Autor Wątek: Zamówiłem Toyotę Aygo X 2022 na podstawie obejrzanych zdjęć w internecie ...  (Przeczytany 39311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grażyna

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Aygo
Dzień dobry.
Zamówiłam 27 czerwca wersję Executive Ginger Beige automat. Czas oczekiwania podany w umowie: 3 miesiące, odbiór zatem koniec września. Niestety, wczoraj dostałam informację z salonu, że jest miesiąc opóźnienia  :embarassed:

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: aygo x
Szczerze nie liczyłbym na ten miesiąc opóźnienia...kolejki produkcyjne są wiadome na następny miesiąc, wiec jeśli Twój nie przypada na następny miesiąc to wszystko jest spekulacja sprzedawców... aktualnie kolejka to bliżej roku sie zaczyna z tego co słyszałem od znajomego, co pracuje w Toyocie... ja... jak w maju zamwiałem to wrecz mowili ze na wakacje będzie... niby mam papiery, opłacony a samochodu wciąż nie mam.... w Twoim przypadku nastawiałbym sie bliżej końca roku.... i to jest optymistyczny termin... sorry

Offline Grażyna

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Aygo
Szczerze nie liczyłbym na ten miesiąc opóźnienia...kolejki produkcyjne są wiadome na następny miesiąc, wiec jeśli Twój nie przypada na następny miesiąc to wszystko jest spekulacja sprzedawców...

aktualnie kolejka to bliżej roku sie zaczyna z tego co słyszałem od znajomego, co pracuje w Toyocie...
ja... jak w maju zamwiałem to wrecz mowili ze na wakacje będzie... niby mam papiery, opłacony a samochodu wciąż nie mam....
w Twoim przypadku nastawiałbym sie bliżej końca roku.... i to jest optymistyczny termin... sorry
Właśnie mój termin odbioru przypadał na następny miesiąc. Sądzę, że nie podawaliby takiej informacji, gdyby byłby tak bardzo odległy.
Tak, są również kolejki roczne, ale zależy na które modele. Rok, z tego co wiem, to raczej dotyczy bardziej popularnych modeli, np. Yaris, RAV.
Przyznam, że dziwi mnie złożona Tobie obietnica odnośnie terminu na wakacje. Jak ja pytałam w maju, to mówiono mi, że trzeba czekać 3 miesiące.
Jak wiemy, termin odbioru zależy od wielu czynników. Chociażby wersja, kolor, manual/automat. Akurat moje wybory należą do najpopularniejszych. Tak więc mam nadzieję, że będzie to bardziej przyjazny termin i już się nie wydłuży. Trzeba myśleć pozytywnie  :-)
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2022, 20:28:27 wysłana przez Grażyna »

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
Trzymam kciuki... Zakładając ze zamowiłaś 1,5 miesiąca po mnie... a ja w nie otrzymałem samochodu...życzę Ci tego odbioru we wrzesniu... ale jak sie nastawisz na listopad/grudzień bekiesz mniej rozczarowana ;)

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
Zaczynam być mocno skonsternowany... Od ponad dwóch tygodni czekam na odbiór zakupionego samochodu! To urząd w niecały tydzień wydał mi twardy dowód... Ponoć Toyota jako sam producent opóźnia przekazywanie fizyczne samochodów...

Jest ktoś, kto aktualnie odbierał samochód i musiał aż tyle czekać? Bo się zastanawiam czy to zaczyna być ogólnie panująca praktyka, czy to w moim przypadku jest to takie specyficzne... i z mikroskopem się wybrać po odbiór sprzętu...

Jedyny plus jakiego jestem w stanie się dopatrzeć, że potencjalny odbiór będzie po 4 września i nie będę musiał naklejać na szybę naklejki rejestracyjnej, jakkolwiek to słaby pozytyw i niezbyt miłe doświadczenie jeśli chodzi o zakup nowego samochodu. :(
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2022, 23:27:50 wysłana przez marioking »

Offline Pawe�

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Aygo X
Ja od momentu informacji że auto jest w Polsce i zarejestrowania auta, czekałem ponad trzy tygodnie na odbiór.

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
Dzięki za info, uspokoiłeś mnie trochę... Chociaż przyznam że to niezły bandytyzm, że koncern przetrzymuje Twoje opłacone i zarejestrowane, oraz z racji na przepisy ubezpieczone auto, ot tak sobie, bo mogą... I prawie miesiac minął bez możliwości korzystania z samochodu, mimo zapłacania sporej kwoty...wydatków. Dobrze ze mam jeszcze alternatywny środek lokomocji... chociaż z racji na aure na jednosladzie jest coraz mniej przyjemnie.

Szczerze gdybym wiedział że to tak będzie wyglądać, to bym się nie zdecydował na zakup auta u Toyoty,  tak traktować klienta... dla mnie, jeśli tylko gwarancja nie zmusi, to stopa więcej nie postanie w autoryzowanym salonie toyoty. Pierwszy i ostatni zakup auta tej marki...

« Ostatnia zmiana: 06 Września 2022, 21:25:19 wysłana przez marioking »

Offline Pawe�

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Aygo X
Też byłem zdziwiony tak długim okresem oczekiwania na wydanie mi auta. Jak kupowałem Skodę to dostałem info że dokumenty i auto jest już u Dealera na drugi dzień zarejestrowałem je i jeszcze tego samego dnia odebrałem.

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
Ja już mam za sobą koszmar czekania... Oczywiście te 3 tygonie czekania skwitowano słowam przepraszamy ale to nie nasza wina tylko Toyoty jako importera... nie to że czegoś szczególnie potrzebowałem ale kurcze przy zakupie samochodu za ~70k mogli dorzucić te głupie kosmetyki co sprzedają za 200 czy jakiś chociaż troche praktycznym gadzet... by choć trochę zatrzeć takie kiepskie wrażenie... Toyota czy sami dealerzy ewidetnie mają klientów w powazaniu, co w przypadku koncernu nie jest niczym niezwykłym ale samemu dealerowi powinni jednak coś zależeć!

Offline Taryfa

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo X
Małżonka w maju przy odbiorze Xa dostała w gratisie matę do bagażnika i dobre winko poza rabatem za punkty more.Faktem jest,że prawie nie było obsuwy z terminem wydania auta więc mały
souvenir był miłym gestem ze strony sprzedawcy,a różnie z tym bywa w dzisiejszych czasach.Dla przykładu mój brat dosłownie trzy dni przed naszym odbiorem Toyoty,odbierał w salonie Nisana nowego Qashqaia w nie najbiedniejszej wersji i nie otrzymał dosłownie nic,nawet breloczka do kluczyka mu nie dali,żalił się braćka przez telefon,o kawie espresso też zapomnieli,także standardy są różne.
Yaris Cross Hybryda Comfort Tech Style

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zamówiłem Toyotę Aygo X 2022 na podstawie obejrzanych zdjęć w internecie ...
« Odpowiedź #100 dnia: 11 Września 2022, 21:49:49 »
Oczywiscie chodzi o gest... bo szczerze ja wolałbym dostać auto bez obsuwy niż breloczek albo etui, dostałem, nawet to winko za 40ziko... ale sorki, oni za leasing kinto krzyczą sobie 800-1000/msc w tym modelu... wiec pozbawienie klienta samochodu przez taki czas powinno jednak być adekwatniejsze. Szczególnie że to coś na klucze nie jest za wygodne a etui na dokumenty nieprzemyślane i nie widać kluczowych informacji, wiec już bardziej wole folijke ze stacji kontroli która dają przy przegladzie za to ~100 :P

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zamówiłem Toyotę Aygo X 2022 na podstawie obejrzanych zdjęć w internecie ...
« Odpowiedź #101 dnia: 11 Września 2022, 23:11:01 »
Ps. Myślałem jednak kupić dywaniki fabryczne gumowe... a to nie jest obecnie możliwe nawet gdy chcesz im zapłacić a nie liczysz za freebie.... firma na takim poziomie nie ma na stanie takiego podstawowego akcesorium :P Podobnie mata go bagażnika, nie do kupienia za real cash :P To mogłoby by być nawet zabawne gdyby nie było takie żałosne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 12 Września 2022, 08:14:35 »
Toyota czy sami dealerzy ewidetnie mają klientów w powazaniu, co w przypadku koncernu nie jest niczym niezwykłym ale samemu dealerowi powinni jednak coś zależeć!
No to w MB jest jednak inne podejście i inne standardy. Za niewielkie opóźnienie zrobili mi powłokę ceramiczną gratis, dorzucili dywaniki gumowe i pierwszy przegląd gratis. O markowym szampanie MOET & CHANDON BRUT i breloku AMG nie wspominam. A nie był to samochód za jakieś kosmiczne pieniądze, tylko porównywalne do RAV 4 w lepszej wersji.

Offline marioking

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Września 2022, 00:00:27 »
Po tygodniu uzytkowania stwierdzam że dynamiki to nie ma... przynajmniej jesli nie chce się mieć jodłującej kosiarki... na szczęście nie zaliczam się do dynamicznych kierowców...zdecydowanie wole "ciszę" niż zryw... Bardziej to na pewno irytuje poruszających się za mną, gdy nie wyrywam się na światłach i dosyć spokojnie przyspieszam ;D i to jest mega dostojne przyspieszanie, ale uwzględniając że po mocny wciśnieciu gazu to też nie wyrywa jakoś szczególnie, po co się tak katować...

Widoczność tylno-boczna słaba jak się wyjeżdża z jakiegoś miejsca postojowego tyłem, przez te tycie tylne szybki... I jak na tą ilość bajerów i czujników oraz ten czas, przyznam się mocno zaskakuje brak sygnalizacji martwego pola na lusterkach... wkurza też oczywiście brak możliwości stałego wyłączenia start$stop.

Ale ogólnie pomijając kiepskie potraktowania przez Toyote jako markę, samochodzik przyjemny... jak się człowiek nie spieszy to całkiem wygodnie się podróżuje na automacie, płyniutko, cicho i ekonomicznie, juz przy przejazdach ~ok 20km udaje się zbliżyć do średniej 5litrów/100km :)
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2022, 00:05:24 wysłana przez marioking »

Offline Sajmonm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Aygo
« Odpowiedź #104 dnia: 21 Września 2022, 16:15:07 »
Cześć.
Zamówiłem w maju Aygo X wersje Executive. Czy ktoś z Was miał taki problem, że w aplikacji MyT przy zamówionym nowym samochodzie znikła możliwość śledzenie zamówienia? Na stronie internetowej pokazuje "zamówienie w toku", ale w aplikacji nie ma już możliwości śledzenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl