Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #90 dnia: 24 Lipca 2023, 13:43:09 »
Trochę klania się matematyka i podstawy wiedzy o prądzie.
Wiedząc, że w samochodzie siedzi aku 35 Ah a pobór w stanie uśpienia oscyluje w granicach +/- 60 mA to można sobie w głowie policzyć, że po dobie postoju mamy 1,2 Ah mniej. Po 10 dniach mamy taki spadek napiecia, że mozna zapomniec o odpaleniu samochodu.

Teraz kwestia co wylaczyć by ograniczyć pobór ...
Keyless napewno
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #91 dnia: 24 Lipca 2023, 14:03:34 »
A montowanie akumulatora, który uniemożliwia normalną eksploatację, jak byś nazwał?
Wadą konstrukcyjną. Ponieważ samochód działa dobrze tylko wtedy kiedy akumulator spełnia swoje nominalne parametry. Ale nie jest oszustwem, nie kojarzę nigdzie w umowie ani w instrukcji że producent gwarantuje możliwość uruchomienia samochodu po x dniach przestoju. Ale może źle szukałem?

Zwróćcie uwagę, że problem zaczyna się kiedy akumulator straci tą pojemność. Dzieje się to niepokojąco szybko - ale jak widzicie u mnie auto stało ponad 2 tygodnie i "odpaliło" od strzała. Więc albo do aut trafiają trefne akumulatory, albo któryś z modułów zawiesza się, "kradnie" prąd co dla tak malutkiego akumulatorka jest wyrokiem i potem jest już "z górki" w kierunku uszkodzenia akumulatora przez niedoładowanie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 24 Lipca 2023, 14:04:41 »
Trochę klania się matematyka i podstawy wiedzy o prądzie.
Wiedząc, że w samochodzie siedzi aku 35 Ah a pobór w stanie uśpienia oscyluje w granicach +/- 60 mA to można sobie w głowie policzyć, że po dobie postoju mamy 1,2 Ah mniej. Po 10 dniach mamy taki spadek napiecia, że mozna zapomniec o odpaleniu samochodu.
To powinni to napisać w instrukcji obsługi. I to nie małym drukiem. Ciekawe ile osób by wtedy zrezygnowało z samochodu, gdzie trzeba robić wyliczenie czy pojedzie, czy też wzywać już lawetę.
Ja osobiście nie chciałbym takiego samochodu. Wolę normalny, stoi miesiąc, czy dwa, wchodzę do niego , odpalam i jadę.
nie kojarzę nigdzie w umowie ani w instrukcji że producent gwarantuje możliwość uruchomienia samochodu po x dniach przestoju.
Nie ukrywam, że prezentujesz bardzo ciekawy tok myślenia. Zawsze myślałem, ze każdy sprawny, a tym bardziej nowy samochód po kilku lub kilkunastu dniach postoju powinien być gotowy do jazdy. Nie mówię już o miesiącach, mój pokazuje, że może stać bezczynnie nawet pół roku. Widocznie jest popsuty. Ale jeżeli jest tak jak piszesz i producent niczego nie gwarantuje, to dlaczego wysyła lawetę, zamiast wysłać takiego klienta na drzewo.
Wadą konstrukcyjną.
No to jeszcze lepiej. czyli sprzedawanie samochodu z wada konstrukcyjną, nie jest oszustwem?
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2023, 14:16:18 wysłana przez pireus »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 24 Lipca 2023, 14:40:07 »
Zawsze myślałem, ze każdy sprawny, a tym bardziej nowy samochód po kilku lub kilkunastu dniach postoju powinien być gotowy do jazdy
To gdzie jest granica akceptowalnego czasu po którym nie odpalimy?

Producent jak widzisz nie gwarantuje, ale poczuwa się do działań naprawczych, dlatego wysyła lawetę. I wymienia akumulator jak ten już zdechnie.

sprzedawanie samochodu z wada konstrukcyjną, nie jest oszustwem?
Przede wszystkim nie uważam żeby Toyota celowo chciała unieruchomić samochody swoich klientów, a to jest dla mnie (IANAL) wyznacznik oszustwa. Do końca nie wiadomo z czego wynika problem. Media trąbią, że z małego akumulatora, ale to jest proste wyjaśnienie, takie żeby się klikały artykuły. Może akumulatory są trefne. Może jakiś moduł nie zasypia. Może jakiś moduł w pewnych specyficznych warunkach się wzbudza. Czy jest to wtopa wizerunkowa? Jak najbardziej. Czy Toyota postępuje fair negując skalę problemu? Pewnie nie. Ale ja wciąż nie widzę tu oszustwa. Chociaż nie jestem prawnikiem więc pewnie g..no się znam bo nie biegnę razem z tłumem z pochodniami i widłami :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 24 Lipca 2023, 14:48:35 »
To gdzie jest granica akceptowalnego czasu po którym nie odpalimy?
Nie wiem , stary dziadyga jestem, ale nawet Polonez po 2 mies. stania na mrozie odpalał. W żadnym nowym samochodzie nie spotkałem się z takim problemem, oprócz Toyoty Yaris, gdzie mi fachowcy w ASO założyli autoalarm.
Producent jak widzisz nie gwarantuje, ale poczuwa się do działań naprawczych, dlatego wysyła lawetę.
Myślisz, że jest altruistą?
Ale ja wciąż nie widzę tu oszustwa
Pisząc oszustwo nie myślę o przestępstwie z jakiegoś tam paragrafu, tylko o robieniu ludzi w konia. Lider niezawodności , dobre sobie.
bo nie biegnę razem z tłumem z pochodniami i widłami :)
Widzę, że jesteś tak spolegliwy jak nasz Prezydent w sprawie zbrodni na Wołyniu. Nawet tych samych słów używasz. Ale nie jest to dobry cytat, nawet jeżeli został opatrzony emotką
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2023, 15:03:34 wysłana przez pireus »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 24 Lipca 2023, 15:08:02 »
Możemy odwrócić tezę ...
Ile dni postoju powinien wytrzymać akumulator w hybrydzie pozwalając na jej odpalenie ?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 24 Lipca 2023, 15:13:13 »
Nie wiem , stary dziadyga jestem, ale nawet Polonez po 2 mies. stania na mrozie odpalał.
Tylko Poldolot nie był podłączony na stałe do internetu :D

Widzę, że jesteś tak spolegliwy jak nasz Prezydent w sprawie zbrodni na Wołyniu. Nawet tych samych słów używasz.

Nie oglądam TV i unikam polityki jak mogę więc jest mi z tego powodu wszystko jedno. Uważam, że mieszanie polityki do forum motoryzacyjnego jest niewłaściwe, ale to nie ja ustalam tu zasady :) widać można skoro użytkownik o takim stażu sobie na to pozwala. Pozwól jednak że nie będę brnąć w te regiony bo jest to dla mnie zwyczajnie niesmaczne.

Lider niezawodności , dobre sobie.
Może to kwestia indywidualnych preferencji ale osobiście wolę problemy które potencjalnie zgłaszają ludzie w Toyocie niż te które widziałem w innych markach. Nawet ten nieszczęsny akumulator można łatwo powiększyć choćby do 45Ah jak już się gwarancja skończy. To jesteśmy w stanie względnie łatwo zrobić samodzielnie, w przeciwieństwie do, nie wiem, problemów ze skrzynią, problemów z silnikiem itd.

To, że dzisiejsza motoryzacja to przepłacony paździerz ubrany w nutki ekologii z doklejonymi ledami, chyba widzą wszyscy. Jak ktoś liczy, że dzisiejsza Toyota to ta sama którą kupił 20 lat temu, to, heh, zapraszam do zejścia na ziemię. Żadna marka w dzisiejszych czasach nie gwarantuje bezawaryjności. Nie mówię, że mi się to podoba. Po prostu tak jest. Ale Toyota nigdy nie była marką premium.

Nie sądzicie, że jakby problem był bardzo nagminny, to te dziesiątki tysięcy zarejestrowanych hybryd Toyoty zalegałoby na lawetach pod ASO? Bardzo współczuję osobom którym się to trafiło. Zdaję sobie sprawę, że mnie też może to spotkać. Ale dopóki problem nie będzie dotyczyć znakomitej większości sprzedanych aut, to centrala nic z tym nie zrobi. Więc jedyne co możemy to zgłaszać problemy i bezlitośnie zajmować czas w ASO na naprawienie takiej pierdoły. Albo można sprzedać auto (pójdzie od ręki) i mieć problem z głowy :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 24 Lipca 2023, 15:40:12 »
Możemy odwrócić tezę ...
Ile dni postoju powinien wytrzymać akumulator w hybrydzie pozwalając na jej odpalenie ?

Trudno tak podsumować bo Toyota nie ma jako jedyna problemów z aku. Przyczyn może być wiele np. Mercedes CLa ma ten sam problem tylko kończy się wynianą dwóch akumulatorów. Winowajcą ponoć jest oprogramowanie w Volvo Aku pomocnicze padały bo ponoć dostawca dał ciała itd.

Dla mnie to nie jest nic nadzwyczajnego tylko symbol czasu czego nie unikniemy.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 24 Lipca 2023, 16:32:22 »
Symbol naszych czasów. Prawdziwych mężczyzn coraz mniej a coraz więcej zniewieściałych, technicznych ignorantów. Rozładuje się akumulator 12V i on nie wie co zrobić. Wzywa lawetę i płacze na forach, że auta nie uruchomił...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 24 Lipca 2023, 17:26:37 »
Symbol naszych czasów. Prawdziwych mężczyzn coraz mniej a coraz więcej zniewieściałych, technicznych ignorantów. Rozładuje się akumulator 12V i on nie wie co zrobić. Wzywa lawetę i płacze na forach, że auta nie uruchomił...
Obawiam się , że nie zrozumiałeś na czym polega problem. A jeżeli Twoim wyznacznikiem prawdziwego mężczyzny jest umiejętność ładowania akumulatora to nie mam pytań.
Jak będziesz np. musiał w nocy bez dostępu do innych środków lokomocji zawieźć na cito kogoś chorego, to Twoja męskość wyrażona ładowaniem akumulatora w nowym samochodzie może niewiele pomóc.

Offline damzac

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TY4 HB
« Odpowiedź #100 dnia: 24 Lipca 2023, 17:47:01 »

Kupujesz nowe auto ufasz że kilka lat bezproblemowo pojeździsz to powiedz mi gdzie tu zniewieściały mężczyzna kupić jump booster i uruchomić żaden problem nie o to chodzi...forum jest po to by przestrzec innych by się może raz jeszcze zastanawili mi się nie udało może ostrzegę kogoś bo naprawdę auto z Aku który rozładuje się w kilka godzin i unieruchomi je jest jakimś nieporozumieniem nie spełnia swojej roli...rozumiesz o co chodzi?

Offline damzac

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TY4 HB
« Odpowiedź #101 dnia: 24 Lipca 2023, 17:48:06 »
Obawiam się , że nie zrozumiałeś na czym polega problem. A jeżeli Twoim wyznacznikiem prawdziwego mężczyzny jest umiejętność ładowania akumulatora to nie mam pytań.
Jak będziesz np. musiał w nocy bez dostępu do innych środków lokomocji zawieźć na cito kogoś chorego, to Twoja męskość wyrażona ładowaniem akumulatora w nowym samochodzie może niewiele pomóc.

Dokładnie...tak...

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 24 Lipca 2023, 19:39:27 »
Kobiety dziś też jakieś nieogarnięte… Yaris to typowe kobiece auto, a te nie wiedzą co to booster.
Mega głupia ta Twoje teoria.
Powinni informować o tej wadzie, potencjalnych klientów. Jak sie nie ogarną to będą okupować ostatnie miejsca w testach niezawodności. Większość mieszkańców zachodniej Europy do pracy jeździ rowerem, a auta używa jak z pogodą kiepsko.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 24 Lipca 2023, 19:44:14 »
Nie chodzi o wadę tylko o radzenie sobie w określonych sytuacjach. Rozłożyć ręce i lamentować na forach  to jest znak obecnych czasów. Montując jakieś akcesoria do samochodu trzeba być świadomym, że pobierają one prąd z akumulatora. Znając pobór prądu można oszacować na jak długo wystarczy prądu w akumulatorze, zakładając 50% jego pojemności do wykorzystania. Serio takie to trudne?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 24 Lipca 2023, 20:12:16 »
Kobiety dziś też jakieś nieogarnięte… Yaris to typowe kobiece auto, a te nie wiedzą co to booster.
Wbrew pozorom doskonale widzą co to powerbank lampiąc w wypasioną komórkę przez 6 godzin i o 17.00 maja 5% baterii.

Majac garaż co stoi na przeszkodzie raz na 3 tygodnie doładować akumlator ładowarka impulsową.
Ja wiem ....nowe auto, 150 tys, gwarancja wkurw wlasciciela.
Ale z drugiej strony profilaktyka i błogi spokój duszy.

Wracajac do komorek Ci z telefonami po 6-7 tys tez czasem je ładują 2x na dobę ...i co ?

I by było śmiesznie
Dreptam przez Mrzeżyno a tu corolla sedan e210 w hybrydzie obok niej asistance i facio z boosterem.
Babka ...ale jak to!
2 dni temu zrobiłam 1,5 tysiaca km i rozladowany akumulator ?
,..i bądź mądry i pisz wiersze
Ps. Po jakims czasie facio zajarzył że klękła bateria w karcie cobry. ...ale ogarnął.

« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2023, 20:19:24 wysłana przez shark_ »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl