Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Czerwca 2023, 11:38:47 »
Jest alarm? Cobra? Meta?
Jeśli tak, to on kradnie prąd.

Offline Janusz777

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Yaris hy
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Czerwca 2023, 13:47:43 »
Zacząłem nowy wątek ale powtórzę to tutaj:

Jeżdżę samochodem służbowym Toyota Yaris 1,5l hybryda.
To samochód z maja 2022 roku, z przebiegiem 38 tyś km.
Mam kłopoty z akumulatorem 12 V.
Gdy kluczyk jest w pierwszym położeniu, czyli wtedy gdy gra radio,
ale nie jest w stanie Ready, to bardzo szybko wyczerpuje się ten akumulator.
Wystarczy nieraz 10-15 minut gdy słucham radia lub używam zestawu głośnomówiącego
i napięcie akumulatora spada poniżej 9V i nie da się już uruchomić samochodu.
Za pierwszym razem gdy się tak stało wzywałem pomoc, wystarczyło podłączenie
zewnętrznego akumulatora i mogłem przejść do pozycji Ready. Potem kupiłem
power bank (booster) z możliwością odpalenia akumulatora. Od tego czasu użyłem
tego urządzenia już wiele razy. Byłem w serwisie opisując sprawę, ale po zbadaniu
akumulatora nie stwierdzono w nim żadnych nieprawidłowości a ja mam nadal ten sam problem.
Powiedziano mi, że nawet radio potrafi rozładować tak szybko ten akumulator, ale wydaje
mi się to dziwne.
Sugerowałem też błędy w ładowaniu, ponieważ na podłączonym woltomierzu widzę napięcie
ładowania w czasie jazdy zmieniające się pomiędzy 12,6V a 14,3V, ale powiedziano mi, że tak jest prawidłowo,
że w zależności od stopnia naładowania akumulatora on jest ładowany większym lub mniejszym prądem
lub nawet w ogóle nie jest ładowany.
Czy to normalna sytuacja, którą opisuję ? Nie powinienem zbyt długo, ponad 5 minut, zostawiać samochodu
w pierwszym położeniu kluczyka ?

Teraz dodam to co wyczytałem na forum:

Jeżdżę praktycznie codziennie, przebiegi po około 100-200km dziennie, miesięcznie 3-4 tyś km.
Bywają weekendy bez jazdy, w poniedziałki nie mam problemu z odpaleniem, ale gdy wyjechałem na wakacje i zostawiłem
samochód na parkingu przy lotnisku to już po 5 dniach był problem. Według mnie to nienormalne, wcześniej z samochodami
czysto spalinowymi nigdy nie miałem takich problemów.
Booster kupiłem na AliExpress za 80 zł, ale to było 3 lata temu, teraz kosztuje około 120-150 zł.
Wcześniej podłączałem go bezpośrednio do akumulatora podnosząc z prawej strony kanapę, po przekątnej od kierowcy.
Teraz podłączam do styku plus, jest ona w skrzynce z bezpiecznikami, stojąc z przodu samochodu ta skrzynka jest z prawej strony,
w kolorze czarnym, trzeba odpiąć trzy zapinki. Uruchamiam w ten sposób tak często samochód, że pokrywkę tej skrzynki zostawiam
w bagażniku, by mieć łatwy i szybki dostęp do plusa. W otwartej skrzynce trzeba unieść jeszcze takie zabezpieczenie plusa by można
podłączyć tam plus boostera. Minus podłączam do dowolnej, niepolakierowanej śruby. Gdyby ktoś nadal miał problemy ze znalezieniem
to mogę zrobić zdjęcie i pokazać.

To co mnie jeszcze interesuje to wartość prądu pobieranego z akumulatora przy pierwszym położeniu kluczyka, ale tu musiałbym chyba
rozłączyć jedną klemę akumulatora i szeregowo podłączyć amperomierz. Nie wiem tylko czy nie znikną wtedy jakieś ustawienia samochodu.
A tak przy okazji ile amperogodzin ma ten 12 woltowy akumulator ?

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Czerwca 2023, 14:08:52 »

A tak przy okazji ile amperogodzin ma ten 12 woltowy akumulator ?
nie jestem pewien w 100% ale wydaje mi się, że coś koło 35Ah

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Czerwca 2023, 14:35:04 »
Tak 35 Ah, wygląda na uszkodzony aku 12 V
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Janusz777

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Czerwca 2023, 21:37:55 »
https://www.fotosik.pl/zdjecie/76c6e0c1c52257a6      Test akumulatora w autoryzowanym serwisie Toyoty

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #65 dnia: 09 Czerwca 2023, 06:28:17 »
"Dobry - naładuj" nie oznacza "sprawny 100%". Przyrząd to tylko przyrząd a testery konduktancyjne bo taki jest Midtronics mają to do siebie, że często się mylą przy tej wadzie aku 12
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Janusz777

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Czerwca 2023, 17:25:19 »
To jak mam przekonać serwis by uznał akumulator za wadliwy ? Dzisiaj nie minęło nawet 10 minut gdy akumulator znowu się rozładował, wtedy pojawia się dźwięk i komunikat. Robię wtedy tak, że wyciągam kluczyk na kilka minut i po chwili odpalam, nie zawsze ale często to wystarczy, akumulatory potrafią się w niewielkim zakresie same zregenerować gdy odłączy się im obciążenie.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Czerwca 2023, 18:06:53 »
Zgłaszasz assistance i jedzie z usterka na lawecie. Nie odbierasz wozu do czasu usunięcia awarii. Domagasz się auta zastępczego na czas serwisu bo z pojazdu nie da się korzystać.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Czerwca 2023, 22:20:28 »
Jesli jeździsz w miescie na baterii trakcyjnej to w tym czasie twoja bateryjka 12V nie jest ładowana.
Oczywiście że jest ładowana.

Offline jacabdg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #69 dnia: 11 Czerwca 2023, 00:20:58 »
Jesli jeździsz w miescie na baterii trakcyjnej to w tym czasie twoja bateryjka 12V nie jest ładowana.
Jesli słuchasz multimediów na " zgaszonym" silniku twoja bateryjka cierpi.
Jesli Twoje autko parkuje blisko twojego kluczyka to poprzez ciagle komunikowanie się ze soba kradnie ci prad z bateryjki.
Spokoj umyslu zapewni ci zakup jump boostera za niecałe 300 zł zupełnie wystarczy by podnieść padnieta elektronikę i zainicjowac baterie trakcyjną.

To o czym piszę to takie niuansy posiadaczy hybryd, kto się potrafi ogarnać po przesiadce z tradycyjnego autka które miało aku 90ah ten nie ma kłopotów.
Rozumiem Twoją wypowiedź, ale generalnie dla mnie to jest niedorzeczne. W takim razie powinni ten boost dawać w gratisie do auta na etapie sprzedaży w salonie

pireus

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 11 Czerwca 2023, 12:34:17 »
W takim razie powinni ten boost dawać w gratisie do auta na etapie sprzedaży w salonie
:grin: Jako wyposażenie obowiązkowe  :grin:

Offline jacabdg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 08 Lipca 2023, 23:12:51 »
Słuchajcie, jest ciekawie. W ASO sprawdzili pobory prądu, moc aku ( naładowanego po rozładowaniu ) i wszystko jest wg nich git. Po czym minął miesiąc i znowu ....Ludzie, to jest porażka, żebym w nowym aucie musiał się modlić o to, czy rano ruszę....

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #72 dnia: 08 Lipca 2023, 23:14:02 »
Nie ładuj, nie ruszaj. Wezwij assistance niech zabiera z usterka na lawecie. Żądaj auta zastępczego.

Offline jacabdg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 08 Lipca 2023, 23:26:53 »
i to naprawi mi auto? A tak na marginesie, to mój przypadek jest jakiś pojedynczy? Czy to norma

« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2023, 23:53:55 wysłana przez jacabdg »

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #74 dnia: 08 Lipca 2023, 23:41:04 »
Podpowiadam Ci jak należy to rozegrać, byś nie odbijał się kolejny raz od ściany.
Przypadek jest taki jak każdy - olewanie i spychologia bo "Auto jest sprawne".
To że ktoś sprawdził akumulator i jakieś pobory prądów nie znaczy że zostało to zrobione rzetelnie, skoro temat wraca x-raz z rzędu.
Dysponujesz jakimiś danymi z tych sprawdzeń, jakiś wydruki, wartości prądu??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl