Autor Wątek: Awaria elektrycznej klapy bagażnika w modelu 2013+  (Przeczytany 16825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Awaria elektrycznej klapy bagażnika w modelu 2013+
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Lutego 2023, 14:14:50 »
Najgorsze jest to że problem jest przejściowy, mam wrażenie że wtedy gdy temperatura jest niska około 5 stopni i niżej. Byłem z tym problemem w serwisie bo akurat przejeżdżałem niedaleko, człowiek z serwisu sprawdził coś w ustawieniach na kierownicy popykał pilotem i poprosił abym się umówił na serwis. Odczekałem dwa miesiące do przeglądu ( w międzyczasie problem występował cały czas ) podczas przeglądu koleś od komputera stwierdził pojedynczy błąd siłownika i wykasował, samochód umyli i wykonali w mojej obecności z 20 prób otwarcia klapy z przycisku pilota z kabiny i wszystko było dobrze (powiedzieli że nie ma problemu i na siłę nie będą nic wymieniać .
Podejrzenie, że siłownik zassał wodę i usterka występuje gdy temperatura spadnie poniżej 0. Szkoda, że tak tego nie przekazałeś serwisowi. Jeżeli sprawdzali to w ciepłym pomieszczeniu to g* sprawdzili.

Offline piotruśpan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Lutego 2023, 18:57:00 »
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, dzisiaj samochód przetestowałem 6 razy i za każdym razem klapa działała. Sprawdzę jutro rano może będzie chłodniej i może nagram to udostępnię. Wcześniej nie napisałem o tym że po odpuszczeniu zamka i lekkim otwarciu klapa się zatrzymywała dociskałem ją z powrotem zamek się domknął przycisnąłem przycisk otwarcia klapy i otwierała się dobrze i zamykała. Nadmienię jeszcze że kiedy normalnie się otwiera i zamyka nie ma żadnych dziwnych odgłosów typu trzeszczenie tarcie czy piszczenie metaliczne.
Poza tą klapą ravka sprawuje się dobrze.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lutego 2023, 00:40:02 »
Jak pisałem, rierwsze objawy u mnie to było blokowanie przy otwieraniu. Czasami od razu się zatrzymała, czasami towrzyszyły temu trzaski jakby prawy siłowik się blokował ale puszczał. Działo się to w pozycji ok 3/4 otwarcia. Gdy klapa już w końcu się otworzyła to zwykle w tym dniu już był spokój a w następnym od nowa. Później otwieranie już działało ale przy zamykaniu było blokowanie w pozycji pełnego otwarcia, a jak przeszło to gdzieś w okolicy 1/3 otwarcia lub coś jakby skrzypienie. Ale to są detale. Jak się zacina to reklamuj i tyle. Film możesz nagrać ale mi przy pierwszym razie typ z ASO powiedział że filmy ich nie interesują.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline piotruśpan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Lutego 2023, 17:41:46 »
Witam ponownie
Problem z siłownikami w klapie się dalej ciągnie, rozmawiałem z panem z serwisu wytłumaczyłem mu jeszcze raz jak wygląda problem z klapą i o dziwo poprosił mnie o numer rejestracyjny i powiedział że zamawia siłownik i będą mnie wzywać jak część przyjdzie. Okazało się że to nie jest odosobniona sprawa i z usterką zmagają się w innych serwisach, mam nadzieję ze zrobią mi to w ramach gwarancji.
Pozdrawiam

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lutego 2023, 21:16:50 »
poprosił mnie o numer rejestracyjny i powiedział że zamawia siłownik i będą mnie wzywać jak część przyjdzie. Okazało się że to nie jest odosobniona sprawa i z usterką zmagają się w innych serwisach, mam nadzieję ze zrobią mi to w ramach gwarancji.
Czyli wszystko w porządku. Potwierdza się to co mi mówili, że to nie jest odsobniony przypadek. Oczywiście, że na gwarancji zrobią. Nie pamiętam ile czekałem ale nie było to więcej niż dwa tygodnie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline RAV4 IV 2017

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 IV 2017
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Marca 2023, 13:19:17 »
Witam Użytkowników.
Jestem tutaj "nowy", jest to mój pierwszy wpis ... niestety i mnie od kilku dni dotyczy awaria klapy bagażnika (RAV4 IV gen. 2017 r.) Po analizie poprzednich wpisów Użytkowników skłaniam się do wniosku, że najprawdopodobniej to wina siłowników. Klapa przy otwarciu blokuje się skokowo tzn. otwiera na wysokość ok 15-20 cm. i zatrzymuje (dwa sygnały dźwiękowe przy tym). Kolejne naciśnięcie przycisku jej otwarcia (z pilota, wnętrza samochodu czy samej klapy) powoduje kolejną próbę otwarcia. Podnosi się o kolejne 15-20 cm i zatrzymuje z identycznym sygnałem dźwiękowym. Przy domykaniu w pozycji max. dolnej domyka  się automatycznie. Z poziomu pulpitu kierownicy wszelkie zmiany ustawień nie są skuteczne. Gdzie nie podjadę do warsztatu to rozkładają ręce.
Może ktoś z Państwa jest w stanie podpowiedzieć godny warsztat/miejsce (poza ASO tam widzę cena kategoria grozy) gdzie można dokonać naprawy ? Lokalizacja to woj: lubelskie, mazowieckie, świętokrzyskie, podkarpackie ... tutaj się poruszam.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.     

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Marca 2023, 13:26:15 »
Witaj. Do zdiagnozowania który siłownik uszkodzony i po temacie. Wymiana zajmuje godzinę czasu. Używanego nie polecam.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Marca 2023, 14:54:29 »
Da Rav4 iv gen byla akcja serwisowa na sterownik zamykania klapy. Sprawdz czy Twoje auto nie jest objete akcja.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Marca 2023, 21:04:25 »
Wymiana zajmuje godzinę czasu.
Dokładnie.

Używanego nie polecam.
Nowy siłownik w ASO kosztuje +/- 3.000zł a trzeba wymienić komplet. Za używki dałem niecałe 500 zł i sprawują się bez problemu.

Może ktoś z Państwa jest w stanie podpowiedzieć godny warsztat/miejsce (poza ASO tam widzę cena kategoria grozy) gdzie można dokonać naprawy ?
Jesteś w stanie zrobić to sam. Z samą wymianą siłowników nie ma większego problemu.Trochę trzeba popracować, żeby dobrze odpiąć cały plastik z klapy. I cała filozofia.

Offline RAV4 IV 2017

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Marca 2023, 20:08:01 »
Da Rav4 iv gen byla akcja serwisowa na sterownik zamykania klapy. Sprawdz czy Twoje auto nie jest objete akcja.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Niestety brak akcji serwisowych dla mojego nr VIN ... tyle się dowiedziałem ze strony Toyoty. Auto zakupione w PL 2017 r.(salon Toyota), jestem jego drugim użytkownikiem.

Offline RAV4 IV 2017

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Marca 2023, 20:25:58 »
Wymiana zajmuje godzinę czasu.
Dokładnie.

Używanego nie polecam.
Nowy siłownik w ASO kosztuje +/- 3.000zł a trzeba wymienić komplet. Za używki dałem niecałe 500 zł i sprawują się bez problemu.

Może ktoś z Państwa jest w stanie podpowiedzieć godny warsztat/miejsce (poza ASO tam widzę cena kategoria grozy) gdzie można dokonać naprawy ?
Jesteś w stanie zrobić to sam. Z samą wymianą siłowników nie ma większego problemu.Trochę trzeba popracować, żeby dobrze odpiąć cały plastik z klapy. I cała filozofia.

Czyżby sama wymiana siłowników na zasadzie usuń stary i zamontuj nowy ? W ustawieniach sterowaniem klapy z pulpitu kierowcy coś trzeba tam zmieniać, wyłączyć system sterowania klapą na czas wymiany (tyle mogę sam zrobić) ? Pytania z ... wyrozumiałością   

Offline RAV4 IV 2017

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Marca 2023, 20:29:01 »
Witaj. Do zdiagnozowania który siłownik uszkodzony i po temacie. Wymiana zajmuje godzinę czasu. Używanego nie polecam.

Aby prawidłowo zdiagnozować zapytam ... jakie są typowe objawy zużytego/uszkodzonego siłownika ?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Marca 2023, 20:31:37 »

Aby prawidłowo zdiagnozować zapytam ... jakie są typowe objawy zużytego/uszkodzonego siłownika ?
U mnie w rocznym aucie jak padł silownik wystarczyło się wsłuchać i obserwować. Było słychac jak się zacina, z trzaskiem puszcza i wtedy było widać drgnięcie, skrzypi itp.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Marca 2023, 20:24:58 »
Czyżby sama wymiana siłowników na zasadzie usuń stary i zamontuj nowy ?
Dokładnie tak. Wymianę zacząłem od tego, który był uszkodzony. Po wymianie, kilka razy zamknąłem i otworzyłem klapę. Wtedy wymieniłem drugi.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Marca 2023, 23:18:30 »
Witam Użytkowników.
Jestem tutaj "nowy", jest to mój pierwszy wpis ... niestety i mnie od kilku dni dotyczy awaria klapy bagażnika (RAV4 IV gen. 2017 r.) Po analizie poprzednich wpisów Użytkowników skłaniam się do wniosku, że najprawdopodobniej to wina siłowników. Klapa przy otwarciu blokuje się skokowo tzn. otwiera na wysokość ok 15-20 cm. i zatrzymuje (dwa sygnały dźwiękowe przy tym). Kolejne naciśnięcie przycisku jej otwarcia (z pilota, wnętrza samochodu czy samej klapy) powoduje kolejną próbę otwarcia. Podnosi się o kolejne 15-20 cm i zatrzymuje z identycznym sygnałem dźwiękowym. Przy domykaniu w pozycji max. dolnej domyka  się automatycznie. Z poziomu pulpitu kierownicy wszelkie zmiany ustawień nie są skuteczne. Gdzie nie podjadę do warsztatu to rozkładają ręce.
Może ktoś z Państwa jest w stanie podpowiedzieć godny warsztat/miejsce (poza ASO tam widzę cena kategoria grozy) gdzie można dokonać naprawy ? Lokalizacja to woj: lubelskie, mazowieckie, świętokrzyskie, podkarpackie ... tutaj się poruszam.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.     
Miałem bardzo podobną sytuację co ty i nie przyszło mi do głowy czy to coś poważnego ponieważ to zdarzyło po umyciu auta i chyba przez to woda z myjki ciśnieniowej przedostała jak otwierałem klapę by wyczyścić końcówki. Potem sytuacja uspokoiła już jakieś ponad 2 miesiące i jest wszystko w normie jak sprawdzili w serwisie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl