Powielam temat z działu Auris bo temat tyczy się Corolli a dokładnie oleju wlewanego w ASO do Hybryd.
Chodzi o to że byłem na przeglądzie w ASO i mówiłem że do tej pory jeździłem na oleju 0W16 a oni wlali mi 0W20 bo powiedzieli że zmieniły się zalecenia i taki ma być.
W sumie jest mi to obojętne czy wlali 0W16 czy 0W20. Sam się zastanawiałem czy nie przejść z 0W16 na 0W20.
Na 5W30 w Hybrydzie to na pewno bym się nie zgodził.
Co ciekawe na stronie głównej Toyoty w dziale serwis podają tylko 2 typy oleju 5W30 do benzyny i Hybrydy i 0W20 do benzyny i Hybrydy nowej generacji.
https://www.toyota.pl/serwis-i-akcesoria/wymiana-oleju-i-filtraI chyba faktycznie serwisy ASO mają zalecane wlewać 0W20 do wszystkich hybryd 4 generacji i nowszych zamiast bawić się w dobieranie do każdego 0W20 czy 0W16 czy 0W8.
Może się ktoś dowie jak to wygląda w innych ASO ?
Był tu kolega
MasterBula co w ASO we Wrocławiu chyba pracuje !
PS. Chyba faktycznie ASO mają zalecenia wlewać olej do Corolli Hybrydy 0W20 bo jak się wybiera na stronie zakres przeglądu dla mojego silnika to zniknął olej 0W16 jako rekomendowany i jest tylko do wyboru 0W20 jako rekomendowany. A jeszcze pół roku temu jak sprawdzałem to był do wyboru 0W16 jako rekomendowany i 0W20 jako dopuszczalny to chyba ASO miał rację że się zmieniły zalecenia.