Autor Wątek: Przyszłość Camry  (Przeczytany 16601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
Przyszłość Camry
« dnia: 16 Marca 2022, 22:55:31 »
Jaka będzie Waszym zdaniem przyszłość Camry? Zniknie z rynku (przynajmniej w naszym kraju) czy pozostanie jeszcze przez długie lata?
Na razie jeszcze jest i przechodzi drobne modernizacje (https://www.youtube.com/watch?v=pDCxSHxHqQ4), ale właśnie drobne. Dlaczego nie ma czegoś więcej? Bo już się nie opłaci inwestować w schyłkowy model czy też model jest tak dobry, że nie potrzeba go zmieniać?

KubaCamry

• Gość
Odp: Przyszłość Camry
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2022, 23:05:02 »
Zobaczymy :)
Dziś jest taka moda, że kupuje się suv’a bo do sedana trzeba się schylić żeby wsiąść. Jednocześnie dwa razy w tygodniu odwiedza się trenera personalnego…  <zalamka>.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2022, 00:32:15 »
do dostawczaka tez nie muszę się schylać jak wsiadam  , a jakoś nie widzę żeby sąsiedzi rzucali sie na ten typ auta.
Moda zawsze była na coś i to nie jest wymysł naszych czasów.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2022, 08:38:01 »
Camry jest nieprzerwanie produkowana od 40 lat. Powstało już chyba 9 generacji tego modelu z czego ostatnia 4 lata temu - moim zdaniem nie wygląda to jak "schyłkowy model". Poza tym Camry to najlepiej sprzedający się samochód w stanach (tzn. był zanim powstały SUV-y). No i "CAMRY" znaczy "korona" - nie sądzę, by TOYOTA pozwoliła sobie na likwidację ukoronowania swoich osiągnięć. :)
Myślę raczej, że jeśli kolejne nadchodzące mody będą omijać dziadkowe sedany i sprzedaż camry będzie spadać, to może pojawią się jakieś nowe wersje... camry cross, camry verso.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2022, 09:09:40 »
... a może Camry 10 lub 11 generacji będzie już crossoverem? Albo suv-em?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2022, 09:16:17 »
W UE Camry raczej poniosła porażkę. Tzn nie trafiła do grupy docelowej i nie stała się autem prezesów niższego szczebla czy flotowym, a nawet w wielu krajach nie ma jej w sprzedaży. Przedstawiciele handlowi również raczej nie docenili niskiego spalania i niewygórowanej ceny.
O ile ja lubię swój samochód, to brak europejskiego "śladu" jest dla mnie sporym minusem. Nie chcę porównywać z wiodącymi europejskimi markami, ale nawet drzwi ładniej zamykają się w europejskim Yarisie. Nie wspomnę o nowych produkcjach KIA, bo to moim zdaniem powoli robi się inna liga, nawet wobec europejskich Toyot. Mam wrażenie, że ktoś rano się obudził i zdecydował o sprzedaży Camry w Europie. Generalnie potencjalny problem widzę taki, że za kilka lat będzie problem ze z odsprzedażą za cenę godną używanej Toyoty.
Pomijam kwestię sedana, bagażnika dachowego i przyczepy, ale sama fraza "Camry" będzie frazą egzotyczną w wyszukiwarkach giełd motoryzacyjnych.
Yaris cross czy Corolla cross... tu rozciągamy nazwę modelu, który bazowo jest doskonale rozpoznawalny. O Camry kiedyś każdy słyszał, ale obecnie niestety mało kto go widział.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2022, 09:21:54 wysłana przez surrender »

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2022, 10:23:01 »
"Camry" będzie frazą egzotyczną w wyszukiwarkach giełd motoryzacyjnych.
[...] O Camry kiedyś każdy słyszał, ale obecnie niestety mało kto go widział.

I powiem Wam, że dla mnie to był jeden z powodów dla którego ją kupiłem :)
Byłem wcześniej w salonach VW i Skody... nie mam nic do tych samochodów, ale ich "wszechobecność" mnie zniechęca. Na parkingu pod moim biurem co drugie auto to jakaś skoda, albo passat, a Camry - tylko moja :)
Nie martwię się też małą popularnością przy odsprzedaży. Do tej pory miałem same rzadko spotykane samochody (kia sephia, dodge neon, toyoty MR2 i Carina, nissan primera...), wszystkie automaty (a przypominam, że jeszcze niedawno ktoś kto kupował w Polsce automat uchodził za szaleńca) i chyba tylko przy dodge'u musiałem ponawiać ogłoszenie. Pozostałe sprzedawały się po jednej publikacji. Natomiast znajomi, którzy w tym czasie próbowali sprzedać popularne A4 i Astra (manuale i diesle) wystawiali ogłoszenia wielokrotnie, mieli mnóstwo oglądających i za każdym razem tekst od kupującego "mamy w okolicy jeszcze kilka do obejrzenia". W efekcie kończyła im się cierpliwość i wreszcie obniżali cenę, by kolejny oglądający nie odjechał.
Myślę więc, że przy odsprzedaży - mała popularność to zaleta.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2022, 14:11:16 »
Moim zdaniem nie zniknie, ale prędzej czy później ewoluuje do napędu elektrycznego. Jak wiadomo piętą achillesową aut elektrycznych jest zasięg, a ten zależy w dużym stopniu od oporów, w tym aerodynamiki. Bryła Camry sprzyja aerodynamice,a Toyota jest marką bardzo konserwatywną i trzyma się swoich wewnętrznych marek (nazw modeli).
Więc moim zdaniem Camry nie zniknie na są świecie, w Polsce moim zdaniem również. Toyota musi mieć dużego sedana, bo dla części klientów corolla jest za mała a lexus za drogi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marca 2022, 14:49:50 »
Generalnie sedany klasy średniej "umierają" jeden po drugim w EU. Broni się tylko klasa premium.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marca 2022, 19:13:02 »
Przede wszystkim w krajach starej UE samochody w wersjach bazowych ( tzw. golasy ) praktycznie się nie sprzedają. Z kolei Camry z pełnym wyposażeniem byłaby tam niepotrzebną konkurencją dla droższego Lexusa. Camry w UE ma szansę na biedniejszych rynkach UE gdzie z racji ceny Lexus raczej nie stanie się hitem sprzedaży. W dobie zapaści gospodarki europejskiej paradoksalnie sytuacja tańszej Toyoty ulega wzmocnieniu.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2022, 19:15:10 wysłana przez Calamardo »

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marca 2022, 20:13:05 »
Moim zdaniem nie zniknie, ale prędzej czy później ewoluuje do napędu elektrycznego. Jak wiadomo piętą achillesową aut elektrycznych jest zasięg, a ten zależy w dużym stopniu od oporów, w tym aerodynamiki. Bryła Camry sprzyja aerodynamice,a Toyota jest marką bardzo konserwatywną i trzyma się swoich wewnętrznych marek (nazw modeli).
Camry nie zniknie na są świecie, w Polsce moim zdaniem również. Toyota musi mieć dużego sedana, bo dla części klientów corolla jest za mała a lexus za drogi.
No ale i tak camry jest w POLsce i to juz duzo bo wiele krajow nie ma tego auta, corolla to najwiekszy sedan  Wlochy Grecja Portugalia ,  camry brak w ofercie

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marca 2022, 20:26:58 »
Włochy czy Portugalia tam masz Lexusa ES - bardziej prestiżowy a przy porównywalnym wyposażeniu z Camry różnica w cenie niewielka. To, że ja wolę nie rzucać się w oczy to moje zboczenie. Ale na południu Europy ludzie wolą szpan. Z kolei w Niemczech zakup drogiego, zagranicznego samochodu odbierany jest jako brak patriotyzmu.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2022, 20:30:21 wysłana przez Calamardo »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Marca 2022, 21:09:37 »
No camry ma co nadrabiac. Chocby przydalby sie naped 4x4 chociazby z lexusa nx2 350h. Dwa jakosc jest daleka od czegos na dzisiejsze standardy. Hyundai kia odskoczyly. Taka mazda cx60 wrecz powala na kolana.
A co do sedanow? Mam nadzieje ze wojna troche namiesza w dyrektywach uni europejskiej i wroci wiecej wolnosci. Sedany nie umarly. Bmw 3 bmw 5 audi a4 mercedes c mercedes e to sa auta sprzedajace sie w setkach tysiecy i nie widac by niemcy nie chcieli nimi jezdzic. Wielu ludzi zdaje sobie sprawe z ograniczen suvow i nie zamierza rezygnowac z cichej jazdy z predkosciami 200km/h plus
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2022, 21:11:39 wysłana przez Piwo »

Offline Tyson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marca 2022, 21:19:11 »

. Sedany nie umarly. Bmw 3 bmw 5 audi a4 mercedes c mercedes e to sa auta sprzedajace sie w setkach tysiecy i nie widac by niemcy nie chcieli nimi jezdzic.
Powyższe auta mają też wersję kombi, pytanie jaki odsetek sprzedaży to sedan? VW passata w sedanie już uśmiercił

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Marca 2022, 21:30:25 »
...poza tym  to premium i one jeszcze wieki będą. Inne oczekiwania i potrzeby, tu nikt nie kładzie głównego nacisku na praktyczność. Liczy się styl, legenda i jakość.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl