Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #210 dnia: 30 Stycznia 2025, 22:38:05 »
W instrukcji jest podana procedura wymiany tego akumulatora więc ja to traktuje jako czynność serwisową do wykonania we własnym zakresie (gdyby tak nie było to by była tylko notka żeby skontaktować się z autoryzowanym serwisem Toyoty) ale jako przedsiębiorca możesz być zobowiązany dowolnie absurdalną umową tak więc nie będę cię przekonywać :)

Offline virus31

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Yaris IV
« Odpowiedź #211 dnia: 15 Lutego 2025, 16:17:11 »
W końcu aku wymieniony na prawilny. Czekamy ja siebędzie zachowywał.
Wziąłem mutle na warsztat i próbowałem cos z nim zrobić z nadzieją, że może będzie jak rozruchowy backup. Ale jak podłączyłem ładowarke i zajrzałem do środka to porzuciłem plany.
Jedna cela martwa. Zero reakcji chemicznej. jak w innych elektrolit pracował tak w jednej skrajnej cisza.

Akumulator z 2 tydzień 2022. Czyli dzisiaj 37 tydzień życia aku i to by było na tyle. Już raz tak miałem . Centra futura 25 msc gwarancji. Cela padła w 36.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #212 dnia: 19 Lutego 2025, 20:45:21 »
odwiedziłem serwis

Teraz już nowe testery są ble, pomimo tego że miały prawidłowo oceniać Mutlu dalej pokazują wadliwe aku jako "Dobre" więc należy /trzeba oszukiwać i wpisywać inną wartość znamionową, by pokazało, że jest do wymiany.
W oczekiwaniu na kolejną aktualizację softu do testerów to numer do assistance Euro Care jest naklejony na szybie kierowcy  :cool: :cool:  :cool:
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2025, 20:47:17 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #213 dnia: 19 Lutego 2025, 21:22:23 »
odwiedziłem serwis

Teraz już nowe testery są ble, pomimo tego że miały prawidłowo oceniać Mutlu dalej pokazują wadliwe aku jako "Dobre" więc należy /trzeba oszukiwać i wpisywać inną wartość znamionową, by pokazało, że jest do wymiany.
W oczekiwaniu na kolejną aktualizację softu do testerów to numer do assistance Euro Care jest naklejony na szybie kierowcy  :cool: :cool:  :cool:

Czy toyota płaci za to assistance do końca 3 letniej gwarancji?   :cool:
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #214 dnia: 19 Lutego 2025, 21:26:45 »
"Toyota Eurocare to trzyletni program pomocy drogowej, który działa w całej Europie. Usługa zapewnia pokrycie kosztów związanych z nieprzewidzianą sytuacją podczas podróży, oferując każdego dnia w roku przez 24 godziny na dobę praktyczną pomoc i poradę ekspertów w przypadku awarii samochodu lub choroby użytkownika"

https://www.toyota.pl/ubezpieczenia-i-naprawy-blacharskie/pomoc-drogowa
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #215 dnia: 20 Lutego 2025, 00:05:00 »
"Toyota Eurocare to trzyletni program pomocy drogowej, który działa w całej Europie. Usługa zapewnia pokrycie kosztów związanych z nieprzewidzianą sytuacją podczas podróży, oferując każdego dnia w roku przez 24 godziny na dobę praktyczną pomoc i poradę ekspertów w przypadku awarii samochodu lub choroby użytkownika"

https://www.toyota.pl/ubezpieczenia-i-naprawy-blacharskie/pomoc-drogowa
Jest tu informacja w broszurze, 3 lata od zakupu auta, dziękuję za link.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline PanBambaryla

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris HSD E_VIP
« Odpowiedź #216 dnia: 22 Lutego 2026, 16:17:33 »
W mojej Yarisce już kilka razy (chyba 5) zdarzyło się, że po zejściu do indywidalnego garażu samochód był "martwy". Nie muszę mówić, jaki budziło to poziom frustracji. Nie wzywałem lawety, tylko za każdym ładowałem AKU i jechałem do serwisu na testy. Aby skrócić - rok temu miałem akumulator wymieniony na nowy, typ: A22800-F3020, który dokładnie w tym roku, po mniej-więcej 12 miesiącach, znów padł. Pierwsza diagnoza, w styczniu br.: akumulator w porządku, pobory prądu w normie (spoczynkowy po 30 minutach w hybrydzie to 50mA, czyli dzienny upływ prądu to min. 1.2Ah), wynik testu akumulatora: sprawny. Wkurzony pojechałem do domu, bo nic nie wykryli ale od tego czasu obserwowałem napięcie akumulatora takim prostym wskaźnikiem włożonym do gniazda zapalniczki - widać było, że jest niedoładowywany w krótkich cyklach miejskich. Nie musiałem długo czekać - po miesiącu znów padł. Po raz kolejny zgłosiłem się do serwisu z dokładniejszą obserwacją, m.in. zestawieniem poziomu napięcia AKU rozłożonym w czasie i napisałem jednocześnie do TCE maila z prośbą o wsparcie serwisu, aby pozwolili im działać niestandardowo - bo ze schematu działania im wszystko gra a ja mam problem. Tak, czy inaczej wymienili mi akumulator na inny typ: A28800-AZC43. Nie znalazłem wiele informacji na jego temat w sieci poza tą, że od grudnia 2025 r. wkładają taki właśnie akumulator, o zwiększonej do 39Ah pojemności i większym prądzie ładowania, do Lexusów LBX. Jeśli dalej coś się będzie dziać u mnie w tej sprawie - będę raportować.
YARIS_HSD 5H/B 1,5 VVT116H CVT EXECUTIVE 2024

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #217 dnia: 23 Lutego 2026, 00:10:09 »
Nie wariuje Ci DCM w tym garażu podziemnym? Może gubi zasięg komórkowy i się ciągle próbuje podłączyć. A jak testują w warsztacie to zasięg jest tip top?
39Ah w Toyocie jest w nowym AygoX

Offline PanBambaryla

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris HSD E_VIP
« Odpowiedź #218 dnia: 24 Lutego 2026, 17:04:29 »
Zakładam taką możliwość, że metalowe drzwi tłumią sygnał i to może powodować większe zużycie prądu na ciągłe próby znalezienia BTS ale nie mam na to wpływu.
YARIS_HSD 5H/B 1,5 VVT116H CVT EXECUTIVE 2024

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl