Autor Wątek: Przegląd  (Przeczytany 7126 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Przegląd
« dnia: 19 Lutego 2022, 17:14:42 »
Pomału zbliża się pierwszy przegląd mojej Corolli 1.8. Nie zdecydowałem się jeszcze na miejsce gdzie auto będę serwisował, ale zadzwoniłem do kilku serwisów (Warszawa o okolice). Wszędzie cena taka sama (1030zł z materiałami), natomiast pojawiły mi się następujące pytania. Może szanowne grono zechce odpowiedzieć.
1) We wszystkich serwisach, do których zadzwoniłem leją olej 0w20. Mogą wlać 0w16, ale na życzenie klienta i za dodatkową opłatą. Co o tym sądzicie? Przecież w instrukcji jak byk stoi, że w pierwszej kolejności zalecany jest 0w16.
2) W jednym serwisie (Toyota Bemowo Professional) miła pani, powiedziała, że w trakcie każdego przeglądu wykonują test układu hybrydowego. Taki sam jak robi się w celu przedłużenia gwarancji po 5 latach. Jest on wliczony w cenę przeglądu. Pytanie do Was. Czy jest to standardowa procedura serwisowa czy raczej ekstra bonus w tym serwisie?
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Przegląd
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2022, 18:08:06 »
Jest już temat odnośnie przeglądów. Olej 0w-16 musisz kupić sam (4l). Ja kupowałem Motul. Dajesz i Ci leją Twój.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2022, 19:14:00 »
Mój pierwszy przegląd kosztował ponad 800 zł (to było rok temu daleko od Warszawy)
Miesiąc temu w tym samym serwisie robiłem przegląd po 2 roku i kosztował trochę ponad 1000 zł.

W obu przypadkach wlany olej to 0W16.

Po obu przeglądach otrzymałem Certyfikat testu baterii.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 19:17:59 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2022, 19:31:02 »
Wczoraj robiłem pierwszy przegląd roczny, 1.8HSD, wymiana oleju (0W20), filtra oleju, przeciwpyłkowego, baterii w pilocie, ścieżka diagnostyczna, test układu hybrydowego i baterii z certyfikatem, do tego mycie na zewnątrz i w środku, całość z materiałami, 790zł.
ASO w Chorzowie, polecam jak ktoś ma blisko.
Co do oleju, myślę, że 0w20 to nie jest jakiś straszny problem, zwłaszcza, że i tak się potem rozcieńcza benzyną :-)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2022, 19:59:58 »
Wczoraj robiłem pierwszy przegląd roczny, 1.8HSD, wymiana oleju (0W20), filtra oleju, przeciwpyłkowego, baterii w pilocie, ścieżka diagnostyczna, test układu hybrydowego i baterii z certyfikatem, do tego mycie na zewnątrz i w środku, całość z materiałami, 790zł.
ASO w Chorzowie, polecam jak ktoś ma blisko.
Co do oleju, myślę, że 0w20 to nie jest jakiś straszny problem, zwłaszcza, że i tak się potem rozcieńcza benzyną
Ta kwota przypadkiem nie uwzględnia punktów z Toyota More?
Corolla SD 1.8 GR Sport

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2022, 20:05:14 »
Ta kwota przypadkiem nie uwzględnia punktów z Toyota More?
Nie, miałem ponad 550zł w punktach More więc ostatecznie zapłaciłem tylko 235zł, cała faktura jest na 790zł. Ścieżka diagnostyczna i mycie było za 1grosz.
Ogólnie polecam ten serwis, paru znajomych korzystało, ja też wcześniej, wszyscy zadowoleni. Toyota-Czajka Chorzów, przy DTŚ.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 20:12:56 wysłana przez GrzegorzC »

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2022, 22:15:56 »
Pomału zbliża się pierwszy przegląd mojej Corolli 1.8. Nie zdecydowałem się jeszcze na miejsce gdzie auto będę serwisował, ale zadzwoniłem do kilku serwisów (Warszawa o okolice). Wszędzie cena taka sama (1030zł z materiałami), natomiast pojawiły mi się następujące pytania. Może szanowne grono zechce odpowiedzieć.
1) We wszystkich serwisach, do których zadzwoniłem leją olej 0w20. Mogą wlać 0w16, ale na życzenie klienta i za dodatkową opłatą. Co o tym sądzicie? Przecież w instrukcji jak byk stoi, że w pierwszej kolejności zalecany jest 0w16.
2) W jednym serwisie (Toyota Bemowo Professional) miła pani, powiedziała, że w trakcie każdego przeglądu wykonują test układu hybrydowego. Taki sam jak robi się w celu przedłużenia gwarancji po 5 latach. Jest on wliczony w cenę przeglądu. Pytanie do Was. Czy jest to standardowa procedura serwisowa czy raczej ekstra bonus w tym serwisie?
A jaka to różnica między olejem Ow16 a 0w20. Żadna. W Polsce ostatnimi czasy nie ma arktycznych mrozów. Silnik 1.8 Toyoty jest produkowany od ponad 25 lat. Zalewne były olejem 10w40 i robiły po 700tys km. Najlepszy olej dla tych silników jest 5w30. Proponuję mniej YT i neta a informacji od doświadczonych mechaników z warsztatu.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2022, 08:46:19 »
Każdy leje do swojego samochodu co uważa za najlepsze dla niego. Doświadczony mechanik wleje to, co mu mówi doświadczenie, a zwykły użytkownik to, co napisane jest w instrukcji lub to, co mu wleją podczas przeglądu.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lutego 2022, 09:27:03 »
Olej to element konstrukcyjny silnika. Jest dopasowany do określonych parametrów pracy pampy oleju, luzów montażowych, wysilenia i zastosowanych systemów oczyszczania spalin. Właśnie dlatego, niezależnie od przebiegu, w silniku zawsze powinien się znajdować olej do niego dedykowany przez producenta pojazdu.

Jeśli producent zaleca 0W16 to taki powinien być.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline jakubek75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lutego 2022, 12:03:30 »
Dzwoniłeś do Toyota Mościska? Przegląd po 60 tyś wychodził taniej o jakieś 200-300pln od innych ASO. Test baterii podczas trwania gwarancji jest w gratisie, później ok 200-250 pln. Ceny z maja ubiegłego roku.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marca 2022, 18:46:05 »
Proponuję mniej YT i neta a informacji od doświadczonych mechaników z warsztatu.
To ciekawe, że internet jest przepełniony propozycjami, najczęściej przeświadczonych o swoim ego osób (nie mówię, ze tak jest w tym przypadku), ale co jeśli rekomendacje i porady na yt czy internecie udzielają właśnie doświadczeni mechanicy?
Już bardziej jestem w stanie przyjąć taką bezinteresowną postawę (może oprócz jutjuberowych gaży) niż postawę mechanika reprezentującego interesy ASO Toyota.
Jednak uwazam, ze najbardziej cenne są opinie użytkowników aut, które mają za sobą pokonany pewien dystans.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Marca 2022, 18:58:26 »
Jednak uwazam, ze najbardziej cenne są opinie użytkowników aut, które mają za sobą pokonany pewien dystans.

Mylisz się trochę. Oceny użytkowników aut czynią tylko niepotrzebne zamieszanie. Prawda jest tutaj, poniżej i tego należy się trzymać.

Olej to element konstrukcyjny silnika. Jest dopasowany do określonych parametrów pracy pampy oleju, luzów montażowych, wysilenia i zastosowanych systemów oczyszczania spalin. Właśnie dlatego, niezależnie od przebiegu, w silniku zawsze powinien się znajdować olej do niego dedykowany przez producenta pojazdu.

Jeżeli producent zaleca 0W16 to taki powinien być.

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marca 2022, 14:10:22 »
Poprzednim moim samochodem była honda accord z 2004r. z benzyną 2.0. Olej zalecany przez producenta do tego silnika to 0w20, który to w czasach kiedy zaczęto produkować auto ze względu na „gęstość” uważany był za „herbatę”. Wszyscy Janusze mechaniki pukali się w głowę jak im mówiłem na jakim oleju jeżdżę. Nawet serwisy raczej nieprzychylne były do stosowania oleju o takiej lepkości. Tymczasem tą hondą zrobiłem ponad 350.000 km i od początku do końca jej żywota ubytek stanu oleju na bagnecie przy przebiegu 20.000 od wymiany różnił się o ok. 1-2 mm od stanu początkowego. Sam olej nigdy nie był czarny a silnik był w idealnym stanie.

Używany olej to w 95% przypadków to 0w20. Poza tym chyba ze dwa razy użyłem oleju 0w30 z powodu niedostępności 0w20 na już. Nie wiem w ogóle skąd wziął się pogląd, że „gęstszy” olej, szczególnie po większym przebiegu, jest lepszy dla silnika niż ten, do którego silnik został zaprojektowany.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca 2022, 19:30:33 »
Brawo bbart79!  :-) :-) :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marca 2022, 07:40:14 »
Jeden rabin powie tak, drugi powie inaczej .

Najważniejszym plusem względem innych marek to interwał co 15 tys . Jeżdżąc po mieście 50/50 jeździsz w trybie EV 50% czyli silnik spalinowy ma nowy olej co 7500 km . Czy zalejesz 0w16 czy 5w30 jeden chuu tak naprawdę . Miałem aurisa 250 tys km który jeździł od 3 wymiany na motulu 5w30 i chodził jak zegarek, teraz mam corollę która od nowości ma zalane 0w16 ale zmieniłem go na motul hybrid 0w16 . Nie mam zamiaru zmieniać lepkości bo po co ? W instrukcji jak byk pisze , że możesz zalać 0w20 , 5w30 ALE przy kolejnej wymianie należy powrócić do 0w16. Na YT wiele filmików użytkowników jest ale są to głównie ciepłe Stany gdzie królują priusy . Nie zapomnijmy , że te silniki w jakimś stopniu są inaczej już wykonane ( poprawiane ) choćby EGR który był bolączką w Auris / Prius .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl