Autor Wątek: Co znajduje się w bagażniku na wyposażeniu rav4 executive z panorama model 2022  (Przeczytany 28502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Projekt i sw to nie jest pikuś, kwalifikacja i badanie to nie jest pikuś - to są lata. Puszczenie tego na produkcję - to jest pikuś ;).

Lubię Toyotę za bycie dziadkową, wiem, że nie ma się co psuć. Takie ekrany, które teraz widzę przez pół kokpitu - 10 lat to nie ma szans, by to wytrzymało, a tak w T, po 10 latach jest szansa, że zegary będą działać, a jak padną to nie będą kosztowały 10k.
Przecież takie ekrany działają dużo dłużej, patrz na telewizory, komputery, co więcej, taki ekran jest dużo prostrzy w wykonaniu niż analogowe wskazówki, więc ma to on ma szansę wytrzymać dłużej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Telewizory i komputery stacjonarne wiszą lub stoją i nie podlegają większym drganiom ani udarom dlatego wytrzymują wiele lat. Zwykle szybciej starzeją się technologicznie niż fizycznie.
Smartfony i laptopy podlegają udarom - więc ich trwałość jest znacznie niższa. Smartfon, nawet delikatnie traktowany zwykle po 3..4 latach zaczyna sprawiać problemy - cos się zawiesza, nie zawsze reaguje, gniazda niepewnie łączą, ...
Dotykowa obsługa ekranów jest przyjemna i wygodna ale nie koniecznie w aucie podczas jazdy. W takich warunkach ja osobiście wolę przełączniki i przyciski mechaniczne oraz obsługę głosową.
Dotykowość nie wszędzie się sprawdza, np. laptopy wygodniej obsługuje się myszką i klawiaturą, a próby zastąpienia tabletami i smartfonami standardowych laptopów ostatecznie nie wypaliły.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2022, 10:54:27 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Popieram Markida. Samochód powinien mieć multimedia, które działają stabilnie i pewnie. Co nie znaczy, że mają być stare. Ale generalnie filmów video i gier nie potrzebuję w aucie. Musi być AA, połączenie telefonu, obsługa głosowa i to wszystko. I ma to działać i się nie zawieszać.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Dotykowość nie wszędzie się sprawdza, np. laptopy wygodniej obsługuje się myszką i klawiaturą, a próby zastąpienia tabletami i smartfonami standardowych laptopów ostatecznie nie wypaliły.
Ja mówiłem akurat o samym ekranie, a nie obsłudze dotykowej, z tym się zgadzam, ale to też kwestia interfejsu. Sam dotykowy ekran środkowy, to dla mnie mus, po prostu zazwyczaj na postoju łatwiej jest coś zrobić, czy przesunąć mapę. Jak ktoś narzeka na ekran dotykowy, to polecam przejażdżkę nowym vw, albo mercedesem z dotykowymi przyciskami na kierownicy. Może można do tego można się przyzwyczaić, ale przy pierwszym kontakcie jest masakra.

pireus

• Gość
Jak ktoś narzeka na ekran dotykowy, to polecam przejażdżkę nowym vw, albo mercedesem z dotykowymi przyciskami na kierownicy.
W Mercedesie masz jednocześnie ekran dotykowy, przyciski na kierownicy z małym tuoch padem i touch pad i przyciski między siedzeniami. Takiej możliwości wyboru obsługi multimediów nie ma w żadnym samochodzie. No i oczywiście masz jeszcze obsługę głosową i nie musisz korzystać ani z dotyku ani z przycisków.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2022, 11:45:51 wysłana przez pireus »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
No i po kilku latach wszystko idzie w pizdu po gwarancji w sam raz. Automotive to ciężkie warunki pracy i porównywanie tego do telewizora czy komputera to inna para kaloszy - temperatury, wibracje, szoki termiczne, można by wymieniać. Doceniam ciulowy wyświetlacz od T i pewnie zamiennik z chin za 2k Teyesa czy czegoś tam innego szybciej padnie :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
Sam dotykowy ekran środkowy, to dla mnie mus, po prostu zazwyczaj na postoju łatwiej jest coś zrobić, czy przesunąć mapę.
Zgadzam się - na parkingu wygodnie jest obsługiwać ekran tabletu dotykowo, szkoda, że poza GM i Waze pozostałe nawigacje (Yanosik, Sygic, AmiGo, ...) w AA nie obsługują gestów.
I chętnie bym widział bardziej nowoczesny interfejs w RAVce na tym ekranie ale nie chciał bym aby przyciski zniknęły.
Nie podoba mi się ten postępujący w motoryzacji trend do zastępowania mechanicznych przycisków dotykowymi, to wszem ładnie wygląda i być może mniej kosztuje w produkcji ale jest znacznie mniej wygodne w obsłudze. Mechaniczne przyciski (jak jeszcze mają wybrzuszenia) łatwo używać nawet po ciemku bez patrzenia.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
Stryj na wiosną będzie zmieniał traktor, zapewnił, że bez telewizora przy kierownicy, ledów z tyłu i dynamicznych kierunkowskazów żadnego nie weźmie  :cool:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
A wiesz, że ostatnio spędzałem Święta na wsi i jak wsiadłem do traktora, to poczułem się jak za sterami samolotu.
Sorry za off...

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
Tak tu mówimy o żarówkach czy ledy czy zwykłe, że nie ma schowka na okulary przy panoramie itp. Tak czytam i coraz bardziej jestem zniesmaczony.
Moje zamówienie Rav4 to był spontan. Podjechałem, obejrzałem a że chciałem niezawodną hybrydkę no to zamówiłem.
Po tym zacząłem czytać forum i dowiedziałem się, że podwozie rdzewieje, że stan oleju się podnosi i jeszcze doszedł ten schowek którego nie ma przy panoramie i jeszcze ten zestaw naprawczy. Mocno wkurzyło mnie brak oświetlenia schowka pasażera, przycisków otwierania okien a najbardziej brak podświetlenia przycisków przy lusterku wstecznym.
Ale jak zobaczyłem, że przy panoramie nie ma oświetlenia drugiego rzędu to już przerosło moje najśmielsze nieoczekiwanie :|
W moim 10-cio letnim Reno Espas IV to wszystko mam a nawet więcej. Zaczynam się zastanawiać co za wynalazek zamówiłem.
Oby przyjemność jazdy powetowała te głupie niedoróbki.
Zdrówka
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2022, 23:09:52 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
A wszystkie guziki u mnie się świecą, mam koło a nie zestaw naprawczy. Czytałeś z taką samą uwagą, jak zastanawiałeś się nad wydaniem pieniędzy na auto ;) wspomniane tutaj przypadki są jednostkowe, przy skali sprzedaży można powiedzieć, że z autem się nic nie dzieje.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
Może tak było do roku 2021. Po lifcie 2022r wszystkie przyciski są podświetlane łącznie z tymi od panoramy. Jest schowek na okulary. Oswietlenie wnętrza jest w pełni led. Ja osobiście dodatkowo u dealera  zamówiłem Oswietlenie schowka pasażera,dodatkowe oswietlenie bagaznika oraz 4 dzwi pod uchwytami do otwierania 1050 zł z montażem. Piszę o wersja executive

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
W Sel nie znalazłem opcji dokupienia oświetlenia i dealer o takiej opcji nie informował mnie, niestety.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
Szczerze to mój dealer tez nie wiedział że jest taka opcja. Znalazłem to gdzieś na wyposażeniu dodatkowym w katalogu. Przedstawiłem mu zdjęcia z telefonu i stwierdził że faktycznie jest. Zapytał o koszt montażu w serwisie 350 zł. Nie chciałem mieć auta za ponad 200 tys żeby schowek nie był podświetlany.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl