Nie wiem skąd masz te informacje jednak ja znalazłem trochę inne.
Najłatwiej otworzyć auta wyposażone w system KeyLess od firmy Texas Instruments, czyli przede wszystkim marki: Kia, Hyundai, Mitsubishi, Nissan, Infiniti i Toyota. Najnowsza wersja urządzenia nie ogranicza się jednak tylko do tych marek ponieważ za jej pomocą można otworzyć praktycznie każde współczesne auto, które wyposażone jest w system, który podczas próby otworzenia auta poprzez pociągnięcie klamki, naciśnięcie na przycisk znajdujący się na niej lub dotknięcie jej w odpowiednim miejscu (dokładnie tak jak jest to zastosowane w Toyotach) uaktywnia się i wysyła zapytanie w eter w poszukiwaniu kluczyka, który to na to zapytanie odpowiada. To tak w dużym skrócie.
Należy rozróżnić wersję na walizkę od wersji na gameboya. Wersja na walizkę potrzebuje odczytu sygnału z kluczyka, który to później przesyłany jest dalej do urządzenia, które znajduje się już z innym złodziejem przy aucie i które niejako wysyła ten sam sygnał do auta i umożliwia otworzenie go i uruchomienie auta.
Wersja na gameboya nie potrzebuje w ogóle kluczyka i do działania wystarczy jej samo zapytanie, które samochód wysyła w eter podczas próby otworzenia auta.
Popularne jeszcze niedawno różnego rodzaju pokrowce lub pudełka uniemożliwiające transmisję danych sprawdzały się w pierwszym przypadku. W drugim przypadku jedynym zabezpieczeniem dostępnym w prawie każdym aucie z systemem KeyLess jest jego całkowite wyłączenie.