Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacabdg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Lipca 2023, 23:58:15 »
Dzięki Collin za szybkie odpowiedzi. Nie mam żadnych wydruków, w ASO mi tylko mignął pan wynikami pomiarów, ze jest wszystko ok. Sam zasugerował, że przy ponownej takiej sytuacji mam wezwać lawetę i i oni będą sprawdzać auto 3 dni

Offline Gekalim

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris 2022 Hyb
« Odpowiedź #76 dnia: 17 Lipca 2023, 02:08:26 »
Witam wszystkich! Właśnie znalazłem forum bo spotkała mnie ta sama sytuacja.
Kupiłem żonie samochód na początku roku, Yaris hybrid, żona cieszy się, ja też. Pojechaliśmy na wakacje, 14 dni, wracamy, a samochód martwy...
Pomiary pokazały że napięcie aku 7.2 V.
Naładowałem, wszystko ok.
Ale jak być? To paranoja, jak żona będzie im korzystać, boostery, akumulatory.... Bzdury, jutro jadę do ASO, zapytam jak oni to widzą.
Masakra, nowy samochód :(

Offline damzac

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TY4 HB
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Lipca 2023, 09:13:17 »
Witam wszystkich na forum.
Gekalin jak się rozwiązała twoja sprawa?
Opiszę swój przypadek:
TY4 Hybrid RM 22 wersja Selection Style odebrana koniec sierpnia zeszłego roku przebieg do tej pory 22800, zainstalowany zalecany przez nich alarm oraz kamerka Garmin wszystko w ASO bez ingerencji z zewnątrz przed odbiorem. Auto cieszylo do prewnego momentu...owszem przetrwało w maju kilkudniowy przestój odpaliło jeździło...ale już wakacji i 5 dniowego przestoju nie przetrwało skutek w ciągu tygodnia 4 razy wzywana pomoc drogowa, Pan uprzedził że sporo ma Toyot hybrydowych w ciągu dnia które jeździ odpalać - no to już wiem po co w APK pomoc Toyota Eurocare, kup se Pan ładowarkę notabene ktoś tu polecał baseusa (fakt [cenzura] fajnie daje radę) hybrydy tak mają jak nie jeżdżą (co to znaczy w ciągu roku ponad 22tys ptzebiegu) hybryda auto dobre dla przedstawicieli bo tłuką je codziennie...brak alternatywy dla słabego 12v Aku i Toyota ma świadomość tego problemu i nic z nim nie robi, jak Panu podladujdmy Aku niech Pan pojeździ pół godziny (pomijając że narażają mnie na koszty) nic to nie daje dzień później Aku w auto znów rozladowane, no ok dość tego za 4 razem w ciągu tygodnia  i w ciągu dnia drugi raz auto ląduje w ASO oczywiście toyota eurocare odmówiła mi lawety przyjechała pomoc znów usprawniła auto więc jade szybko do ASO (jak znam życie nic nie stwierdza  zgonia na coś co sami zainstalowali i zaleca odłączyć? lub w najlepszym wypadku wymienia Aku) W ciągu tygodnia czar toyoty prysł już od początku po wyjeździe z salonu były problemy najpierw z czujnikami ciśnień w oponach po zmianie na zimówki nota bene u nich, kodowaniem szyb z kluczyka a teraz w lipcu wystarczył urlop auto nie odpala Aku do 0 trzeba było z kluczyka otwierać) wymarzone wyczekiwane auto rozczarowało finał odrazu złożyłem pismo przy zostawieniu auta z odstąpieniem od umowy z tytułu rękojmi (szczególnie ważne zabezpieczyc się przed upływem roku skoro auto ma wadę fabryczną a jest to wada bo nie jeździ) bo nie wierzę już też że nie powtórzy się sytuacja...zapewne za pierwszym razem odmówią...za drugim muszą oddać kasę...po to składa się pismo...zobaczymy jak się odniosą do tego bo dla mnie toyota nie ma nic wspólnego z liderem niezawodności wręcz przeciwnie w ciągu niecałego roku 4 nie potrzebne wizyty w ASO nie mam na to czasu czuje się mega zawiedziony i są to najdelikatniejsze emocje jak jestem w stanie wyrazić...podzielę się też taka refleksja na forum Toyoty wcześniej miał słabiutka 75KM jeszcze w LPG Skodę Fabie 3 RM 2018 i nigdy po przejechaniu 130k oprócz przeglądów nie byłem niepotrzebnie w ASO nawet nie pamiętałem jak się maskę otwiera za to w Toyocie liderze zawodności technicznie auto szybko poznałem ...na chwilę obecna żałuję że zmieniłem markę...nie warte to było...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Lipca 2023, 09:49:43 »
Jeździć nie trzeba, wystarczy zostawić wlaczone auto na "P" najlepiej z wyłączonym nawiewem. Paradoksalnie na P akumulator 12V lepiej jest ładowany niż w czasie jazdy. Koszty? W ciągu godziny spalinowy uruchomi się ze trzy razy na jedną minutę aby podładować baterię trakcyjną. W hybrydzie aby akumulator 12V był ładowany spalinowy silnik nie musi pracować.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Lipca 2023, 10:04:05 »
Co by tu fani nie wypisywali, to CIĄGŁE problrmy od lat z aku 12V (źle rozwiązane od początku ) zwykłym użytkownikom, nie bawiącym się w zagłębianie niuansów hybryd ( kupują by jeździć, a nie studiować zasady działania) uprzykrza życie do bólu.
Jeśli jeszcze "mądre" ASO zamontuje kamerkę i alarm, to na 100% kłopoty murowane.
Dla przeciwwagi, w toyotach benzynowych alarm + kamera = ZERO problemu z aku.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2023, 10:08:04 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 22 Lipca 2023, 10:20:20 »
Owszem jestem fanem hybryd Toyoty ale czy zachwalam? Raczej podpowiadam co zrobić. Pewne rzeczy w hybrydach Toyoty działają dziwnie i to jest fakt. To z czym akurat ja walczę to chłodzenie baterii trakcyjnej, w upalne dni nadpisuję logikę działania firmowego układu Toyoty tym co oferuje Hybrid Assistant. Przez 300tys.km nigdy akumulator 12V mi się nie rozładował mimo, że ma już ponad 7 lat więc tutaj akurat nie mam z czym walczyć.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 22 Lipca 2023, 15:43:12 »
Nie pisałem o Tobie (radziłeś nie broniłeś). Ty bardzo dużo jeździsz o ile dobrze kojarzę, TAXI.
I nie ma nic złego w byciu "fanem" (jak komuś coś świetnie służy) ale z tą baterią przecież wystarczyłoby zastosować prosty układ wspomożenia prądem z baterii trakcyjnej w sytuacji kryzysowej (przy niskiej granicznej wartości naładowania)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #82 dnia: 22 Lipca 2023, 19:44:02 »
Żeby wziąść z baterii wysokiego napięcia cokolwiek by dołożyć do 12V trzeba zasilić tym 12v dc/dc konwerter, sterownik baterii hv oraz przekaźniki wysokiego napięcia. Błędne koło
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 22 Lipca 2023, 23:40:33 »
Pamiętam jak w Hyundaiu był problem z 12V to szybko to opanowali (winne były aplikacja Bluelink i jednostka sterująca ładowaniem) W Tojce jakoś nikt od wielu lat nie podchodzi do tego tematu rzetelnie. Może też winna jest ciągła komunikacja aplikacji z autem i sterownik ładowania?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 23 Lipca 2023, 12:57:41 »
TCE woli wciskać gów….. alarmy niż rozwiązać problem.
Moim zdaniem producent nie przewidział montażu dodatkowych alarmów itp.
Ostatnio odebrałem dwa Yarisy, teraz jeden będzie miał dwa tygodnie urlopu, napisze czy odpalił czy była laweta.
Oczywiście ja nie wyrażam zgody na montaż tych śmieciowych alarmów, nawet jak za darmo wciskają.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 23 Lipca 2023, 13:17:21 »
TCE woli wciskać gów….. alarmy niż rozwiązać problem.
Jak to? Przecież dużo osób tutaj pisze, że te alarmy są fantastyczne, a rozładowanym akumulatorze nie słyszeli. A po drugie to wina samego użytkownika, bo samochodem trzeba jeździć codziennie a nie trzymać na parkingu.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #86 dnia: 23 Lipca 2023, 16:19:04 »
teraz jeden będzie miał dwa tygodnie
U mnie najdłużej 17 dni bez jeżdżenia póki co i bez problemu odpalił. A na pokładzie Cobra. Może te akumulatory są jakieś wadliwe i za szybko degradują?

Offline damzac

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TY4 HB

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Lipca 2023, 11:50:28 »
Jak Cię oszukali? Bo w artykule nic na temat oszustwa nie widzę? :|

pireus

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Lipca 2023, 12:03:10 »
Jak Cię oszukali? Bo w artykule nic na temat oszustwa nie widzę?
A montowanie akumulatora, który uniemożliwia normalną eksploatację, jak byś nazwał?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl