Autor Wątek: AVE '01 - mam i jestem zadowolony (świeży użytkownik)  (Przeczytany 10469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gop13

• Gość
AVE '01 - mam i jestem zadowolony (świeży użytkownik)
« dnia: 08 Lipca 2005, 08:14:39 »
Witam i pozdrawiam szanownych Forumowiczów.
Od ok. 2 miesięcy jestem zadowolonym posiadaczem AVE kombi 1,6 VVTi (111 KKm). Przejrzałem tematy na forum i znajdujętutaj istną kopalnięwiedzy na temat naszych samochodów. Od razu odnalazłem tematy, które również mnie dotyczą min. nierówne obroty na biegu jałowym (u mnie pomiędzy 600 a 1000), kłopot z wadliwym olejem (poprzedni właściciel zmieniał gwarancyjnie pierścienie po ok. 65 KKm – no właśnie: podobno po takiej interwencji gwarancja na silnik biegnie od początku – to prawda??? – 100KKm czy 3 lata???).
Teraz, jak siętroszkęodkułem po zakupie chcęzmienić olej, po lekturze forum zdecydowałem sięna Mobil 1. Mam jeszcze jedną dolegliwość, która mi przeszkadza i w związku z tym prośbęo radę, tudzież wskazanie sposobu rozwiązania problemu: otóż przy średnich prędkościach obrotowych silnika (ok. 2000 – 3500 obrotów), tak mi sięwydaje, słyszę„grające” zawory – tak jakby coś uderzało z dużą częstotliwością o pokrywęsilnika, nie głośno, ale jednak. Proszęmnie nakierować, co może być przyczyną: luzy zaworowe, zużyte popychacze, a może mam rozrząd do wymiany? Proszęrównież o radę: co oprócz oleju i filtra oleju powinienem wymienić w nowo kupionym samochodzie używanym.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie rzymskim AVE!!!   :D
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2008, 14:41:13 wysłana przez Janmor »

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
AVE '01 - mam i jestem zadowolony (¶wie¿y u¿ytkownik)
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2005, 09:27:36 »
jeśli nie jesteś pewnien kiedy była ostatnia wymiana (i czy rzeczywiście była) , to na samym początku wymień rozrząd, bo będzie bolesna strata w przypadku pęknięcia paska czy napinacza.

Co do Twojego problemu, to niestety nie znam sięza bardzo :(

gop13

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2005, 09:39:09 »
Dzięki.
Czy może ktoś wie gdzie w W-wie dobrze i w miaręniedrogo to zrobią???

AVE!!!

andnn

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2005, 11:05:32 »
Rozrządu wynieniac nie musisz, silniki VVTI nie mają paska tylko łańcuch - rozrząd jest (przynajmniej teoretycznie) bezobsługowy

Pozdr

And

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2005, 12:30:42 »
gop13, przyjedz do radomia zrobia Ci to za polowe ceny warszawskiej jezeli rzeczywiscie VVTI 1,6 ma lancuch to sie ciesz:) a zawory moga grac od oleju slabego

gop13

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2005, 17:07:08 »
No tak, sięzgadza, kiedyś pani w ASO powiedziała mi dokładnie to samo, że jest łańcuch, i że wymienia sięto w ekstremalnych wypadkach.
Teraz wlejęporządny olej i zobaczę- póki co, jeździ na jakimś badziewnym Castrolu 5W30 wg książki serwisowej.
Bubu - daj jakiś namiar na Radom - daleko nie jest, a w razie powżniejszych niespodzianek mogęsięwybrać.

AVE!!!

T.N.

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2005, 17:22:36 »
Cytat: gop13
wymienia sięto w ekstremalnych wypadkach

He, he, to tutaj jeden kolega miał taki ekstremalny wypadek i wymienił łańcuch i osiem zaworów po redukcji z piątki na dwójkę:)

T.

gop13

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2005, 18:58:58 »
Cytat: T.N.
He, he, to tutaj jeden kolega miał taki ekstremalny wypadek i wymienił łańcuch i osiem zaworów po redukcji z piątki na dwójkę

oooops...
no cóż cest la vie - nie wszystko może sięudać
a propos oleju silnikowego: to ile leje sięprzy wymianie do AVE 1,6 VVTi???

AVE!!!

AdaÂśko

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lipca 2005, 22:08:16 »
Siemanko w sprawie wymiany pierścieni. To nie prawda żęgwarancja biegnie od początku.Ale muszępowiedzieć jedno, że silniczki VVTi są super łańcuch rozrządu ,zmienne fazy ale wadą jest to że są zbyt wyżyłowane i dość często biorą olej.W związku z tym cęściej niż w poprzednich modelach wymienia siępięrścioneczki.Ja mam 1.8 i też to zrobiłem udało mi sięjezcze na gwarancji. Pozdrawiam wszystkich

AdaÂśko

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lipca 2005, 22:19:50 »
Ach jeszcze jedno w sprawie zaworów grających.Sprawdz czy nie jest zbyt niski poziom oleju.Może siętak dziać jak jest za mało oleju.A VVTi ma łańcuch bankowo.Pozdrawiam raz jeszcze

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lipca 2005, 23:18:22 »
zgadza sięz tym paskiem, nie zwróciłem uwagi, że to VVTi

gop13

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lipca 2005, 00:34:50 »
Cytat: Adaśko
Sprawdz czy nie jest zbyt niski poziom oleju.Może siętak dziać jak jest za mało oleju.

wiem, wiem - kiedyś przygrzałem Opla AstręClasic aż mu siękontrolka zaświeciła i temu to dopiero grały zawory, ale u mnie poziom oleju ok., na początek skłonięsięku dobrej radzie Bubu i olej zmienię, może sprawdzęjakieś luzy zaworowe tudzież stopień zużycia elementów kołozaworwych.

AVE!!!

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lipca 2005, 23:57:11 »
kiedys tak mialem w opelku zawory graly jak w starym polonezie wymiana oleju+filtra rozwiazala problem

gop13

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lipca 2005, 09:03:44 »
Cytat: Bubu
kiedys tak mialem w opelku zawory graly jak w starym polonezie wymiana oleju+filtra rozwiazala problem

no to po niedzieli warsztat i zobaczymy.
Zapytam ponownie: może ktoś pamięta ile litrów oleju silnikowego leje siędo 1,6 VVTi???

AVE!!!

topol

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lipca 2005, 15:12:21 »
Cytat: gop13
Dzięki.
Czy może ktoś wie gdzie w W-wie dobrze i w miaręniedrogo to zrobią???

AVE!!!

Na przykład firma AutoRad, ul. Regulska 61, Warszawa, tel 667 71 48.
Na pewno zrobi dobrze i solidnie i nienazbyt drogo.
Sam z niego korzystałem (dopóki nie wyprowadziłem sięna wieś i nie znalazłem wartsztatu porównywalnego) jak również korzysta z niego mój brat i ojciec.

Pozdrówka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl