Autor Wątek: Nie odpala  (Przeczytany 1840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jackbmx

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Yaris
Nie odpala
« dnia: 13 Lutego 2022, 14:15:33 »
Witam wczoraj zakupilem auto Toyota Yaris 1.0 2003 rok. Jeszcze wczoraj bylo wszystko ok natomiast dzis niechce odpalic. Kreci mocno no ale nie odpala. Moze ktos moglby doradzic co moze byc przyczyna?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Nie odpala
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lutego 2022, 14:45:52 »
Paliwo jest?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jackbmx

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Yaris
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lutego 2022, 14:50:51 »
No paliwo jest, wczoraj tankowane

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2022, 12:32:02 »
Odpaliło?

Ja diagnozuję podobnego yarka 1.0 tylko z rocznik 2006.
Kręci normalnie, paliwo podaje, na pierwszej świecy iskra jest (pozostałych dwóch cewek nie sprawdzałem), błędów brak, prędkość obrotową wału skaner podaje (a więc CPS jest) a odpalić (nawet podjąć próbę spalania) nie zamierza...

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2022, 14:39:19 »
kiedyś w yarku 1,4 d4d podobne objawy skończyły się regenaracją jednego wtrysku za bodajże 300 pln, ale przyczyn może być mnóstwo, łącznie z za słabym akumulatorem (mimo, że kręci), immo itp.
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2022, 21:39:12 »
Immo nie blokuje (zweryfikowane testerem), na drugim aqu (60Ah) kręci nawet do 160rpm, ale...

Zastanawia mnie kąt wyprzedzenia zapłonu, jak kręci rozrusznikiem to sztywno trzyma 0stCA (nie koryguje) - czy w czasie rozruchu nie powinien wyprzedzać przynajmniej z 10-15st?

Offline yariska 1.3vvtilancuszek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lutego 2022, 22:49:19 »
Proponuje zdjąć pokrywę zaworów i sprawdzić ustawienie łańcucha rozrządu.Jeżeli łańcuch jest rozciągnięty za mocno to nie odpali bo komputer nie może już skorygować kąta zapłonu. W mojej maszynie silnik 1.0 po ustawieniu łańcucha różnica wynosiła  1 oczko po wymianie działa bez problemu.Trzeba przekręcić wałem kilka razy zanim żółte ogniwa się ustawią na znakach kół zębatych wałków rozrządu.

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marca 2022, 19:46:59 »
Co prawda nie zaszkodzi do rozrządu zajrzeć, ale ost. nic nie szumiało, nic nie hałasowało...

Jeżeli łańcuch jest rozciągnięty za mocno to nie odpali bo komputer nie może już skorygować kąta zapłonu.
A dlaczego ma nie móc skorygować?
Przecież znacznik GMP (czujnik położenia) będzie działał normalnie (co najwyżej może w nico innym miejscu spozycjonuje GMP, zależnie od długości/napięcia łańcucha, a tym samym fazy rozrządu mogą się rozjeżdżać).
Zgodzę się, że w takiej sytuacji z rozruchem może być problem, ale korekcja kąta wyprzedzenia zapłonu, jak dla mnie, powinna funkcjonować standardowo, a nie jak w moim jarku cały czas trzyma 0CA.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl