Autor Wątek: Zamówiłem Toyotę Aygo X 2022 na podstawie obejrzanych zdjęć w internecie ...  (Przeczytany 39264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
Zakup na licytacji to jest dopiero prawdziwa ruletka

Młody jesteś i pojęcia nie masz  :grin:

Kupuję kolego auta po niewielkich kolizjach z licytacji na handel, nie dla siebie choć mój obecny Touareg jest właśnie z licytacji.  Zawsze jest ryzyko ale jak do tej pory wychodzę na plus. Kupujący zawsze ma wgląd w dokumentację odnośnie uszkodzeń jakie posiadało auto.

Natomiast osobiście  nowego jak i używanego  auta bez przymiarki do niego w życiu bym nie kupił. Autem się muszę przejechać, muszę dotknąć wnętrza, muszę go poczuć, sprawdzić dynamikę, sprawdzić jak się zachowuje na trasie, podczas hamowania itd...
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2022, 14:50:41 wysłana przez Meett »

Offline Natiq

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Aygo X
Jak ruszy produkcja Twojego wozu to dostaniesz info i będziesz informowany o kolejnych etapach podróży samochodu dla Ciebie.
P.s
Też czekam
Czesc, mam pytanko czy jestes juz
No wiadomo że trzeba cierpliwie czekać,pani z ASO jest przekonana że nie będzie obsuwy z terminem dostawy,trochę ciężko mi w to uwierzyć ale zobaczymy jak to wyjdzie.Teraz tak myślę,ze to autko będzie jednak znacznie mniej zaawansowane (np tylna boczna szybka na skobel) w stosunku do większych i droższych Toyot i dlatego zakłada się,że produkcja Aygo X pójdzie pełną parą bez przestoju choćby na problematyczne dostawy półprzewodników.

Jak ruszy produkcja Twojego wozu to dostaniesz info i będziesz informowany o kolejnych etapach podróży samochodu dla Ciebie.
P.s
Też czekam ;)
Czesc,
Mam pytanko czy jestescie juz szczesliwymi posiadaczami Aygo X? W jakich odstepach czasu zmienial wam sie status zamowienia? Pytam z ciekawosci, poniewaz czekam na swoje autko, ktore mialo byc w maju (zamowione 25.02) natomiast od czasu zamowienia status wciaz ten sam "przetwarzanie zamowienia", 27.04 byla aktualizacja statusu przy czym dalej pozostalo "przetwarzanie zam." dodana zostala tylko informacja o miejscu produkcji, do tej pory cisza. Znajoma z kolei zamowila auto dzien wczesniej 24.02 i w przyszlym tygodniu odbiera :/

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: aygo x
dla przedmówcy, wiesz ze oni pewnie tego nie robią w kolejności składania zamówień... tylko partiami, pewnie jej był zgrupowany w popularniejszej kolejce/kolorze od Twojego.

Ja sie dopiero zastanawiam i jakie opcje zabezpieczeń oferuja przy składaniu zamówień? Bo tak w wyborze jest ten Meta coś tam... jak na żywo sie składa zamówienie domawialiscie coś? Proponowali jakieś dodatkowe warianty zabezpieczeń?

Offline Taryfa

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo X
Czesc,
Mam pytanko czy jestescie juz szczesliwymi posiadaczami Aygo X? W jakich odstepach czasu zmienial wam sie status zamowienia? Pytam z ciekawosci, poniewaz czekam na swoje autko, ktore mialo byc w maju (zamowione 25.02) natomiast od czasu zamowienia status wciaz ten sam "przetwarzanie zamowienia", 27.04 byla aktualizacja statusu przy czym dalej pozostalo "przetwarzanie zam." dodana zostala tylko informacja o miejscu produkcji, do tej pory cisza. Znajoma z kolei zamowila auto dzien wczesniej 24.02 i w przyszlym tygodniu odbiera :/

W moim przypadku aplikacja nie pokazuje kompletnie nic o zamówieniu auta,bo pani handlowiec czegoś tam nie wpisała i jest jeden wielki zonk,już miesiąc próbuje to wyprostować ale pani z Toyoty dalej nie może albo nie umie ogarnąć tematu,porażka.
Mam za to informacje telefoniczną z wczoraj od dealera,że autko jest w kraju i ma być do odbioru pod koniec przyszłego tygodnia.Samochód zamawiałem 9.02.2022 i miałem podany termin odbioru na umowie 10.05.2022.Wychodzi na to,że obsuwa nie jest duża bo około dwa tygodnie.
Yaris Cross Hybryda Comfort Tech Style

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *

Czesc,
[/quote]
Czesc,
To mój pierwszy post dlatego najpierw chciałem się przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum, a wracając do pytania, auto zostało zamówione 03.02 , a przyjechało do salonu 04 maja. Zeszło jeszcze kilka dni na papierologię i fizycznie posiadam je kilka dni. Jeśli chodzi o status zamówienia to dość długo czekałem na info o produkcji auta. Potem po ok 4-5 tygodniach pojazd był w salonie. Także od zamówienia do realizacji ~ 3 miesiące.

Offline Natiq

• Prawie Toyot
dla przedmówcy, wiesz ze oni pewnie tego nie robią w kolejności składania zamówień... tylko partiami, pewnie jej był zgrupowany w popularniejszej kolejce/kolorze od Twojego.

Też tak myślałam, ale sama już nie wiem....Gdyby chociaż status jakkolwiek się zmieniał, a tak mam wrażenie że diabeł ogonem przykrył moje zamówienie. Jeśli chodzi o zabezpieczenia niestety nie mam pojęcia.

Ja sie dopiero zastanawiam i jakie opcje zabezpieczeń oferuja przy składaniu zamówień? Bo tak w wyborze jest ten Meta coś tam... jak na żywo sie składa zamówienie domawialiscie coś? Proponowali jakieś dodatkowe warianty zabezpieczeń?

Offline Natiq

• Prawie Toyot

Czesc,
Czesc,
To mój pierwszy post dlatego najpierw chciałem się przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum, a wracając do pytania, auto zostało zamówione 03.02 , a przyjechało do salonu 04 maja. Zeszło jeszcze kilka dni na papierologię i fizycznie posiadam je kilka dni. Jeśli chodzi o status zamówienia to dość długo czekałem na info o produkcji auta. Potem po ok 4-5 tygodniach pojazd był w salonie. Także od zamówienia do realizacji ~ 3 miesiące.
[/quote]

A czy status o produkcji był pierwszy? I potem jeszcze jakieś otrzymałeś? I jak wrażenia z jazdy, jesteś zadowolony z zakupu?

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *
Zamówienie początek lutego
09.03 przetwarzanie zamówienia
22.03 produkcja
24.03 opuszczenie fabryki
7.05 salon

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *
Jak najbardziej jestem zadowolony z zakupu, wrażenia z jazdy bardzo pozytywne.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
Jak najbardziej jestem zadowolony z zakupu, wrażenia z jazdy bardzo pozytywne.
raczej kupuje samochody bez zwanego "test drivu"  stary Aygo 2012 jednak zrobiem test drive bardzo mi sie podobał jego zryw nawet bardziej zrywny i leki niz przeciaząłe CHR hyrbid 2017 które nie daje zadnej frajdy z jazdy , Aygo 2012 było tym co naciskałem i ciagneło to co miało robic robiło i to w czasie DT . Na plusy tamtego był napewno zryw , i spalanie benzyny na 4.1 miałem model najtanszy wiec i najlzejszy .. teraz sie zobaczy jak AYGO X 2022.
Prosze o wiecej info jak jazda autem aygo jak wszystko? jak spalanie ? słyszałem ze wali w miescie przez duze koła 18stki Jaki model macie?????????
ciągnie?????
dziekuje "jestem zadowolony" nic mi nie mówi ja tez moge kupić zapalnicke i być "zadowolonym bo PALĘ...."

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *
Mam model executive z automatem, poprzednie auto to był citroen c1 2012r manual,  dlatego szukałem czegoś w podobnym segmencie aut. Jeśli chodzi o przyspieszenie to nie widzę jakiej specjalnej różnicy, oba auta mają ten sam silnik, różnica na +4 km w aygo x. Samochód  płynniej się prowadzi, jest spokojniejszy i jakby odrobinę wolniejszy od poprzednika, ale być może to dlatego, że jest zdecydowanie lepiej wyciszony i do prędkości 60-70 km/h w ogóle nie słychać silnika. Jak już depniemy  mocniej na gaz, szczególnie przy wyższych prędkościach to czuć, że to mały silnik i brakuje mu mocy. Jeśli chodzi o koła 18-stki to jeździ się bardzo fajnie, nie odczułem żadnych drgań itp. , jedyna wada moim zdaniem tych kół to cena zimówek ok 800 zł/szt za Micheliny ( tylko jedną firmę znalazłem w Polsce) chociaż na niemieckich stronach występuje jakiś Semperit Speed-Grip 5 za 97€, ale kompletnie nie znam tej firmy. Być może do zimy będzie więcej modeli do wyboru.
Jeśli chodzi o spalanie to jeszcze nie wyjeździłem pełnego baku, komputer pokładowy wskazuje ok 7 l .
C1 spalała mi ok 5,8-6 l , taka normalna jazda z przewagą dynamicznej . Tutaj jest automat i większe gabaryty auta, może jeszcze kwestia dotarcia silnika, pokonywanych odległości itp.
Jeśli chodzi o minusy to gorzej wsiada się do tyłu niż np. w C1, trochę tak trzeba się wślizgiwać, łatwo pobrudzić spodnie o nadkole. W moim przypadku większość czasu będzie to 1-2 osoby także to nie problem.
Podsumowując jeśli ktoś dopiero przymierza się do zakupu aygo x to ma teraz możliwość skorzystać z jazdy próbnej i samemu wyrobić sobie opinię.
 Ja zamawiałem auto „w ciemno” tylko na podstawie dostępnych testów znalezionych gdzieś w
internecie i jestem zadowolony z wyboru.

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *
W ramach uzupełnienia poprzedniego postu chciałem dodać, że po pierwszym dzisiejszym tankowaniu śr spalanie wyszło 6,6 l na dystansie 417 km. Jazda typowo miejska, średnie natężenie ruchu.

Offline Taryfa

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo X
No szału nie ma z tym spalaniem na razie,bo to wychodzi gdzieś około jednego litra benzyny więcej niż poprzedni model Aygo.W sumie liczyłem się z tym,że spalanie może wzrosnąć bo samochód urósł i jest cięższy,no i rozmiar opon też poszedł w górę.Żonka odbiera małego X za trzy dni,więc jak przejeździ pierwszy bak to też zdam relację z przepału beny.
Yaris Cross Hybryda Comfort Tech Style

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *
Nie przywiązywałbym zbytniej wagi do mojego pierwszego odczytu śr spalania, wrzuciłem to w ramach ciekawostki. To jest świeże auto i dużo zależy od stylu jazdy. Ja mam automata, manual prawdopodobnie jest oszczędniejszy, ale porównując mój stary C1 manual i teraz ten nowy automat, nie żałuję podjętej decyzji. Skrzynia biegów działa płynnie, nic nie szarpie, następuje szybka reakcja na gaz. Jedynie w czasie szybkiego przyspieszania skrzynia przeciąga biegi, żeby trzymać wysokie obroty, ale nie jest to jakoś specjalnie uciążliwe.  Po tygodniu użytkowania mogę powiedzieć, że autkiem bardzo fajnie się jeździ. To jest taki typowy mieszczuch, na obwodnicach miasta przy większych prędkościach czuć, że trochę brakuje mu pary, ale jako auto na miasto sprawdza się w 100%.

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *
Mam następny odczyt spalania tym razem z trasy. Przejechane 544 km-29 l = 5,3 śr.
 Trasa eska 300 km tempomat na 110 km/h, 180 km prędkość 115-120 km/h, reszta ok 60 km miasto.
Bardzo fajnie działa tempomat i asystent pasa ruchu, nie ma potrzeby żeby go korygować. Bardzo ładnie trzyma środek pasa i płynnie przejeżdża łuki. Jestem pozytywnie zaskoczony, myślałem że to bardziej sztuka dla sztuki w tak małym aucie, ale jest lepiej niż się spodziewałem. Tempomat w mieście działa tylko do 30 km/h potem go rozłącza. Na trasie prędkość ok 110 km/h wydaje się najbardziej optymalna, przy większych prędkościach już wyraźnie słychać szum powietrza. Także na taką spokojną jazdę poza miastem też daje radę, ale zdecydowanie lepiej sprawdza się w mieście.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl