Witam i pozdrawiam szanownych Forumowiczów.
Od ok. 2 miesięcy jestem zadowolonym posiadaczem AVE kombi 1,6 VVTi (111 KKm). Przejrzałem tematy na forum i znajdujętutaj istną kopalnięwiedzy na temat naszych samochodów. Od razu odnalazłem tematy, które również mnie dotyczą min. nierówne obroty na biegu jałowym (u mnie pomiędzy 600 a 1000), kłopot z wadliwym olejem (poprzedni właściciel zmieniał gwarancyjnie pierścienie po ok. 65 KKm – no właśnie: podobno po takiej interwencji gwarancja na silnik biegnie od początku – to prawda??? – 100KKm czy 3 lata???).
Teraz, jak siętroszkęodkułem po zakupie chcęzmienić olej, po lekturze forum zdecydowałem sięna Mobil 1. Mam jeszcze jedną dolegliwość, która mi przeszkadza i w związku z tym prośbęo radę, tudzież wskazanie sposobu rozwiązania problemu: otóż przy średnich prędkościach obrotowych silnika (ok. 2000 – 3500 obrotów), tak mi sięwydaje, słyszę„grające” zawory – tak jakby coś uderzało z dużą częstotliwością o pokrywęsilnika, nie głośno, ale jednak. Proszęmnie nakierować, co może być przyczyną: luzy zaworowe, zużyte popychacze, a może mam rozrząd do wymiany? Proszęrównież o radę: co oprócz oleju i filtra oleju powinienem wymienić w nowo kupionym samochodzie używanym.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie rzymskim AVE!!! :D