Autor Wątek: Kradzieże masowe  (Przeczytany 8913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS TNGA
Odp: Kradzieże masowe
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lutego 2022, 17:56:04 »
Kradną ich najwięcej ponieważ są bardzo łatwe do ukradzenia. Poszukajcie informacji na temat „gameboya” do kradzieży to zrozumiecie. W ciągu kilku sekund odjeżdżają jak swoim. Głównie japońce i koreańce.
Z tego co patrzyłem w opis tego "gameboya" (w powiązanych na wykopie) to Toyoty to nie dotyczy. Wymienione są konkretne marki i modele, które mają tak słabe zabezpieczenie kryptograficzne, że "kieszonkowy komputerek" jest w stanie szybko rozkodować przesyłane dane.

Dlaczego Warszawa - pobliskie Legionowo wyspecjalizowało się właśnie w kradzieżach Toyot - policja z tym walczy, ale jak widać za słabo. Samochody idą na części.
PS Citroen C5 miał podobno dobre kluczyki, do których złodzieje nie mieli wytrychów - przynajmniej tak w jakimś programie motoryzacyjnym mówili. W mojej ocenie był też inny powód - duża utrata wartości i dość duże koszty napraw powodowały, że była dość duża podaż części zamiennych z aut używanych, przez co nie opłacało się kraść na części.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lutego 2022, 20:14:29 »
Nie wiem skąd masz te informacje jednak ja znalazłem trochę inne.

Najłatwiej otworzyć auta wyposażone w system KeyLess od firmy Texas Instruments, czyli przede wszystkim marki: Kia, Hyundai, Mitsubishi, Nissan, Infiniti i Toyota. Najnowsza wersja urządzenia nie ogranicza się jednak tylko do tych marek ponieważ za jej pomocą można otworzyć praktycznie każde współczesne auto, które wyposażone jest w system, który podczas próby otworzenia auta poprzez pociągnięcie klamki, naciśnięcie na przycisk znajdujący się na niej lub dotknięcie jej w odpowiednim miejscu (dokładnie tak jak jest to zastosowane w Toyotach) uaktywnia się i wysyła zapytanie w eter w poszukiwaniu kluczyka, który to na to zapytanie odpowiada. To tak w dużym skrócie.

Należy rozróżnić wersję na walizkę od wersji na gameboya. Wersja na walizkę potrzebuje odczytu sygnału z kluczyka, który to później przesyłany jest dalej do urządzenia, które znajduje się już z innym złodziejem przy aucie i które niejako wysyła ten sam sygnał do auta i umożliwia otworzenie go i uruchomienie auta.

Wersja na gameboya nie potrzebuje w ogóle kluczyka i do działania wystarczy jej samo zapytanie, które samochód wysyła w eter podczas próby otworzenia auta.

Popularne jeszcze niedawno różnego rodzaju pokrowce lub pudełka uniemożliwiające transmisję danych sprawdzały się w pierwszym przypadku. W drugim przypadku jedynym zabezpieczeniem dostępnym w prawie każdym aucie z systemem KeyLess jest jego całkowite wyłączenie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lutego 2022, 20:26:24 »
Jak się zabezpieczyć przed kradzieżą na Game Boya? To niezwykle trudne zadanie. Kierowca musi się pogodzić z tym, że złodziej w ciągu kilku sekund uzyska dostęp do kabiny pasażerskiej. (wyłączenie Keyless nic nie da). Zabezpieczać się można ograniczając możliwość rozruchu lub ruszenia z miejsca. Pomocne może być stosowanie dodatkowych blokad zapłonu sterowanych elektronicznie (immo itp). Urządzenia takie są dostępne w sieci. Chodzi o to, że gdy złodziej napotka problem z rozruchem z uwagi na istnienie takiego zabezpieczenia, z kradzieży może zrezygnować. Poszuka bowiem auta, które da się bez problemu odpalić po otwarciu jego kabiny pasażerskiej.
https://mojafirma.infor.pl/moto/oferty-aut/5415744,Kradziez-na-Game-Boya-Kilka-sekund-i-auto-jest-zlodzieja.html
Dlatego jesli macie jakieś COBRY itp. pofatygujcie się i zmieńcie PIN! (85% osób tego nie robi) Ale go zapamiętajcie i na serwis wyłączajcie cobrę (tryb serwisowy)
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2022, 20:31:46 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lutego 2022, 20:53:15 »
Nawet w artykule przytoczonym przez Ciebie jasno jest napisane, że auto musi wysłać sygnał do gameboya aby ten mógł zadziałać. Jeśli KeyLess wyłączysz to auto nic nie wysyła a gameboy staje się bezużyteczny. Dodatkowe zabezpieczenia są potrzebne w przypadku, w którym nie chcesz lub nie możesz wyłączyć bezkluczykowego dostępu. Są w internecie dostępne filmy prezentujące cały ten proceder, na których to złodziej najpierw uaktywnia zabezpieczenie samochodowe (poprzez właśnie złapanie za np. klamkę lub naciśnięcie przycisku na niej) po czym gameboy odczytuje sygnał i go dekoduje. Nie ma innej możliwości. Jeśli wyłączysz KeyLess to samochód nic nie wysyła. Nawet jeśli dostaniesz się do środka to nic Ci to nie da, gdyż auto nie szuka kluczyka w aucie i aby je odpalić to trzeba oryginalny kluczyk z oryginalnym immobiliserem zbliżyć do przycisku Start/Stop aby zadziałał zwykły fabryczny immobiliser.

Nie należy mylić ze sobą bezkluczykowego dostępu i odpalania z fabrycznym immobiliserem.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2022, 20:55:43 wysłana przez bbart79 »

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS TNGA
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lutego 2022, 00:27:24 »
Nie wiem skąd masz te informacje jednak ja znalazłem trochę inne.
Brałem z wykopu https://www.wykop.pl/link/6502011/bulgarski-gameboy-kradnie-auta-w-pare-minut/, w powiązanych jest link do kupienia tego urządzenia - na liście nie ma Toyoty, ale oczywiście lista może być niepełna.
Swoją drogą, jeżeli mam auto otwierane z pilota, ale uruchamiane już przyciskiem, to mogę spać troszkę spokojniej? Bo w wyposażeniu na pewno nie mam systemu bez-kluczykowego.

Offline AJB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.2
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lutego 2022, 19:24:27 »
Po wnikliwej lekturze tego wątku doszedłem do wniosku, że jako szczęśliwy posiadacz absolutnie podstawowej wersji Corolli Active TS z pakietem business, kupionej w grudniu przed ostatnimi podwyżkami (jeszcze z upustem dealerskim !) z tradycyjnym kluczykiem mogę spać spokojnie.  :-)
PS
Jeżeli jednak są jakieś przesłanki, że się mylę i wpadam w niczym nie uzasadnione samozadowolenie, dajcie znać.

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lutego 2022, 20:08:43 »
Pewnie podstawowa Corolla mimo wszystko nie będzie tak łakomym kąskiem dla złodzieja. :)

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lutego 2022, 23:18:10 »
Po wnikliwej lekturze tego wątku doszedłem do wniosku, że jako szczęśliwy posiadacz absolutnie podstawowej wersji Corolli Active TS z pakietem business, kupionej w grudniu przed ostatnimi podwyżkami (jeszcze z upustem dealerskim !) z tradycyjnym kluczykiem mogę spać spokojnie.  :-)
PS
Jeżeli jednak są jakieś przesłanki, że się mylę i wpadam w niczym nie uzasadnione samozadowolenie, dajcie znać.
Dajemy znać. Wątpię żeby wyposażenie miało jakikolwiek wpływ na decyzję złodzieja.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Lutego 2022, 23:19:09 »
Zdaje się że kradną głównie hybrydy, które masowo robią duże przebiegi na taxi i stąd jest popyt na części.

Ciekawie wygląda zabezpieczenie polegające na blokadzie magistrali CAN, wtedy jedyna metoda na szybką kradzież to laweta, ale to się mocno rzuca w oczy w czasach monitoringu.

Główny problem to brak zainteresowania producentów, którzy na kradzieżach aut tylko zyskują, przy obecnych technologiach spokojnie można byłoby tak zabezpieczyć i oznakować, że kradzieże przestały by się kalkulować.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lutego 2022, 20:10:29 »

Mylisz się. Kradną wszystko, na wszystko jest popyt

Ciekawie wygląda zabezpieczenie polegające na blokadzie magistrali CAN

A gdzie to zrobić? Każda firma od zabezpieczeń to zrobi? Gwarancji na auto nie stracę?

przy obecnych technologiach spokojnie można byłoby tak zabezpieczyć i oznakować, że kradzieże przestały by się kalkulować.

Absolutnie się zgadzam.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl