Autor Wątek: Corolla 1.8 Hybrid LPG , Gwarancja , Przegląd , Montaż- Opinie  (Przeczytany 53235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Odp: Corolla 1.8 Hybrid LPG , Gwarancja , Przegląd , Montaż- Opinie
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Sierpnia 2022, 20:04:22 »
Wiarygodny czy nie, na papierze wygląda to imponująco. W poprzednim samochodzie musiałem zmieniać komplet średnio co 40k. Ale to nie była hybryda, więc ciężko mi powiedzieć, jak to wygląda w przypadku samochodów z tym napędem.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Sierpnia 2022, 02:52:17 »
Możliwe. W Auris HSD niefirmowe tanie klocki wytrzymały na przodzie 200tys.km.

Offline Corolla2019Hybrid1.8Kombi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Sierpnia 2022, 10:27:24 »
Wynik imponujący trzeba przyznać. A powiedz mi jak z zaciskami? Bo czasem jest tak w przypadku hamulców, które nie są zbytnio eksploatowane, że występuje problem z zaciskami. Stąd moje pytanie.

Hamulce działają idealnie, zresztą tak jak wszystko inne w tym samochodzie. Jeżdżę codziennie na taryfie około 300km więc to nie jest tak, że "hamulce nie są zbytnio eksploatowane" jak to ująłeś... ja bym powiedział, że są eksploatowane regularnie tzn. codziennie ale w sposób delikatny, jeżdżę stylem można powiedzieć "eco-driving", staram się wykorzystać potencjał jaki drzemie w tej hybrydzie i to mi się jak widać udaje... widać to po znikomym zużyciu hamulców oraz po niskim spalaniu, widać też po wymianie oleju, mój mechanik twierdzi, że wylewam czysty, kompletnie niezużyty olej, wizualnie wygląda dokładnie tak samo jak ten nowy który wlewam co 15 tysi km

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Sierpnia 2022, 10:34:38 »
To wynik niewiarygodny, a nie imponujący. Nie robić hamulców do max. 150 tys. to ok., rozumiem, ale 240???? Nie wierzę. Trzeba by zapytać kolego przmor, czy to możliwe.

rozumiem Twój sceptycyzm, sam nie wiem czy bym uwierzył "komuś z Internetu" gdybym nie miał własnych doświadczeń... To moja pierwsza hybryda więc sam jestem niezwykle pozytywnie zaskoczony osiąganymi wynikami. Zatem niedowiarkom nie pomogę... pewnie musiałbyś mnie znać osobiście żeby tak po prostu dać wiarę... no cóż, takie życie. W każdym razie zajrzałem tu na forum żeby znaleźć instrukcję wymiany płynu chłodniczego bo będziemy przed zimą wymieniać pierwszy raz, a mój mechanik jest z ASO Renault więc Toyot nie robił i nie wiem gdzie należy spuścić płyn... no i przy okazji zobaczyłem ten wątek więc się odezwałem - a nóż komuś się przydadzą moje informacje... o ile zdecyduje przyjąć je na wiarę..   Dodam, że mój kolega z identycznym autem, podobnym przebiegiem i również TAXI zmienił już klocki i tarcze z przodu ale on ma znacznie bardziej agresywny styl jazdy czyli zwykle szybciej przyspiesza i gwałtowniej hamuje

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Sierpnia 2022, 13:24:56 »
Codziennie robisz po 300km? Dzień w dzień? Pracujesz po 16 godzin?

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Sierpnia 2022, 14:21:32 »
ja bym powiedział, że są eksploatowane regularnie
Pisząc, że nie są zbytnio eksploatowane miałem na myśli to, że jeżdżąc delikatnie w znacznej mierze za hamowanie odpowiada silnik, a dopiero w dalszej kolejności są to hamulce. Powiedz mi tylko jak z tymi zaciskami. Były rozbierane i czyszczone, czy podobnie, jak tarcze i klocki nie wymagały żadnej ingerencji?
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Sierpnia 2022, 15:20:25 »
Aby zatrzymać auto w miejscu klocki hamulcowe muszą się zacisnąć. Po 340tys.km hybrydą nic przy zaciskach nie było u mnie robione bo działają tak jak powinny. Problem jest za to u mnie z tylnym kołem bo ręczny nie odbija od bardzo sporadycznego jego używania.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Sierpnia 2022, 15:35:30 »
przmor - napisałeś:
Problem jest za to u mnie z tylnym kołem bo ręczny nie odbija od bardzo sporadycznego jego używania.
Czy tylko z jednym kołem? Ręczny może nie odbijać z powodu zapieczonych/spiepszonych zacisków...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Sierpnia 2022, 17:06:48 »
Z jednym kołem. Na badaniu technicznym diagnosta pokazywał mi że nie odbija dźwignia pociągana linką ręcznego ale dopiero jak mój mechanik się tym zajmie to okaże się gdzie jest problem.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Sierpnia 2022, 10:50:56 »
Codziennie robisz po 300km? Dzień w dzień? Pracujesz po 16 godzin?

W Sierpniu mam na tą chwilę 22 dni przepracowane średnio po 8,5 godziny i 217km na dzień (średnio oczywiście oznacza, że w niektóre dni mniej a inne więcej...)

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Sierpnia 2022, 10:52:53 »
Pisząc, że nie są zbytnio eksploatowane miałem na myśli to, że jeżdżąc delikatnie w znacznej mierze za hamowanie odpowiada silnik, a dopiero w dalszej kolejności są to hamulce. Powiedz mi tylko jak z tymi zaciskami. Były rozbierane i czyszczone, czy podobnie, jak tarcze i klocki nie wymagały żadnej ingerencji?

nic nie grzebałem przy hamulcach, wszystko chodzi idealnie,
nie mam długich przerw - wielodniowych, nawet na wakacjach trochę auto jest użytkowane, pewnie brak przerw ma tu znaczenie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Sierpnia 2022, 10:54:19 »
Aby zatrzymać auto w miejscu klocki hamulcowe muszą się zacisnąć. Po 340tys.km hybrydą nic przy zaciskach nie było u mnie robione bo działają tak jak powinny. Problem jest za to u mnie z tylnym kołem bo ręczny nie odbija od bardzo sporadycznego jego używania.

ja mam ustawiony ręczny na automatyczne działanie przy ustawieniu drążka na "P" więc wiele razy dziennie jest w użyciu - nie zastanie się więc

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Sierpnia 2022, 10:55:02 »
Możliwe. W Auris HSD niefirmowe tanie klocki wytrzymały na przodzie 200tys.km.

No, to teraz zdecydowanie wierzę :-) bo dotychczas czytałem, że klocki i tarcze w hybrydzie wytrzymują 120 - 150 tys., a to i tak dużo w porównaniu do niehybrydy.

sam nie wiem czy bym uwierzył "komuś z Internetu" gdybym nie miał własnych doświadczeń

Ja już wierzę bez Internetu. Kolega przmor jest dla mnie bardzo wiarygodny :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Sierpnia 2022, 11:06:43 »
Corolla2019Hybrid1.8Kombi - ostatni Twój post w którym cytujesz mój, nie jest moim postem, a przmora.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Sierpnia 2022, 12:04:40 »
@Corolla2019Hybrid1.8Kombi średnio 200 a 300km dziennie robi różnicę dlatego zapytałem. Średnia prędkość w mieście 20-25km/h a piszesz, że jeździsz przepisowo więc żeby przejechać 300km potrzeba 12-15h ciągłej jazdy bez przerw.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl