Autor Wątek: Meta system BLE42 - doświadczenia z użytkowania  (Przeczytany 66140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cotz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Meta system BLE42 - doświadczenia z użytkowania
« dnia: 21 Lutego 2022, 19:51:06 »
Witajcie!

Mam prośbę do osób, które jeżdżą już jakiś czas z immobilizerem BLE42 o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Załóżmy, że system ma najnowszy firmware (bo i o takich problemach czytałem na tym forum) - czy z czasem nie ujawniły się jakieś ukryte niedogodności, które utrudniają życie? Czy komuś zdarzyło się musieć rozbrajać to coś za pomocą PIN-u (bo rozładowała się bateria w pilocie lub z innego powodu)? Według instrukcji procedura jest dość upierdliwa, zastanawiam się, czy taka jest faktycznie i czy przypadkiem w sytuacji awaryjnej nie trzeba spędzić długich minut na wielokrotnych, nieudanych próbach wciśnięcia przycisku we właściwym momencie, po wcześniejszym zliczeniu mrugnięć diody.

Czy ktoś zaobserwował jakieś inne dziwne zachowania tego modułu? Ja np. doświadczyłem czegoś następującego przy wyłączonym dostępie bezkluczykowym (RAV4 MY21):
- pilot od BLE zostawiłem w domu,
- odblokowałem drzwi kluczykiem,
- nie spojrzałem, że dioda BLE nadal miga (system uzbrojony), dotknąłem kluczykiem przycisku Start i wcisnąłem go - samochód zgodnie z założeniem nie uruchomił się...
Ale od tego momentu nie byłem w stanie już zamknąć samochodu za pomocą kluczyka - tak jakby kluczyk się zdezaktywował, musiałem wrócić po pilot od BLE do domu zostawiając otwarty samochód.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Meta system BLE42 - doświadczenia z użytkowania
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2022, 23:17:01 »
U mnie po roku użytkowania padła bateria w breloczku. PINu nie pamiętałem, więc szybciej było wsiąść w drugie auto, skoczyć do sklepu elektronicznego i dokupić baterię. Wymiana jest dość łatwa. Po tym już bez problemów napęd się uruchomił. Teraz już mam zapamiętany PIN i instrukcję wprowadzania PINu. Na wszelki wypadek kupiłem też zapasową baterię.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2022, 10:00:53 »
Około 2 tyg. temu serwisant z Meta System wgrał mi nową wersję oprogramowania do BLE42.
Po tych kilkunastu dniach mogę potwierdzić, że warto umówić się i wgrać nową wersję.
Immobilizer szybciej się dezaktywuje po wejściu do środka i nie miałem jak dotąd żadnego "zawahania" napędu po wciśnięciu START (tzn. konieczności ponownego wciśnięcia START).
w dziale RAV4 jest wątek na ten temat:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,51812.msg743995.html#msg743995

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marca 2023, 07:18:43 »
Użytkuje prawie rok. Mogę powiedzieć, że jedynym minusem jest praktyczny brak powiadomienia o rozładowanej baterii (jakaś dioda mruga dwa razy kiedyś tam...). Dzięki temu w życiu pojawiają się przygody jak kolegi powyżej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2023, 14:32:24 »
Nie wiem gdzie masz zamontowaną diodę od BLE - u mnie jest w dolnej części kokpitu po lewej stronie kierownicy - miejsce jest może i fajne - nie rzuca się w oczy, nie przeszkadza,
tyle, że siedząc za kierownicą kompletnie nie widzę tej diody (kierownica zasłania) przez co powiadamianie w praktyce nie działa.
Ale wożę zapasową baterię w podłokietniku i oczywiście scyzoryk by łatwo można rozebrać obudowę, już raz się przydało. ;)

Offline DarekPio

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:47:09 »
Czy do montowanego w ASO Toyoty przy zakupie pojazdu BLE42 otrzymaliście 1 czy 2 tzn. piloty do tego immobilizera?

Ja od Toyota Walder z Chwaszczyno do Yarisa Cross otrzymałem tylko jeden pilot do immobilizer, chociaż piloty do samochodu otrzymałem dwa.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2024, 21:58:39 »
Pisz do klient@toyota.pl.
Jest i tym dużo na forum, tak poza tym.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2024, 22:26:50 »
Witamy...tylko najpierw się przywitaj, bo Ci nie odpowiedzą, nie to co u nas :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

ciezki_paluch

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lutego 2024, 02:31:38 »
Czy do montowanego w ASO Toyoty przy zakupie pojazdu BLE42 otrzymaliście 1 czy 2 tzn. piloty do tego immobilizera?

Ja od Toyota Walder z Chwaszczyno do Yarisa Cross otrzymałem tylko jeden pilot do immobilizer, chociaż piloty do samochodu otrzymałem dwa.

Ja też dostałem jeden pilot do BLE i dwa do auta.
Wydaje mi się że to norma. Ze 20 lat temu dostałem coś podobnego - moduł ODIS - do poprzedniego auta, a zestaw klucz i pilot do alarmu razy dwa.
Od pani w salonie dostałem radę żeby sobie kupić bateryjkę CR2032 - a nawet dwie - wrzucić gdzieś do schowka i na wypadek rozładowania baterii w pilocie BLE na luzie sobie tą baterię wymienić na nową i odpalić auto bez problemu, zamiast odpalać auto kodem...

Offline Rosomak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca 2024, 22:13:59 »
Co możecie powiedzieć o skuteczności tego zabezpieczenia (BLE42)?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Marca 2024, 11:31:18 »
Skutecznie zaskakuje użytkowników pojazdu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marca 2024, 18:01:48 »
Przez rok i 15 kkm mnie nie zaskoczył. Czy mam rozumieć, że wszystko jeszcze przede mną?

Offline sviader44

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Kwietnia 2024, 17:05:08 »
W aucie za 200k pln nie powinny się dziać takie akcje. Nówka RAV4 unieruchomiona po przejechaniu 58 kilometrów. System meta nie reaguje. Nic się nie świeci, nic nie mryga. Dużo nerwów, bo autem pojechaliśmy do rodziny na Święta Wielkanocne. Trzeba było ściągać serwis/pomoc drogową w święta i zawracać głowę innym ludziom. Porażka po całości. Pan przyszedł, popatrzył, nie miał pomysłu. Ostatnią deską ratunku był 'reset' tego badziewia meta. Początkowo próbowaliśmy bezpiecznikami. Jednak po opisie nie udało się trafić, pod który bezpiecznik spece podpięli ten system. Wielkie wzburzenie i zdenerwowanie więc padła decyzja, że odłączymy akumulator (tył auta). Udało się. Wróciliśmy do domu na noc. Następnego dnia w Poniedziałek Wielkanocny udało się pojeździć 'koło komina'. Jednak we wtorek, chcę jechać do pracy i jednak powtórka z rozrywki - auto nie odpala, meta nie mruga... Porażka. Sprawa świeża, zobaczymy jak jutro zareaguje serwis toyoty. Bo straty moralne są masakryczne. W chwili kiedy auto było najbardziej potrzebne, to nie można było liczyć na tego Lidera Niezawodności i to dwa razy z rzędu!
PS: Tak Nam też powiedziano, że dobrze mieć zapasową baterię w schowku, ale tutaj cały system nie reagował. Nie chodzi o kluczyk. 

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Kwietnia 2024, 20:40:12 »
Wyciąć, zezlomować ten syf montowany wdlg schemtycznych instrukcji. Unikniesz wielu problemów w przyszłości w niespodziewanych momentach. Unikniesz wielu problemów ze zdalnym dostępem z apki telefonu, tematów z opóźnieniem przy odpalaniu, nie działającym przyciskiem START, wieczną wymianą baterii na zapas, szukaniem PIN kodów, stresem na święta, telefonami po assistance, rozładowaniami akumulatora etc...
Założyć indywidualne odcięcie. Tyle w temacie :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline sviader44

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Kwietnia 2024, 16:27:10 »
Wyciąć, zezlomować ten syf montowany wdlg schemtycznych instrukcji. Unikniesz wielu problemów w przyszłości w niespodziewanych momentach. Unikniesz wielu problemów ze zdalnym dostępem z apki telefonu, tematów z opóźnieniem przy odpalaniu, nie działającym przyciskiem START, wieczną wymianą baterii na zapas, szukaniem PIN kodów, stresem na święta, telefonami po assistance, rozładowaniami akumulatora etc...
Założyć indywidualne odcięcie. Tyle w temacie :)

Tak chyba będę musiał zrobić. Jestem po wizycie w serwisie. Pan powiedział, że wszystko jest ok. Po drodze pojechałem na zakupy. Nie mogę ruszyć z pod sklepu. Kpina i hańba. Idę odkręcać klemę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl