Autor Wątek: Zamówiłem Toyotę Aygo X 2022 na podstawie obejrzanych zdjęć w internecie ...  (Przeczytany 39307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Taryfa

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo X
Autko odebrane,małżonka oczywiście zachwycona nowym X.Parę słów skreślę o tym nowym maluchu.Co mnie na dzień dobry ukuło,to koło dojazdowe do Aygo kosztuje 1000 zł a za koło zapasowe do nowego Lexusa RX 450h AWD trzeba zapłacić tylko 700 zł.Jeszcze słowo o tym nieszczęsnym kole,w nowym X zwyczajnie zrezygnowano z wnęki na koło w podłodze bagażnika,jest tylko malutkie zagłębienie na zestaw naprawczy koła.,czyli jak ktoś zdecyduje się na to nieszczęsne koło dojazdowe to pojemność bagażnika dramatycznie się zmniejszy,żeby była jasność nie mówię o wersji z JBL gdzie z automatu bagażnik jest zmniejszony.
Z pozytywnych spostrzeżeń to,że w bezpośrednim porównaniu do poprzednika nowe Aygo,wg mnie jest prawie w każdym punkcie lepszym autkiem,wręcz masakruje poprzednika.Począwszy od wyciszenia,które zauważamy praktycznie od pierwszego przejechanego metra,przestrzeni z przodu,wygody przy wsiadaniu,świetna widoczność,większy bagażnik(bez koła i JBL),manewrowanie na parkingu,tłumienie nierówności duży progres,wszystkie systemy bezpieczeństwa i komfortu są świetne,bezprzewodowy Android Auto Apple Carplay sprawdza się wyśmienicie,panel klimatyzacji automatycznej też na duży plus,zastosowane plastyki na +,a na dźwięku zamykania drzwi kończąc (w poprzedniku koszmarek).
Relacja ze spalania,trochę później po przepaleniu baku beny.
Yaris Cross Hybryda Comfort Tech Style

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Aygo X
Z tym kołem zapasowym to faktycznie porażka, cena jak za markę premium. Ja mam auto z zestawem JBL także i tak nie byłoby miejsca na dojazdówkę. Prawdę mówiąc sam mam dylemat co z tym zrobić bo dodatkowych kół zimówek nie zamierzam mieć, raczej tylko opony na zmianę i w zasadzie żadnego koła w rezerwie nie ma. Z drugiej strony w C1 przez cały okres użytkowania zapas nigdy nie był założony także może od biedy jakby coś tam się wydarzyło to w zestawie naprawczym jakiś mały kompresorek jest aby trochę koło dopompować i dojechać do wulkana. Dodałbym jeszcze jeden mały minus to brak nadkoli na tylnej osi. Na przodzie jest fajnie zrobione, a z tylu niestety podczas deszczu lub jak się jedzie po drodze gruntowej to kamyki obijają się o blachę. Trzeba będzie to dodatkowo założyć, niestety jeszcze nie ma tego w akcesoriach. Ogólnie to jest niewiele dodatków do auta, ale pewnie z czasem będzie coraz więcej opcji. 

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: aygo x
W toyocie inflacja... wszystkie aygo +2k,,, czy komuś z czekających juz zakomunikowali o wyższej cenie?

Offline Taryfa

• Toyot Leżący
  • *
Czyli od kwietnia to już druga podwyżka,tak szczerze mówiąc w ogóle nie jestem tym faktem zdziwiony.Co jest jedynie zastanawiające,że podnieśli ceny tylko Aygo X,pozostałe droższe modele raczej bez zmian na ten moment.

Offline Natiq

• Prawie Toyot
W toyocie inflacja... wszystkie aygo +2k,,, czy komuś z czekających juz zakomunikowali o wyższej cenie?
Z treści umowy wynika, że toyota może podnieść cenę za zamówiony już samochód tylko w przypadku zmiany przepisów podatkowych.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
Z treści umowy wynika, że toyota może podnieść cenę za zamówiony już samochód tylko w przypadku zmiany przepisów podatkowych.

W zasadzie jeżeli kurs euro nie przekroczy 5zł, to cena będzie identyczna jak w zamówieniu;)

Właściwie chcę podpytać użytkowników nowego Aygo X, jak jest z oponami. Komplet zimówek kosztuje majątek jak dla tej klasy auta, natomiast ze względu na miejski tryb oraz pogodę optymalne są całoroczne opony. Wybór nie jest wielki z tego względu że szerokość opony moim zdaniem nie powinna być większa niż 175mm.

Może ktoś już wymienił na całoroczne? Czy są opinie na temat np. Semperit AllSeason-Grip? 

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *
Sam też szukałem opinii na temat opon zimowych lub całorocznych, ale na razie brak jakichkolwiek informacji.Pierwsze auta dopiero co powyjeżdżały z salonu także raczej do jesieni mało kto będzie planował wymianę opon. Temat pewnie wróci we wrześniu, październiku ponownie. Na tą chwilę  sam rozważam zakup zimówek i użytkowania ich jako całorocznych przez 5 lat bez wymian na letnie. Przebieg auta będzie niewielki także guma szybciej się zestarzeje niż zużyje, ale coś więcej będzie wiadomo po pierwszej zimie jak wyjdzie zużycie paliwa i czy wymiana na letnie będzie opłacalna.

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: aygo x
Na tą chwilę  sam rozważam zakup zimówek i użytkowania ich jako całorocznych przez 5 lat bez wymian na letnie. Przebieg auta będzie niewielki także guma szybciej się zestarzeje niż zużyje, ale coś więcej będzie wiadomo po pierwszej zimie jak wyjdzie zużycie paliwa i czy wymiana na letnie będzie opłacalna.

skoro planujesz tak czy siak wymieniać czemu nie od razu na całoroczne? Bo szczerze mały przebieg czy nie zimowe w lewtnim okresie Ci tak polecą że dobrze jak do 3 lat dociagniesz nim bedą łyse....

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Zimowe latem są niebezpieczne.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *
Zimowe latem są niebezpieczne.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
ale mniej niż letnie zimą albo zimówki bez bieżnika

Offline Aki2021

• Toyot Leżący
  • *
Na tą chwilę  sam rozważam zakup zimówek i użytkowania ich jako całorocznych przez 5 lat bez wymian na letnie. Przebieg auta będzie niewielki także guma szybciej się zestarzeje niż zużyje, ale coś więcej będzie wiadomo po pierwszej zimie jak wyjdzie zużycie paliwa i czy wymiana na letnie będzie opłacalna.

skoro planujesz tak czy siak wymieniać czemu nie od razu na całoroczne? Bo szczerze mały przebieg czy nie zimowe w lewtnim okresie Ci tak polecą że dobrze jak do 3 lat dociagniesz nim bedą łyse....
Mam kiepski wyjazd spod domu do głównej drogi i zimą bywa różnie nawet na dobrych zimówkach. 40 tys km przez pięć lat zimówka powinna wytrzymać. Na pewno opona zimowa ma miększą mieszankę i zużyje się szybciej, może też być głośniejsza i wpływać na większe zużycie paliwa, to tylko takie moje przemyślenia. Do tej pory zawsze miałem dwa komplety kół do każdego auta i problemu nie było.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **

W zasadzie tak, natomiast AygoX ma pokonywać codziennie odległość w mieście od punktu A do punktu B. Na 5 lat nowe zimówki mogę wystarczyć jeżeli miasto jest nie wielkie;) Jednak hałaśliwość i gumowatość zimówek latem (generalnie 4-5 miesięcy w roku) jest uciążliwa. Także, w granicach rozsądku, bezpieczeństwo jest ważne bo gdy kraksa, to nie wiem jak ubezpieczyciel to dobrze potraktuje. 
Obecnie w Rav4 mam dwa komplety, natomiast po przestudiowaniu tematu na AygoX zamówiłem całoroczne Semperit AllSeason-Grip 175/65R17. Koszt całości to 1.5k produkcji 2022 i dla kobiety wystarczy do zmiany autka na lata.
Podejrzewam, że produkcja zamienników obecnie szybko nie ruszy, a ceny jesienią będą o 20% wyższe bo także i użytkowników tego wynalazku przybywa;)

Offline Taryfa

• Toyot Leżący
  • *
No jest trochę problem na razie z tymi oponami,ale byłem świadomy tego przy kupnie auta.Generalnie miałem zamiar kupić w przeciągu dwóch,trzech miesięcy opony wielosezonowe Semperit ALLSEASON-GRIP,chociażby ze względu na atrakcyjna cenę do zimówek,ale parę dni temu drgnęło coś w temacie opon i pojawiły się na rynku bardzo dobre opony wielosezonowe Goodyear VECTOR 4S G2.Żeby nie było za różowo to oczywiście Goodyeary są droższe o tysiaka od Sempterit,ale to są moim zdaniem świetne opony,które rewelacyjnie zachowują się zimą na śniegu i nie tylko,użytkowałem dwa komplety tych gum i byłem zachwycony nimi przez cała ich eksploatację.Żeby była jasność,piszę o rozmiarze 175/65R17,żona ma wersję Aygo X Style+Tech,nie wiem jak wygląda sprawa przy 18stkach.
Jeszcze w temacie opon mała ciekawostka,w specyfikacji zamówienia autka miałem podane że samochód będzie wyposażony w opony Falkena a wczoraj dopiero zauważyłem,że są zamontowane opony Micheliny,jakby nie patrzeć zdecydowanie półka wyżej.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
PYTANIE : do tych którzy kupily koło zapasowe PROSZE WAS O zdiecie ZAPASÓwki jakie ma numery opony jakie ma szerokośći i jakie CALE??????
bo Przepraszam bardzo przecytałem cos powyzej ZAPASÓwka do lexusa kosztuje 700 złotych tak a do AYGO kosztuje 1000zł , to jest tylko AYGO............! ja potrzebuje zapasówki a wneką jak wygłada z zapasówką??? jakies foto?

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
  a do AYGO kosztuje 1000zł , to jest tylko AYGO............! 
Pytasz o Aygo czy Aygo X?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl