Autor Wątek: zmiana opon na letnie  (Przeczytany 9933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zorian

• Gość
Odp: zmiana opon na letnie
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Czerwca 2022, 19:42:05 »
Dziwna sprawa z tymi czujnikami ciśnienia i nie tylko. Ni stąd ni z owąd zaczął mi się świecić czujnik po wymianie na letnie koła (samemu) ale nie tak od razu ale po tygodniu i przejechaniu kilkuset km. Zrobiłem to co w instrukcji (między zegarami) ale nie ma żadnego potwierdzenia na ekranie tak jakby nie działało. Ale odczekałem te 15 minut i o dziwo zgasło. Co to tak długo robi? Podejrzewam, że idzie przez GSM do Internetu i Internetem do jakiegoś operatora Toyoty (mam włączoną usługę sieciową) który przyklepuje co tam się ustawi. Podobnie z radarem (aktywny tempomat) - zniknął w mocno deszczowy dzień w trasie, deszcz zelżał a radaru nie ma. Coś tam potem doczytałem, że musi złapać GSM żeby z powrotem włączyć. Po co mu GSM? I tak samo było z zanikiem czujników parkowania po odłączeniu aku - w garażu stał tydzień i odpalony wciąż zgłaszał brak czujników. Gdy tylko wyjechałem z garażu, za chwilę wszystkie działały. O czym to świadczy? Ano o tym, że moje alarmy świecą gdzieś jeszcze i ktoś ma dostęp do mojego komputera samochodowego.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Sierpnia 2022, 17:16:10 »
Czujniki ciśnienia miesiąc później jeszcze raz spróbowałem zaprogramować i tym razem miałem potwierdzenie z komputera. Naprawdę dziwnie to się zachowuje, jakby się uczyło. Ale nie uwierzę w sztuczną inteligencję w takim działaniu.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Sierpnia 2022, 14:08:18 »
Nikt nie ma dostępu do Twojego komputera pokladowego
Naturalne że po zmianie kół (nadajników w wentylkach) kontrolka po paru km zaświeci
Czujniki w kołach po zmianie zestawu kół należy przełączyć na drugi komplet(pod warunkiem że był wczytany drugi komplet) w zegarach i czas potrzebny na ich odczytanie to około 5 min po tej operacji czyli 5 min będzie jeszcze kontrolka kół swiecic
Transmisja sygnału nie odbywa się po GSM

Rozładowanie aku spowoduje reset ustawień czujnikow parkowania. Można je potem zaadoptować testerem lub pojeździć chwilę i centrala przyuczy się sama.

Odbicie fal radiowych podczas deszczu jest zaburzone stąd kontrolka radaru, która przy poprawie warunków zgasła.

Żadna tajemna magia

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Sierpnia 2022, 15:01:31 »
A co do wpisu @DarioT, to jest odwrotnie. Auto wychwyci drugi komplet kół jeśli to są klony czujników  (te same nr ID)
 Dwa różne komplety czujników OEM będą miały inne nr ID i takich "lewych" sczytań nie ma prawa być.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Września 2022, 19:41:26 »
Witam,
wprawdzie nie CH-R ale Auris TS HSD - 3 tygodnie temu wymieniałem w ASO koła z zimowych na letnie (17'') i z wyważeniem oraz programowaniem czujników zapłaciłem 137 zł. Zatem koszty porównywalne z niezależnym warsztatem. Dodatkowo serwisant wyjaśnił mi zgłoszoną przeze mnie uwagę - otóż zapytałem, czemu zawsze kiedy kiedy wjezdzałem do garazu to zapalala mi sie kontrolka (czujnik) cisnienia powietrza w oponach ? Pan spytał czy drugi komplet kol mam w garazu ? Mówie, że owszem. Otóż to - drugi komplet kol mial inne kody i wjezdzajac do garazu komputer je odczytywał i "glupiał". Wgrał mi te same kody do kol zimowych i letnich i rzeczywiście juz tego zjawiska nie ma. Tak wiec w moim przypadku warto bylo jechac do ASO.
Pozdrawiam

A co gdy zatrzymasz się na światłach obok innej Toyoty?  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl