Autor Wątek: [T27] Korekty paliwowe i błąd P2196 2.0 benzyna  (Przeczytany 2379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lecheoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27 2.0
[T27] Korekty paliwowe i błąd P2196 2.0 benzyna
« dnia: 14 Marca 2022, 21:52:47 »
Cześć. Mam problem ze swoim avensisem 2.0 benzyna 2009r. Potrzebuje znać wartości w jakich powinny mieścić się korekty benzynowe. Mam założoną instalację LPG, wcześniej osoba która zakładała instalację nie ogarnęła tematu. Teraz trafiłem do osoby ogarniętej która reguluje po korektach, tylko ma problem, że na PB jest sporo na minus. Na razie ustawił po tych korektach, ale wyrzuca błąd P2196. Czyli za bogata mieszanka. Ewentualnie w jakich sposób mogę skasować adaptację i skasować korekty by pojeździć na PB. Wdzięczny byłbym też jakby ktoś napisał jakie ma wartości MAF na postoju w silniku 2.0 i tylko na włączonym zapłonie.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2022, 21:56:56 wysłana przez Lecheoo »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: [T27] Korekty paliwowe i błąd P2196 2.0 benzyna
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2022, 09:57:35 »
Wysłałem ci prywatną wiadomość, kasowanie korek to wyjęcie bezpiecznika od ecu, lub akumulator odpiąć na chyba z 30 minut, po tym zabiegu może być adaptacja biegu jałowego i szalejące obroty, warto przekręcić bez odpalania na kilka sekund stacyjkę z 2 razy, wcisnąć gaz do dechy bez odpalania, potem odpalić i czekać aż się rozgrzeje wyłączyć wszystkie odbiorniki nawiew itp. potem włączyć i się przejechać. Korekty długie powinny być plus minus najlepiej 3 max do 6 przed regulacją gazu jak pamiętam. MAF niby między 1-3 myślę, że około 2 przy obrotach 700, bez odpalania po przekręceniu kluczyka MAF powinien wskazywać poniżej 0,29 g/sek. Oczywiście gaz butla zakręcona bezpiecznik od sterownika gazu wyjęty by nie mieszało w korektach na samej benzynie.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2022, 10:14:52 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2022, 10:22:20 »
Mówisz o korektach krótko czy długoterminowych. Gaz powinieneś regulować po korektach bieżących krótkich. Korekty długie na minus to właśnie efekt złego składu mieszanki gazowej wcześniej.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2022, 10:52:13 »
Jeżeli korekty krótkie są na ostrym minus to długie zmienią się też na np: -12 i potem krótkie mogą być -+ 6, ale czasami sięgać -25 co jest coś nie tak. Ja nie mam gazu i 1,8 benzyna walczę z dławieniem na podjazdach pod wniesienie i mocniej wciśniętym gazem.
Co najpierw zauważyłem po skasowaniu korek na biegu jałowym krótkie korekty od razu na minus przy jeździe po mieście nawet czasami -25 krótkie co powoduje, że korekty długie spadały -3,-6,-8 do -10 nawet i auto nie jedzie dobrze i te dławienie. Serwis twierdzi, że niby są jakieś mapy krótko dystansowe i zaleca wykasowanie korekt i jazdę przez kilka dni do tygodnia na max. 3 biegu i niby to pomoże, dziwna sprawa.
Ja czyściłem masy, wyjmowałem i wkładałem bezpieczniki i styki różnych czujników czyściłem oraz wlałem preparat do czyszczenia wtrysków przegoniłem auto i niby lepiej długie -6. Przejechałem 12 kilometrów na max 2 biegu i korekta długa -4 potem -2. Na trasie korekty ładne długie bliskie 0 4,5,6 bieg ale tam zawsze były ok. potem długie -1,5 do +1,5 praktycznie na wszystkich biegach i na jałowym i podczas jazdy. krótkie też ładnie. I jak to wytłumaczyć choć przydławienie jeszcze czasami występuje to korekty naglę super. Czy muszę jeździć kilka dni na max 3 biegu i kręcić obroty, bo Toyota sobie jakąś eko mamę zastosowała gdy jeździ się spokojnie po mieści i jak chcesz potem przyspieszyć to się auto muli i dławi? 

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2022, 11:17:08 »
Cześć. Mam problem ze swoim avensisem 2.0 benzyna 2009r. Potrzebuje znać wartości w jakich powinny mieścić się korekty benzynowe. Mam założoną instalację LPG, wcześniej osoba która zakładała instalację nie ogarnęła tematu. Teraz trafiłem do osoby ogarniętej która reguluje po korektach, tylko ma problem, że na PB jest sporo na minus. Na razie ustawił po tych korektach, ale wyrzuca błąd P2196. Czyli za bogata mieszanka. Ewentualnie w jakich sposób mogę skasować adaptację i skasować korekty by pojeździć na PB. Wdzięczny byłbym też jakby ktoś napisał jakie ma wartości MAF na postoju w silniku 2.0 i tylko na włączonym zapłonie.
Może ten temat ci pomoże dotyczy Yarys ale błąd ten sam i sonda przed katem główna przyczyna, oczywiście świece przepustnica i wtryski też do sprawdzenia. https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,28965.135.html

Offline Lecheoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2022, 16:03:42 »
Sondę wymieniłem na nową oryginalną i to samo. Ogólnie podstawowe rzeczy sprawdzone jak świece, przepustnica, szczelność. Muszę sprawdzić jeszcze wtryski i spróbować właśnie pojeździć max na 3 biegu, może to pomoże. Ostatnio byłem u elektronika który skasował wszystkie adaptacje. Pojeździłem ponad 120km, i się okazało, że jak przed skasowaniem miałem długoterminową korektę -6.3% to po skasowaniu jeszcze więcej -8%. Najciekawsze, że przy hamowaniu silnikiem, czy po prostu puszczeniu gazu korekty krótkie idą sporo na minus i po pewnym czasie dopiero zbliżają się ku zeru. Czyli mam podejrzenie zacinającego się wtrysku. Dlatego nic dziwnego, że na LPG wyrzuca błąd za bogatej mieszanki. Muszę ogarnąć na PB, żeby korekta była bliska 0, a potem na regulacje LPG według korekt.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2022, 16:45:21 »
Dokładnie miałem to samo z korektami, choć gazu nie mam, gdzieś czytałem, że najlepiej na głębokiej rezerwie zalać środek do czyszczenia wtryskiwaczy odpalić na 10 minut podnieść obroty do 2000, a następnego dnia zalać z pół balu paliwa. Ja mam korekty teraz ok. Choć jak pisałem przejechałem 12km max 2 bieg, a środek wlałem na połowę baku. Teraz zamierzam przejechać z 12 km ciągle na 3 biegu jak znajdę odcinek odpowiedni no i chyba zaleje drugą butelkę środka jak będzie rezerwa, choć korekty mam już ładne, ale te przydławienia szarpania czasami jeszcze są. Zamówiłem świece jeszcze do zmiany Denso IXEH20TT irydowe może lepsze od oryginałów niby do gazu, którego nie mam, ale oryginały mają już 80tyś nalotu to już warto zmienić.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Marca 2022, 12:13:05 »
Zmieniłem świece na te irydowe Denso IXEH20TT, były wkręcone przez serwis o dziwo nie Toyoty tylko Denso SC16HR11 platynowe niby takie też dopuszcza Denso choć ciepłota inna 16 nie 20 dziwne? były w silniki jakieś  70tyś, po zmianie na irydowe auto nie do poznania przyspiesza płynnie i  lepszy kop, oby te szarpania też znikły na 2 biegu głównie przy jeździe pod wzniesienie! z czym walczę od dłuższego czasu, dodatkowo wlałem teraz jeszcze ten środek na wtryski pochodził 5 minut na jałowym i przejechałem się jeszcze na rezerwie z tym środkiem z 5 km, a jutro dopiero zatankuje!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl