi_Janek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2022, 22:12:04 »
Skorzystaj z wyszukiwarki, to częsty problem we wszystkich modelach hybrydowych toyot, sporo jest tego na forum.
Wpisz tu rozładowany akumulator czy padający akumulator itp.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?action=search2
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2022, 22:15:12 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2022, 23:06:41 »
Raczej marginalny problem ale zdarza się jeśli ktoś bardzo mało jeździ autem. Aby zmniejszyć ryzyko rozładowania akumulatora można tak jak zalecił doradca włączyć auto na pół godziny czy godzinę raz w tygodniu żeby akumulator 12V się podładował. Auto nie musi jeździć ani nie musi pracować silnik spalinowy żeby aku 12V był ładowany, wystarczy auto uruchomione w stanie Ready. Ładując Aku 12V na postoju warto wyłączyć nawiew aby silnik spalinowy rzadziej się uruchamiał. Inne rozwiązanie to kupno ładowarki i ładowanie za jej pomocą aku 12V. Aku 12V w hybrydach jest rzeczywiście niewielkiej pojemności ale nie służy on do uruchamiania silnika spalinowego tylko do zasilania systemów  auta w stanie uśpienia i obudzenia elektroniki po włączeniu auta.  Dlaczego Toyota zastosowała mały akumulator? Być może projektanci wyszli ze słusznego skądinąd założenia, że hybrydę kupuje się po to by nią jeździć a nie żeby stała bezczynnie całymi dniami.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2022, 23:08:14 wysłana przez przmor »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2022, 09:36:56 »
Nie wiem dlaczego toytoa z uporem maniaka nie korzysta z świetnie rozwiązanego problemu choćby przez Hyundai/Kia (no chyba, że jak zawsze chodzi o kasę)
Zamiast akumulatora 12-woltowego zwykłego akumulatora, zastosowali  akumulator litowo-jonowy, który znajduje się obok głównej baterii hybrydowej. Jeśli bateria rozrusznika umrze, przełącznik w samochodzie, oznaczony jako „12V Batt Reset”, pobiera prąd z głównej baterii hybrydowej, aby przeskoczyć akumulator rozruchowy.  Więc są zdolne do samodzielnego Jump Startu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2022, 10:17:56 »
Trzeba by inżynierów z Toyoty popytać. A może zasugerować inżynierom umieszczenie dodatkowego Aku 12V o niewielkiej pojemności rzędu kilku Ah oraz prostego obwodu elektrycznego z przełącznikiem "12V Bat Backup", który w razie rozładowania podstawowego Aku 12V umożliwiałby jego odłączenie i jednoczesne podłączenie zapasowego Aku 12V na czas rozruchu?

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2022, 11:21:38 »
Podstawowe pytanie: czy w aucie jest zamontowane dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe? Jeśli tak, to to może być problemem.

Również posiadam Yaris IV w wersji hybrid i mimo postoju 10-dniowoego(izolacja C19) nie miałem problemu z odpaleniem auta.

Offline Mów_mi_Janek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2022, 16:32:03 »
Podstawowe pytanie: czy w aucie jest zamontowane dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe? Jeśli tak, to to może być problemem.

Również posiadam Yaris IV w wersji hybrid i mimo postoju 10-dniowoego(izolacja C19) nie miałem problemu z odpaleniem auta.

Tak zamontowane jest zabezpieczenie antykradzieżowe Meta System.

Skorzystaj z wyszukiwarki, to częsty problem we wszystkich modelach hybrydowych toyot, sporo jest tego na forum.
Wpisz tu rozładowany akumulator czy padający akumulator itp.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?action=search2

Założyłem osobny temat bo nie znalazłem wątku, który dotyczyłby akurat nowego Yarisa. Inne tematy dotyczące CHR-a i Aurisa prześledziłem, ale tam problem występował z reguły po naprawdę długim postoju (2 tygodnie i więcej) dlatego zależało mi na tym aby wypowiedzieli się użytkownicy Yarisów.

Raczej marginalny problem ale zdarza się jeśli ktoś bardzo mało jeździ autem. Aby zmniejszyć ryzyko rozładowania akumulatora można tak jak zalecił doradca włączyć auto na pół godziny czy godzinę raz w tygodniu żeby akumulator 12V się podładował. Auto nie musi jeździć ani nie musi pracować silnik spalinowy żeby aku 12V był ładowany, wystarczy auto uruchomione w stanie Ready. Ładując Aku 12V na postoju warto wyłączyć nawiew aby silnik spalinowy rzadziej się uruchamiał. Inne rozwiązanie to kupno ładowarki i ładowanie za jej pomocą aku 12V. Aku 12V w hybrydach jest rzeczywiście niewielkiej pojemności ale nie służy on do uruchamiania silnika spalinowego tylko do zasilania systemów  auta w stanie uśpienia i obudzenia elektroniki po włączeniu auta.  Dlaczego Toyota zastosowała mały akumulator? Być może projektanci wyszli ze słusznego skądinąd założenia, że hybrydę kupuje się po to by nią jeździć a nie żeby stała bezczynnie całymi dniami.

Dzięki serdeczne z wyjaśnienie sprawy z technicznego punktu widzenia, ale nie bardzo rozumiem wycieczkę z tym: "hybrydę kupuje się po to by nią jeździć a nie żeby stała bezczynnie całymi dniami". Każdy użytkuje swój samochód w taki sposób w jaki potrzebuje. Ja w dni powszednie niezbyt często mam potrzebę jechać gdziekolwiek, a mając 2 km do pracy chodzę na piechotę choćby dla zdrowia. Mam jeździć w kółko tylko po żeby się aku nie rozładował? Toż to absurd jakiś. Gdzie ta ekologia i oszczędność w takim razie? Tydzień postoju nie powinien na nowym samochodzie zrobić najmniejszego wrażenia i tyle. I do tej pory na żadnym z aut, które miałem nie robił. Poza tym po roku użytkowania samochodu przebieg to około 9500 km więc może nie jakiś gigantyczny, ale jak na miejskie autko to chyba w miarę w normie.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2022, 19:02:53 »

No to zmierz pobór prądu tego urządzenia. Założę się, że to będzie to.
Jak sobie nie poradzisz z pomiarem, to podjedź do elektryka. ASO ci tego nie zrobi.

Offline Mów_mi_Janek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2022, 22:06:44 »

No to zmierz pobór prądu tego urządzenia. Założę się, że to będzie to.
Jak sobie nie poradzisz z pomiarem, to podjedź do elektryka. ASO ci tego nie zrobi.

Przypuszczam, że masz rację i zabezpieczenie jest winowajcą. Jeśli tak to trzeba będzie z tym żyć bo zabezpieczenia raczej nie zdemontuję. Akurat tego, że przedstawiciele polskiego półświatka są amatorami pojazdów z logo Toyoty na masce japońscy inżynierowie mogli nie przewidzieć  :grin: Z drugiej strony gdyby o pewnych sprawach decydowali właśnie inżynierowie, a nie księgowi pewnie by nie było takich problemów.

Cóż najwyraźniej pozostaje mi zastosować się do rad kolegi przemora i od czasu do czasu profilaktycznie odpalać ten mój czerwony bolid tak aby aku jednak się ładował - choć nadal uważam, że do końca normalna ta sytuacja nie jest...

Zainwestowałem w powerbank z funkcją jumpstratera więc w podbramkowej sytuacji jakoś sobie poradzę  :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2022, 00:26:50 »
I nie bierz wszystkiego tak do siebie. Nie było moim celem byś odebrał to co napisałem o użytkowaniu bądź nie użytkowaniu hybrydy  jako wycieczkę personalną pod Twoim adresem.

Offline Mów_mi_Janek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2022, 17:41:26 »
I nie bierz wszystkiego tak do siebie. Nie było moim celem byś odebrał to co napisałem o użytkowaniu bądź nie użytkowaniu hybrydy  jako wycieczkę personalną pod Twoim adresem.
Spoko już dałem na luz  :-P Jeszcze raz dziękuję za rady i wyjaśnienia  :-)

Offline Kicaj

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV AygoX
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lutego 2022, 13:18:01 »
Zainwestowałem w powerbank z funkcją jumpstratera więc w podbramkowej sytuacji jakoś sobie poradzę� 

Mam dokładnie ten sam problem z tą różnicą, że żona każdego dnia pokonuje około 35 km. ASO naładowało akumulator, wzrusza ramionami mówiąc "Ten typ tak ma". Jaki power bank kupiłeś?

Offline Mów_mi_Janek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Lutego 2022, 14:36:13 »
Baseus 10000 mAh - spokojnie daje radę z odpaleniem samochodu. Przy drugiej przygodzie z brakiem prądu w aku pożyczyłem od brata i zadziałało więc zainwestowałem we własny. Oczywiście mam nadzieję, że nie będę miał zbyt wielu okazji żeby go używać, ale śpię spokojniej bo w razie czego nie muszę wzywać pomocy drogowej.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lutego 2022, 08:23:31 »
Tu chyba nawet jumpstarter nie jest potrzebny bo przecież auto "odpala" z akumulatora hybrydowego, kto wie czy jakaś zwykła mała "dwunastka" jak do UPSów by nie wystarczyła ;P
jak auto stoi na dworze to może na desce pod szybą połóż jakiś panel fotowoltaiczny, te kilkanaście watów które by mógł generować myślę że by załatwiło sprawę ;)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lutego 2022, 13:49:17 »
@Mów mi Janek
Ja jednak wolę raz na 3-4 dni odpalić Priusa na 30min (tak robiłem w okresie pracy zdalnej, obecnie auto używam 8h na dobę) Już raz musiałem kupić aku 840zł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl