Autor Wątek: Zamówiłem Toyotę Aygo X 2022 na podstawie obejrzanych zdjęć w internecie ...  (Przeczytany 39334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Taryfa

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo X

a wneką jak wygłada z zapasówką???
No właśnie pisałem parę postów wcześniej,że w Aygo X zrezygnowano z wnęki na koło zapasowe,jest jedynie małe zagłębienie,przetłoczenie w podłodze może tak na 7 cm maksymalnie,żeby się zmieścił zestaw naprawczy koła.Toyota powiększyła niby bagażnik,ale de facto uzyskała to kosztem brakiem miejsca na koło zapasowe.
Jeszcze mały raporcik ze spalania.Z przebytego dystansu 500 km wskazania komputera pokazały 5,1 średnią,po zatankowaniu z dystrybutora wyszło 5,2 litra na setkę.Te 500 km przejechane zostały w 60 % w dużym mieście (Poznań),reszta to bliska jazda podmiejska,prędkościomierz chyba ani razu nie dobił do 80 km/h.Jestem na ten moment pozytywnie zaskoczony,bo autko pali mniej od poprzednika X  o co najmniej pól litra,niewiele ale zawsze cieszy.
Acha dla jasności,koła 17stki i skrzynia ręczna.
Yaris Cross Hybryda Comfort Tech Style

pireus

• Gość
.Z przebytego dystansu 500 km wskazania komputera pokazały 5,1 średnią,po zatankowaniu z dystrybutora wyszło 5,2 litra na setkę.
Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem czym się tak zachwycacie. Mam Opla Adam 1,4 100KM i średnie spalanie z ponad 80tys. przejechanych km. jest 5,5, a nie ma on dychawicznego silniczka. Poprzednie moje Aygo paliło niewiele mniej, a komfort jazdy nieporównywalny z Oplem. Przecież duże hybrydy Toyoty palą podobnie albo mniej od tego Aygo.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2022, 10:32:33 wysłana przez pireus »

Offline Taryfa

• Toyot Leżący
  • *
Jakoś nie zauważyłem żebym jakość szczególnie manifestował zachwyt nad spalaniem malucha Toyoty,podałem jedynie suche fakty,no i wiadomo że Aygo X nie ma podskoku do Opla Adama,to jest oczywista oczywistość,nawet nie ośmielił bym porównywać te samochodziki.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
.Z przebytego dystansu 500 km wskazania komputera pokazały 5,1 średnią,po zatankowaniu z dystrybutora wyszło 5,2 litra na setkę.
Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem czym się tak zachwycacie. Mam Opla Adam 1,4 100KM i średnie spalanie z ponad 80tys. przejechanych km. jest 5,5

Jaki sens ma porównywanie różnych aut z różnymi silnikami? A mój Tiguan R-line  2.0 TDI miał 210hp i spalał średnio 6,5 litra a to też tylko litr więcej a gdzie Adam a gdzie Tiguan? Takie porównania nie mają sensu.

pireus

• Gość
Jaki sens ma porównywanie różnych aut z różnymi silnikami?
Na pewno nie ma sensu porównywanie diesla z benzyną . Ale porównywanie spalania silników zasilanych tym samym paliwem ma sens, bo udowadnia że downsizing czasami nie ma sensu i wpływu na ilość spalonego paliwa.

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: aygo x
Jaki sens ma porównywanie różnych aut z różnymi silnikami?
Na pewno nie ma sensu porównywanie diesla z benzyną . Ale porównywanie spalania silników zasilanych tym samym paliwem ma sens, bo udowadnia że downsizing czasami nie ma sensu i wpływu na ilość spalonego paliwa.

Może downsizing jest nieproporcjonalny do oszczędności paliwa... ale dla jednej osoby albo dwóch jaki jest sens jeździć segmentem b lub c mimo że palą możę tylko 1l lub 2l więcej... To nie jedyne różnice, są jeszcze koszty eksploatacji i utrzymania... większe składki i wracamy do punktu po co 1-2 osobom duży samochód?? Szczególnie że mały samochód lepiej sie sprawdza w warunkach miejskich... Mimo nieproporcjonalnej oszczędności w grę wchodzi masa drobnych zalet któe sprawia ze takie popierdółki wciąż są chętnie kupowane... bo widać mają jakiś sens.

pireus

• Gość
Może downsizing jest nieproporcjonalny do oszczędności paliwa... ale dla jednej osoby albo dwóch jaki jest sens jeździć segmentem b lub c mimo że palą możę tylko 1l lub 2l więcej..
Mi chodziło o coś innego. Miałem Yaris1,0 ,potem Aygo, teraz mam Opla Adama, czyli samochody z tego samego segmentu . Aygo miało silnik 1,0 trzycylindrowy o mocy 69KM, Opel ma 1,4 100KM a spalanie praktycznie na tym samym poziomie, przy nieporównywalnym komforcie jazdy.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
Może downsizing jest nieproporcjonalny do oszczędności paliwa... ale dla jednej osoby albo dwóch jaki jest sens jeździć segmentem b lub c mimo że palą możę tylko 1l lub 2l więcej..
Miałem Yaris1,0 ,potem Aygo, teraz mam Opla Adama, czyli samochody z tego samego segmentu . Aygo miało silnik 1,0 trzycylindrowy o mocy 69KM, Opel ma 1,4 100KM a spalanie praktycznie na tym samym poziomie, przy nieporównywalnym komforcie jazdy.

No i jeszcze raz powtórzę że to jest bez sensu porównanie bo porownujesz auta z dwoma różnymi silnikami i za inną cenę jako nowe,  w założeniu konstruktorów/producentów na każde auto był inny pomysł.

pireus

• Gość
No i jeszcze raz powtórzę że to jest bez sensu porównanie bo porownujesz auta z dwoma różnymi silnikami i za inną cenę jako nowe,
Porównuje dwa auta z tego samego segmentu, oba z silnikami na benzynę i w czasie gdy kupowałem Opla, był on w cenie Aygo X-Cite.( Kupiłem go po kradzieży mojego Aygo ze względu na porównywalną cenę a nieporównywalny komfort jazdy i wyposażenie. Aygo kosztowało wtedy 52 tys, Adam 54. tys.)

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
Mi chodziło o coś innego. Miałem Yaris1,0 ,potem Aygo, teraz mam Opla Adama, czyli samochody z tego samego segmentu . Aygo miało silnik 1,0 trzycylindrowy o mocy 69KM, Opel ma 1,4 100KM a spalanie praktycznie na tym samym poziomie, przy nieporównywalnym komforcie jazdy.

Tylko skupiasz sie na "komforcie" jazdy... z perpektywy dynamiki...i o ile on jest lepszy od 3-cylidrowej aygo... może i samochód jeżdzi "lepiej"... tylko zapominasz ze np Adam 1.4 nowy kosztował +10k względem nowej aygo... może i pali podobnie, jeździ lepiej... ale wracamy do ekonomi i sensu dynamicznego jeźdzenia w miescie... Dla mnie liczy się bardziej komfort innego stylu jazdy i nie potrzebuje dynamiki... Poza tym większy silnik większe koszty utrzymania. Mimo tego samego segmentu, jak ktoś lubi pocisnąc to adam jest lepszy, ale porównując nowe samochody był znacznie ale to znacznie droższy! Wiec relatywnie to jest bezsensowne porównanie. A porównywanie bopgato wyposażonej aygo 1.0 by cena była podona, do samochodu 1.4 jest nieadekwatne gdyż większośc nie kupuje miejskiego wozidełka by się scigać, mieć dynamikę i taki "komfort" jazdy. Osobiście moim celem był zakup jak najmniejszej pojemności, bo samochód ma mnie wygodnie wozić w jak najekonmiczniejszy sposób, być kompaktowy do wciskania się gdzie trzeba a nie być scigaczem. I chyba większości własnie takie założenia odpowiadają uwzgledniając coraz dłuższe kolejki na X i brak w sprzedaży takiego Adama.

Adam to był samochodzik "stylówka" w stylu "500" czy minicopera a nie miejski samochód dla mas jak Aygo i porównywanie ich mija się z celem. Tak by zaakcentować te dysproporocje znalazłem cenniki na 2018 rok... Aygo cena wyjściowa 37900, adama 46000(cena po odjęciu rabatu wyprzedaży rocznika)... czyli już tu jest prawie 8k różnicy. Podstawowy model 1.4 to już 55200, czyli róźnica do podstawowego aygo 17300! Wiadomo w adamie jest bogatsze wyposażenie, ale dlatego to porównanie jest bez sensu, bo te samochody był dla innych targetów, ekonomia i rozsądek do stylówki i scigaczy! https://ibb.co/fHrjc0C
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2022, 20:38:19 wysłana przez marioking »

pireus

• Gość
. Aygo cena wyjściowa 37900, adama 46000(cena po odjęciu rabatu wyprzedaży rocznika)... czyli już tu jest prawie 8k różnicy. Podstawowy model 1.4 to już 55200, czyli róźnica do podstawowego aygo 17300!
Nie do końca wtedy były takie ceny. Gdy ukradli mi Aygo X-Cite w 2018 roku, chciałem je kupić ponownie, tylko wtedy już kosztowało 52 tys. Zrobiłem wtedy  przegląd wszystkich samochodów w segmencie A , razem z jazdami próbnymi i najlepsze wrażenie zrobiło na mnie Kia Picanto, jeśli chodziło o wyposażenie i wykonanie. Przez przypadek trafiłem jednak do Opla i za samochód który kupiłem z bardzo zacnym wyposażeniem zapłaciłem 54 tys. Wadą Aygo był w/g mnie słaby silnik, mój kolega kupił jego bliźniaka czyli C1 ale z silnikiem 82KM i to była też zupełnie inna jazda. Dlatego uważam, że w Aygo X ,które jest większe, powinien być mocniejszy silnik.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
Dlatego uważam, że w Aygo X ,które jest większe, powinien być mocniejszy silnik.
A to tak, oczywiście

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
Jeżeli chodzi o czas oczekiwania na dostawę po zamówieniu, to u nas wyszło dokładnie 3 miesiąca (25 marca - 24 czerwca).

Offline Taryfa

• Toyot Leżący
  • *
Trzecia już od kwietnia tego roku podwyżka Aygo X,po czasie wychodzi na to, że zakup w ciemno nowego malucha Toyoty z początkiem roku,na podstawie zdjęć z internetu i kiepskiego ksero z salonu okazał się nie najgłupszym posunięciem.Zapewne większe modele Toyoty też zmieniły ceny w górę.

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
Trzecia już od kwietnia tego roku podwyżka Aygo X,po czasie wychodzi na to, że zakup w ciemno nowego malucha Toyoty z początkiem roku,na podstawie zdjęć z internetu i kiepskiego ksero z salonu okazał się nie najgłupszym posunięciem.Zapewne większe modele Toyoty też zmieniły ceny w górę.

Chyba tylko za najtansza wersje... bo chyba tylko ta znowu podrożała... wyższe opcje raczej bez zmian w cenniku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl