Autor Wątek: Corolla 2016 wibracje górnej części deski kokpitu  (Przeczytany 1880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla 2016 wibracje górnej części deski kokpitu
« dnia: 13 Marca 2022, 23:26:29 »
Przenoszę wątek na stronę główną, ponieważ forum E16 jest widoczne tylko po zalogowaniu, co zmniejsza ilość wyświetleń

Ostatnio zauważyłem, że przy prędkościach pow 100 km/h jadąc drogą ekspresową pojawiają się wibracje na górnej części kokpitu. Na nierównościach górna część deski (mniej więcej na środkowej części) po prostu drży. Wcześniej jakoś nie zwracałem w ogóle na to uwagi, ale teraz po prostu cały czas to widzę i zaczęło mnie to lekko mierzić. Czy ktoś z użytkowników Corolli mógłby sprawdzić czy takie coś też występuje? Dzieje się tak przeważnie na betonowych nawierzchniach autostradowych, czy drogach ekspresowych.
Spalanie - Motostat.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Corolla 2016 wibracje górnej części deski kokpitu
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2022, 15:20:31 »
u mnie nic takiego nie ma miejsca.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2022, 20:53:39 »
Ciężko mi stwierdzić od kiedy to coś występuje. Jedyne co robiłem przy kokpicie to wymieniłem radio, ale nie sądzę by to miało wpływ na te wibracje. Wygląda to jak takie lekkie falowanie dokładnie po środku na górnej desce, zależne od rodzaju nawierzchni. Nie mam pojęcia czemu się tak stało. Może jakieś powietrze dostaje się do środka i wprawia deskę w wibracje. Cholera wie.
Jutro jadę wyważyć opony, aby wyeliminować wibrację z kół, chociaż ani na kierownicy, ani na podłodze nic nie czuję.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2022, 21:37:19 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2022, 16:19:52 »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2022, 16:36:20 »

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2022, 07:48:40 »
Koła zostały wyważone i zamienione przód tył. Niestety nic to nie dało. Drżenie górnej deski nadal występuje. Odcinek badawczy S3 Bolków-Lubin. Czasami drży mniej, czasami mocniej, zależne od rzodzaju nawierzchni. Macając deskę organoleptycznie, nie ma tam nic co by ją usztywniało, jakiś klip itp. Po prostu pod lekkim naciśnieciu palcami, cała góra się ugina. Sądzę, że ta przypadłość będzie w każdej Corolli i Aurisie ponieważ nic się nie zmieniło od 2016. Trzeba obserwować miejsce na odcinku jak się kończy daszek licznika do poduszki pasażera. Mniej więcej w połowie szerokości deski (w miejscu gdzie lekko opada ku szybie) widać jej drżenie. Kładąc nawet rękę podczas jazdy na desce czuć, jak mocno przenoszone są tam wibracje
Spalanie - Motostat.pl

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
Spalanie - Motostat.pl

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marca 2022, 15:39:27 »
Mialem ten problem z drżeniem deski ale w1;4 d4d przy obrotach 1800-2000 mega wibracje. Pomogło wypalanie dpf powód zbyt niskie obroty do do 6 biegowej skrzyni biegów co powodowało chore drżenia. Dpf wypalony wymuszeniem dluga trasa pare razy opor na tych obrotach i ustabilizowało się. Ale w benzyniaku ciężko stwierdzić

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marca 2022, 09:12:43 »
Zdemontowałem panel radia, i pomiędzy kanałami powietrza a górną częścią deski włożyłem na wcisk gumowe elementy, co by ją nieco usztywnić. Po testach drgania deski zniknęły ze środkowej części, natomiast nadal niewielkie pozostają w miejscu jak kończy się daszek licznika, ale jest to na tyle małe, że nie ma potrzeby ingerencji i ściągania licznika.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl