Autor Wątek: Jaki olej używacie do  (Przeczytany 21412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

montemax

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Czerwca 2005, 23:40:21 »
Niestety nie ma. Zostały tylko zaczepy. Sąsiad który również jezdzi previą posiada taki zbiornik.
Myślę, że Autko u poprzedniego właściciela dostało mocno w pysk i wiadomo Palak Potrafi :) nie zamontowali zbiornika zaślepili wlot do silnika i na to miejsce wstawili reduktor gazu (chyba tak sięto nazywa).

eltech

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #61 dnia: 04 Czerwca 2005, 23:54:09 »
osobiście poleciłbym Ci kontakt i zakup tego zbiorniczka u Darka z Legnicy (temat z częściami) i wstawienie go na miejsce tak dla własnego bezpieczeństwa i komfortu użytkowania żeby ciągle nie przewracać fotela

BANITA

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Lipca 2005, 21:09:37 »
Witam!
Na samym wstępie chciałbym pozdrowić wszystkich posiadaczy Previ !
mam taka małą sprawęa mianowicie jak wymienić olej w silniku.Ja oczywiscie nie bede tego robił sam tylko zaprowadze do "punktu wymiany oleju", ale wolałbym miec pewność jak to sięrobi fachowo.Wówczas bede maił pewność co do wiedzy Pana który to bedzie robił.Chodzi mi o to że by nie zrobił krzywdy mojej maleńkiej.
np.czy najpierw sie spuszcza olej z silnika a potem ze zbiorniczka wyrównawczego, a moze na odwrót.
Druga sprawa, to olej który mam w silniku jest bardzo gęsty i ciemny, natomiast w zbiorniczku jasny i w maire żadki(myślęże przyjaciele niemcy nie dolali jakiegoś specyfiku do silnika)Przejechałem tym autem traske 800 km i jest wszystko OK.Może barwa i gestośc oleju w silniku jest oznaką jego dość dużego zurzycia?Według kwitów jakie posiadam był wymieniany 20tys km temu a dokładnie rok temu.Z papierkó wynika ze to półsyntetyk 10w/40.
Troche za duzo tych pytań ale tak wyszło...
Pozdrawiam-Piotr z Kalisza

andrzej_L

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Lipca 2005, 09:21:02 »
witaj banita. Najpierw sprawdz na jakim oleju jeździsz ,jerzeli wiesz i jest on unas dostempny to tylko wymień w silniku,a jeżeli niemasz pewności co do oleju czy jest ten sam w silniku i zbiorniku  wymień obydwa ,ja urzywam półsentetyk texako  :lol:

adamis

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Lipca 2005, 19:58:21 »
Banito,ten temat był już obficie wałkowany,tylko,qrcze,nie pamiętam pod jakim tytułem.Może ktoś pamięta?

eltech

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Lipca 2005, 23:58:07 »
www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=1964
wejdź tu i tam było o olejach
Jak zlejesz stary olej i zakręcisz nakrętkęto powinieneś kilkanaście razy przekręcić kluczyk w stacyjce żeby zapaliły siękontrolki - wtedy uruchomi sięsilniczek i będzie porcjami przepompowywał olej ze zbiorniczka do miski olejowej. Jak przepompujesz wszystko to dolewasz nowego i uzupełniasz zbiorniczek nowym olejem. A przepompować olej powinno siębo olej traci swoje własności i im dłużej będzie jeżdził z Tobą w charakterze pasażera zbiorniczka wyrównawczego to sięzestażeje a tak ciągle jest świeży
A poza tym trzeba najpierw przejżeć wszystkie 4 strony z tematami czy już takiego nie było bo nam sięna forum bałagan zrobi  :D

BANITA

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Lipca 2005, 19:58:10 »
Dzieki za wszelkie informacje.
Wymieniłem olej w ten sposób że spósciłem dołem z miski, natomiast ze zbiornika koleś wyssał mi tym ich wichajstrem.Tak wiec luz.
aha, zaryzykowałem pomimo braku pewnosci co do włascowosci poprzedniego oleju(mineral czy pólsyntetyk), i zalałem go półsyntetykiem(przejechałem juz 2 tys i jest gut)
zalałem go castrolem magnatecem 10w/40(stosowałem ten olej w porzednich samochodach i byłem bardzo zadowolony)
a tak na marginesie szukałem postu na ten temat i nic nie znalazłem....

tak więc jeszcze raz dzieki wielkie....
ps.
fajna ta stronka jest.

eltech

• Gość
Wymiana oleju w silniku.
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Lipca 2005, 21:17:57 »
No ba że fajna a i paru ciekawych rzeczy można siędowiedzieć.
przy zmianie oleju trzeba było sprawdzić czy ten silniczek w zbiorniku wyrównawczym Ci działa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl